Σάββατο, 20 Νοεμβρίου 2010

4ο TISFF | Υποδεχτείτε τη γιορτή του σινεμά μικρού μήκους

undefined
Όσοι είχατε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε ταινίες μικρού μήκους σε κάποιο φεστιβάλ ίσως το χετε νοιώσει, πως μερικές στιγμές δημιουργίας και εναλλακτικής ματιάς στον κόσμο μας έχουν πολύ διαφορετικό  ειδικό βάρος από αυτό που θα έχει οποιαδήποτε άλλη ταινία. Δεν είναι απαραίτητα το περιοριστικό του χρόνου -ίσως μάλιστα αυτό καθαυτό αποτελεί έναν απελευθερωτικό παράγοντα δημιουργικότητας, ένα αληθινό "παράθυρο στον κόσμο" και όχι απλώς τον περιορισμό του εικαστικού χωρόχρονου- αλλά περισσότερο η ανάγκη του βάθους που πρέπει να ενσταλάξει ο δημιουργός σε ένα πέρασμα, η επένδυση στον ηθοποιό, η εμπιστοσύνη στη σχέση σκιάς - φωτός, το στήριγμα του ήχου, του μοντάζ, των εφφέ χωρίς την ανίερη συμμαχία της ψυχολογίας με τον χρόνο για να "χτιστεί" ατμόσφαιρα.

Πριν από 4 χρόνια ο Γιάννης Ζαχόπουλος αποφάσισε να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα κυρίως με ίδια μέσα και ίσως τη βοήθεια λίγων φίλων. Εγκαθίδρυσε το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Θεσσαλονίκης (TISFF από τα αρχικά των λέξεων στα αγγλικά), μία διοργάνωση από την οποία μπορεί να λείπει η προβολή και η αίγλη του φεστιβάλ της Δράμας, αλλά υπολείπεται σε ποιότητα. Με σαφώς λιγότερες υποχρεώσεις ως προς το context ενός επίσημου και στη πραγματικότητα Δημόσια χρηματοδοτούμενου φεστιβάλ που είναι αυτό της Δράμας, το TISFFέχει να επιδείξει μέχρι σήμερα δεσμούς με την αναζήτηση ποιοτικών παραγωγών από κάθε γωνιά του κόσμου, χωρίς δεσμά με κανέναν και με τίποτα, γεγονός που το καθιστά ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον. Το TISFF  πρόβαλε τα 3 τελευταία χρόνια εντυπωσιακές και πρωτοποριακές  παραγωγές από όλο τον κόσμο, απέσπασε ενθουσιώδη σχόλια καi θετικές κριτικές, τιμήθηκε με ειδικά αφιερώματα στα φεστιβάλ Encounters στο Μπρίστολ καί Λονδίνο, στο φεστιβάλ Λισαβώνας καί Πόρτο, στο Διεθνές Φεστιβάλ Βελιγραδίου , στην Κινηματογραφική Ακαδημίας Σερβίας, στο Φεστιβάλ της Πάτρας και στην Αθήνα όπου έτυχε ευρείας αποδοχής από το κοινό.

Για να δούμε, τι θα δούμε!
Η φετινή 4η διοργάνωση "έχει εξασφαλίσει 150 σημαντικές συμμετοχές από όλον τον κόσμο, ειδικά αφιερώματα σε κινηματογραφικές σχολές (Πολωνίας, Πράγας, Βάσκων & Ρουμανίας) και συνεργασίες με φεστιβάλ διεθνούς κύρους όπως το Encounters Short Film Festival (U.K.), Brussels Short Film Festival, uniFRANCE, ένα ειδικό αφιέρωμα στα καλύτερα τού Αthens International Short Film Festival Psarokokalo και άλλες σινε-εκπλήξεις", σύμφωνα με τον Γιάννη Ζαχόπουλο. Το Φεστιβάλ θα λάβει χώρα 25, 26 Σεπτεμβρίου & 1, 2, 3 Οκτωβρίου  στο κινηματοθέατρο  Κινηματοθέατρο "Αλέξανδρος", με γενική είσοδο 5 ευρώ.
Σχετικά με φεστιβάλ των περασμένων ετών, δείτε τη κεντρική σελίδα της διοργάνωσης ΕΔΩ.

ΗΜΕΡ. ΑΡΧΕΙΟΥ: 20100901

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου