Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2010

Το μεγάλο φαγοπότι της Παναγ(ρ)ιωτάτης Ελληνορθοδόξου Εκκλησίας καλά κρατεί

Σε δημοσίευμα της με τίτλο “Ιδού το αμαρτωλό φαγοπότι”  η Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία γράφει για την αμαρτωλή ιστορία της ΜΚΟ “Αλληλεγγύη” που είχε ιδρύσει και διαχειριζόταν η Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Η ιστορία είναι γνωστή και έχει ξαναδημοσυετεί στον Τύπο, αν και δεν έχει λάβει την έκταση που έπρεπε.

Δεν θα σταθώ στα 9,5 εκατ. ευρώ χρέος που δημιούργησε πλέον των χρηματοδοτήσεων, δωρεών και εράνων που ”έφαγε” η Οργάνωση, ή στο γεγονός ότι κανείς έρανος από το 2006 και εξής δεν κατέληξε στους τελικούς αποδέκτες, ή ότι ακόμα και οι έρανοι σε υλικό σάπιζαν σε αποθήκες ή εξαφανίζονταν μυστηριωδώς, ούτε καν στα πλέον των 7 εκατ. ευρώ χρηματοδότηση που πήρε η οργάνωση από το υπουργείο Εξωτερικών, ως “βοήθεια” ώστε η Εκκλησία να προσφέρει “Ανθρωπιστικό έργο”. Θα σταθώ όμως σε δύο σημεία που το δημοσίευμα δεν σχολιάζει.

Το πρώτο σημείο αφορά τη γνωστή υπόθεση της χαμηλής φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας με τη δικαιολογία του ανθρωπιστικού έργου που προσφέρει η Εκκλησία, εξ αφορμής του δημοσιεύματος: αν οι ανθρωπιστικές ενέργειες της εκκλησίας γίνονται με τη χρηματοδότηση του Κράτους από τη μία, και τη συγκέντρωση χρημάτων μέσω εράνων ή/και της προσφοράς υλικών αγαθών από τους φιλάνθρωπους πολίτες από την άλλη, που ακριβώς συμβάλει η εκκλησιαστική περιουσία στην οικονομική στήριξη του φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας της Ελλάδος;

Μία προσφιλής απάντηση της Ιεραρχίας σε ανάλογα ερωτήματα που έχουν τεθεί παλαιότερα αφορά στη στήριξη ορφανοτροφείων, Οίκων Ευγηρίας  και άλλων ιδρυμάτων με συναφές έργο. Εντούτοις, εξ όσων θυμάμαι, τόσο προς στήριξη αυτών των κοινοφελών ιδρυμάτων, όσο και για ποιμαντικές ανάγκες -όπως η αναπαλαίωση, ανακαίνιση και υποστύλωση Ιερών Ναών, στήριξη Μονών, ανέγερση Ναών, η εκκλησία ζητά τη συμβολή του “χριστεπώνυμου πληρώματός της”, δηλαδή των πιστών χριστιανών του τόπου όπου θα γίνει το έργο, πολύ δε συχνά με τη στήριξη της “αποστολικής διακονίας”, δηλαδή με τη διαφήμιση των παραεκκλησιαστικών οργανώσεων που θεωρητικώς έχουν ρόλο διάδοσης του Ορθού Λόγου του Θεού στους πιστούς, οι οποίες αναλαμβάνουν να αντλήσουν ενισχύσεις από τα απανταχού την χώρα μέλη τους! Άρα και σε αυτά τα ζητήματα η συμβολή της Εκκλησιαστικής Περιουσίας είναι από περιορισμένη ως μηδενική.

Σε θέματα βεβαίως μισθοδοσίας, ούτε λόγος: όλοι οι ιερείς μισθοδοτούνται από το Δημόσιο Ταμείο. Περαιτέρω, η πρόσληψη βοηθών που ενδύονται το ιερατικό σχήμα γίνεται εντελώς αυθαίρετα, και χωρίς καμία διαδικασία, ούτε καν εκκλησιαστική σε πολλές βαθμίδες, όπως για παράδειγμα οι βοηθοί Δεσποτών και Μητροπολιτών! Τόσο οι αξιωματούχοι της εκκλησιαστικής ιεραρχίας όσο και οι βοηθοί τους, μισθωδοτούνται με κλίμακες που ορίζει η Εκκλησία και πληρώνουν όλοι οι φορολογούμενοι, ανεξάρτητα μάλιστα από το αν είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι ή όχι! Οπότε, σε όλα τα πεδία πληρωμών η Εκκλησιαστική Περιουσία είναι η μεγάλη απούσα, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα σχετικά με το αν απλώς σωρεύεται ή αν επιπλέον της βέβαιης σώρευσης της σε σάκους με φλουριά, σεντούκια, ή κάποιο πιο σύγχρονο μέσο, δαπανάται, κι αν, πως και που...

Το δεύτερο σημείο που θα ήθελα να σχολιάσω προκύπτει ευθέως από το δημοσίευμα. Σε αυτό γράφεται ότι “ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναγκάστηκε να απευθυνθεί με επιστολή του στην Εισαγγελία της Αθήνας, παρακαλώντας για επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να αποδοθούν ευθύνες στους πραγματικούς υπαίτιους. Καθώς, πέραν όλων των άλλων, το σκάνδαλο της «Αλληλεγγύης» έχει μπλοκάρει και το φιλανθρωπικό έργο της «Αγάπης», αφού το Δημόσιο δεν δίνει πλέον χρήματα για το πρόγραμμα «Ψυχαργώς» (πρόγραμμα περίθαλψης ασθενών και ηλικιωμένων), συμψηφίζοντας το ποσό από τα κονδύλια που εξανεμίστηκαν”. Από τις μαρτυρικές καταθέσεις και τον λογιστικό έλεγχο που έχει γίνει, προκύπτει προκαταρκτικά ότι υπεύθυνοι για τα θέματα που σχετίζονται με το που πήγαιναν τα χρήματα είναι οι τρεις ιθύνοντες της Οργάνωσης, ενώ από πουθενά δεν προκύπτουν ευθύνες ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ενώ το μόνο που ενδιαφέρει επιπρόσθετα τον Αρχιεπίσκοπο, είναι το Κράτος να συνεχίζει να πληρώνει απρόσκοπτα, για όλα εκείνα τα έξοδα για τα οποια αφού ψευδώς τα χρεώσουν στην Εκκλησιαστική Περιουσία, βασίζονται σε αυτό για να μη φορολογούνται!

Δηλαδή ο ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος  λέει στη Δικαστική Εξουσία να τελειώνει με την υπόθεση, χρησιμοποιώντας ως εξιλαστήρια θύματα τρεις -κατά πάσα πιθανότητα και σύμφωνα με κάθε ένδειξη πράγματι υπαίτιους- χωρίς να αναζητήσει περαιτέρω ευθύνες σε κανέναν άλλον, για ένα ποσό που στο τέλος μάλλον ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ από τη τσέπη του φορολογούμενου, τα οποία βγήκαν από αυτή με τη παρέμβαση και προς όφελος της Εκκλησίας!

ΤΟΣΟ ΖΩΑ ΜΑΣ ΘΕΩΡΟΥΝ!


...και δυστυχώς μάλλον έχουν δίκιο!.


ΥΓ. Το σημερινό δημοσίευμα της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ 
με τίτλο “Ιδού το αμαρτωλό φαγοπότι” 
που υπογράφει η εκλεκτή συντάκτης της εφημερίδας Κατερίνα Κατή 
αξίζει μιας προσεκτικής ανάγνωσης. Πατήστε ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου