Σάββατο, 20 Νοεμβρίου 2010

...

Οthers in Wonderland
&
...εμείς στο Ελλαδιστάν!
undefined
Σκόπευα να κάνω μία αναφορά στην εικαστική παρέμβαση του ζεύγους καλλιτεχνών kalos&klio, οι οποίοι "κρέμασαν" δύο έργα τους της σειράς "Others in Wonderland", σε μιά στάση λεωφορείων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αλλά είναι "δώρο - άδωρο" να το κάνω πια, καθώς το ένα από τα δύο έργα δεν υπάρχει πλέον! Κάποιος -αν μη τι άλλο καλαίσθητος- κλέφτης αποφάσισε να το προσθέσει στη συλλογή του!

Τα σχέδια του φιλότεχνου κλέφτη δεν κατάφερε βεβαίως να αποτρέψει η προθήκη της στάσης, την οποία η εταιρεία εκμετάλλευσης παράτησε ξεκλείδωτη και ανοικτή. Πολύ λογικό θα μου πείτε: που να σκεφτούν οι άνθρωποι ότι κάποιος μπορεί να ήθελε ένα έργο τέχνης! Να ήταν καμιά αφίσα για σόου του Πλούταρχου αγκαλιά με τη Πέγκυ Ζήνα, να το φυλάξουμε: το έργο τέχνης ποιος μπορεί να το πάρει;
Και όχι η παράνοια δεν σταματάει εδώ. Η κλοπή ήταν το κερασάκι στη τούρτα! (έστω, η άχνη στη μπουγάτσα). O Δήμος Θεσσαλονίκης αφήνει τις στάσεις να ρημάζουν να είναι ξεκλείδωτες, χωρίς φώτα τη νύχτα, λερωμένες και γεμάτες αυτοκόλλητα, αλλά δε παραλείπει να εισπράττει μέρος των εσόδων από την εταιρεία που τις εκμεταλλεύεται μέσω των Δημοτικών τελών, ούτε βεβαίως η εταιρεία εκμετάλλευσης παύει να χρεώνει τους διαφημιζόμενους ή να τους ενημερώνει για τη κατάσταση των advertizing points που τους διαθέτει, συχνά σε υπερυψηλή τιμή. Αν μάλιστα κάποιος διαμαρτυρηθεί επειδή -για παράδειγμα- η στάση δε φωτίζεται τη νύχτα, ενδέχεται να εισπράξει την απάντηση ότι αυτό είναι θέμα του Δήμου και όχι ευθύνη της εταιρείας, η οποία προφανώς, έχει αρμοδιότητα μονάχα να εισπράττει!

Και μετά από αυτή την “λιτή” εισαγωγή, ας πω και δυό λόγια για τα έργα, όπως αρχικά σκόπευα. Τα δύο έργα της σειράς Others in Wonderland που  “έντυναν” τη στάση λεωφορείων “Μητρόπολη” στην οδό Μητροπόλεως στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ανήκουν σε μιά οικογένεια έργων απο ψηφιακά επεξεργασμένες φωτογραφίες, η οποία “δημιουργήθηκε σαν ένα παραμύθι που πηγάζει μέσα από τις εικόνα των ανθρώπων των δρόμων που στοιχειώνουν την πόλη”, σύμφωνα με τους δημιουργούς τους.

Είναι οι “‘Άλλοι”  οι τόσο οικείοι και επιδεικτικά εκτεθειμένοι στο βλέμμα μας οι οποίοι αυτή τη φορά “επιστρέφουν”  στο δρόμο ως οι πρωταγωνιστές μέσα σε ένα ποιητικό παραμυθένιο περιβάλλον, αναπροσδιορίζοντας το ρόλο τους ως δημόσιες εικόνες αποστροφής.  Οι οριακές αυτές φιγούρες της πόλης εισβάλλουν ειρωνικά στα διαφημιστικά stands, διεκδικώντας την θέση που κατά κανόνα ανήκει στα σύμβολα της γοητείας τα προϊόντα της διαφήμισης, έτσι μεταχειρίζονται  έμμεσα την “γλώσσα” της και εκμεταλλεύονται την κοινωνική της λειτουργία.

Οι  ψηφιακές φωτογραφίες απεικονίζουν κοινότοπα εξιδανικευμένα , post-card διαδικτυακά τοπία μέσα στα οποία εμφανίζονται σαν ένα συστατικό υπερρεαλισμού και πρωταγωνιστούν ως στοιχειό ανατροπής οι περιθωριοποιημένοι άνθρωποι της πόλης μας,  οι άστεγοι, οι ρακοσυλλέκτες  και οι επαίτες.
Τα  ψηφιακά , εικονικά τοπία  και οι στάσεις των λεωφορείων  λειτουργούν μεταφορικά ως μη τόποs σχολιάζοντας την σημασία της μετάβασης από μια καθημερινή συνηθισμένη κατάσταση στην υπερβατική εμπειρία”.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το project δείτε το blog των kalos&klio πατώντας ΕΔΩ.

UPDATE #1: Σύμφωνα με νεότερες
πληροφορίες, σήμερα εκλάπει
και το δεύτερο έργο
που "κοσμούσε" τη στάση,
ενώ η εταιρεία
"προσπαθεί να δει τι συμβαίνει"
...

ΗΜΕΡ. ΑΡΧΕΙΟΥ: 20100904

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου