Σάββατο, 20 Νοεμβρίου 2010

Θεσσαλονίκη, Φθινόπωρο 2010 | Εν αρχή ην η Τέχνη -Πεδίο Δράσης Κόδρα


Καθένας που παρακολουθεί εκ τους σύνεγγυς τη πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης θα σας διαβεβαιώσει ότι η καλύτερη εποχή της πόλης είναι το Φθινόπωρο. Η πόλη ανακάμπτει από τη καλοκαιρινή ραστώνη μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη για να ρθει στις δόξες της στα μέσα του Οκτώβρη -όταν η πλειοψηφία των  μουσικών σκηνών της πόλης διεκδικούν κάθε βράδυ, τα “Δημήτρια” πιστά στο ραντεβού τους έχουν ξεδιπλώσει καμιά εκατοστή διαφορετικές εκδηλώσεις που απαντούν σε κάθε μορφή Τέχνης και δημιουργικής παραγωγής, οι χώροι Τέχνης έχουν φορέσει ήδη τις πρώτες τους εκθέσεις και  και το χαρούμενο πολύχρωμο πλήθος των φοιτητών στη πόλη έχει μόλις ξεμπερδέψει από τις εξεταστικές.

Ωστόσο ο Σεπτέμβρης έχει κι αυτός το ενδιαφέρον του, με σημαντικότερο σημείο αναφοράς στις εικαστικές τέχνες, καθώς το εναρκτήριο λάκτισμα της σεζόν δίνεται με τη 10η διοργάνωση “Πεδίο Δράσης Κόδρα” ένα σύνολο δράσεων εικαστικής δημιουργίας και προβολής νέων και αναγνωρισμένων δημιουργών στον χώρο του ομώνυμου πρώην στρατοπέδου.  Στη φετινή διοργάνωση ξεχωρίζουν 12 κύριες δράσεις -αν και αναμένεται τελευταία στιγμή να ανακοινωθούν ακόμη μερικές μικρότερες παράλληλες δραστηριότητες.

Ανάμεσα στις δράσεις που θα παρουσιαστούν ξεχωρίζει η KODRA FRESH με επιμέλεια του Νίκου Μυκωνιάτη παρουσιάζονται οι δουλειές πολύ νέων αλλά και πολλά υποσχόμενων καλλιτεχνών, που έχουν προταθεί από καθηγητές της Καλών Τεχνών, τις γκαλερί της πόλης και άλλους παράγοντες του χώρου της Τέχνης , έχουν “οργανωθεί” από έμπειρους επιμελητές και “ενορχηστρωθεί” από της παρουσίαση  εμπειρότερων δημιουργών, που αν και αυτοί νέοι, έχουν προλάβει να κάνουν περισσότερα βήματα. Ετσι στο φετινό KODRA FRESH θα παρουσιαστούν τα projects THE BACKYARD OF KINGS και ΗΧΟΠΟΛΙΣ( SOUNDCITY), με επιμελητές την Ειρήνη Λιναρδάκη- Vincent Parisot και την Εύη Μπανιοτοπούλου αντίστοιχα, αποτελούν τις δύο διεθνείς συμμετοχές του φετινού προγράμματος. Στο μέρος αυτό της διοργάνωσης ξεχωρίζει και η επιμελητική πρόταση της Μαρίας Κενανίδου με διακριτικό τίτλο “ESCAPE FROM THE ATTIC, ESCAPE FROM THE CRISES, Η ΥΠΕΡΟΧΗ ΤΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΟΡΑΣΗΣ” με φόντο την οικονομική κρίση. Στη δράση συμμετέχουν οι αναγνωρισμένοι δημιουργοί οι καλλιτέχνες:Φωκάς Γιάννης, Κυριάκος Κατζουράκης, Μπάμπης Βενετόπουλος, Ξενής Σαχίνης, Γιώργος Τσακίρης, Κυριάκος Μορταράκος, Χάρης Κοντοσφύρης, Πέτρος Βρέλλης, Στέλλα Μπαρακλιάνου.

Εξάλλου, το πλαίσιο δράσεων PICTOR - EXPLORING THE FAMILIAR(I WALK IN THE CITY WHEN THE CITY IT IS NOT HERE) σε επιμέλεια Δόμνας Γούναρη & Αρετής Λεοπούλου -συνέχεια του εργαστήριου Pictor μιας σειράς συναντήσεων και ενός κύκλου ανοιχτών συζητήσεων- θα δώσει ένα κοινό βήμα σε ιστορικούς και συγγραφείς, εικαστικούς και ακαδημαϊκούς, δημοσιογράφους και αρχιτέκτονες να καταθέσουν τη βιωματική τους σχέση με τη πόλη της Θεσσαλονίκης, αναμένεται να παρουσιάσει μεγάλο ενδιαφέρον. Η δράση περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά έργα της αφρόκρεμας των παραγωγικών δημιουργών της πόλης, street art τροφή για σκέψη και απόλαυση για τα μάτια.

Το φεστιβάλ θα διαρκέσει από τις 3 μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου και θα εγκαινιαστεί στις 3 Σεπτεμβρίου στις 20.00.

Περισσότερες πληροφορίες καθώς και στο πρόγραμμα, το σύνολο των δράσεων, εκδηλώσεων και παράλληλων εκδηλώσεων μπορείτε να ανατρέξετε στη σελίδα της διοργάνωση πατώντας ΕΔΩΗΜΕΡ. ΑΡΧΕΙΟΥ: 20100829

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου