Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2010

Χθεσινή ομιλία του Daniel Cohn -Bendit στο Ευρωκοινοβούλιο για το ελληνικό πρόβλημα


  
    Κύριε πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, είναι προφανές οτι για 4 μήνες χρησιμοποιούσαμε προσχήματα, είναι προφανές ότι κάναμε λάθος, είναι προφανές ότι με τα προσχήματα βοηθήσαμε τις αγορές και τους κερδοσκόπους. Και αυτοί που είναι έντιμοι στο συμβούλιο να το ομολογήσουν, φταίμε, εμείς φταίμε. Η Μέρκελ, ο Σαρκοζύ, όπως και να τους λένε, κι ότι κι αν κάνουν στη ζωή τους, ήξεραν, όλοι το διάβαζαν στις εφημερίδες, έπρεπε να βοηθήσουμε την Ελλάδα αμέσως.Αυτό είναι το πρώτο που θέλω να πω.

    Το δεύτερο. Θα ήθελα να καταλάβουμε κάτι : αυτό που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση Παπανδρέου είναι σχεδόν αδύνατον. Ζητάω από το Ecofin, από τούς αρχηγούς των κρατών να σκεφτούν ότι στις χώρες τους είναι ανίκανοι να κάνουν τέτοιες μεταρρυθμίσεις. Πόσο καιρό χρειάζεται η Γαλλία για να μεταρρυθμίσει τις συντάξεις ;Πόσο καιρό χρειάζεται η Γερμανία; Και τώρα ζητάμε στον Παπανδρέου σε τρεις μήνες, άλλαξε τα όλα.

    Είστε τελείως τρελοί! Και η απόδειξη είναι αυτό που συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα. Δεν δίνουμε στην Ελλάδα, στον κ. Παπανδρέου το χρόνο να χτίσει συναίνεση στην χώρα. Δεν υπάρχει ταύτιση του πολίτη με το κράτος στην Ελλάδα εκεί ισχύει ο καθένας για τον εαυτό του. Μπορεί να μη μας αρέσει αυτό, άλλα η ευθύνη είναι κοινή, φταίνε δεκάδες χρόνια πρακτικών διαφθοράς των πολιτικών. Αλλά χρειάζεται μια συναίνεση, κι αυτό δεν δημιουργείτε με διατάγματα

    Και θα δείτε στην Ισπανία η στην Πορτογαλία όταν αρχίσουν τα προβλήματα τι θα γίνει. Ο κύριος Μπαρόζο κάτι ξέρει έτσι έχασε τις εκλογές. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι χρειάζεται να είμαστε υπεύθυνοι και να μην ζητάμε το αδύνατο. Κάποτε ακούγαμε ( από την Θάτσερ ) θέλω τα λεφτά μου πίσω. Τώρα ακούμε από της κυβερνήσεις, θα βγάλω λεφτά στη πλάτη της Ελλάδας. Γιατί έτσι είναι, όταν δανειζόμαστε με ενάμιση τοις εκατό και δανείζουμε με 5% και 6% αυτό κάνουμε, βγάζουμε λεφτά στη πλάτη της Ελλάδας. Είναι απαράδεκτο!

    Η Ευρώπη πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες. Όπως ένα Ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο, ένα επενδυτικό ταμείο αλληλεγγύης για ευρωπαϊκό δανεισμό.Κι αν πρέπει ν αλλάξουμε τις συνθήκες εδώ στο κοινοβούλιο μπορούμε να το κάνουμε.Εδώ στο κοινοβούλιο μπορούμε, χωρίς να περιμένουμε το συμβούλιο αρχηγών είναι ανίκανοι ν’ αποφασίσουν. Ας τις αλλάξουμε και ας φτιάξουμε ένα ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο για να αντισταθούμε στους κερδοσκόπους. Μπορούμε να το κάνουμε ας το κάνουμε.

    Τώρα θέλω να πω και κάτι άλλο. Ζητάω από την Commission να εμπλέξει σ΄ αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, την Διεύθυνση Απασχόλησης της επιτροπής , στην διαχείριση της υπόθεσης, για να μετρήσουμε αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα.Και να ζητηθεί από το ΔΝΤ να φέρει και το Διεθνές οργανισμό Εργασίας στην διαχείριση της κρίσης. Γιατί πρόκειται για ανθρώπους, υπάρχουν θέματα εργασίας, είναι εργαζόμενοι. Και δεν μπορεί μόνο το χρήμα να αποφασίζει. Η διεύθυνση απασχόλησης της commission η ο διεθνής οργανισμός εργασίας θα ήταν μια διορθωτική δύναμη απέναντι στην τρέλα αυτών που αποφασίζουν με βάση μόνο τα δημοσιονομικά.

    Και ένα τελευταίο σημείο. Υπάρχει μια δυνατότητα να βοηθήσουμε τον ελληνικό προϋπολογισμό. Απλή : ας πάρει η ένωση μια πρωτοβουλία για τον αφοπλισμό στην περιοχή.Mια πολιτική πρωτοβουλία Ελλάδας Τουρκίας για τον αφοπλισμό, για να αποσυρθούν τα τουρκικά στρατεύματα στην βόρεια Κύπρο.Λέω ένα πράγμα. Είμαστε υποκριτές.Τούς τελευταίους μήνες η Γαλλία πούλησε στην Ελλάδα 6 φρεγάτες για δυόμιση δισεκατομμύρια, ελικόπτερα για 400 εκ, ένα rafale για 100 εκ. Και δεν ξέρω ποσά 20 η 30rafale θα πουλήσουν. Σχεδόν 3 δισεκατομμύρια. Η Γερμανία 6 υποβρύχια για τα επόμενα χρόνια μ ένα δις ευρώ.Είμαστε απόλυτα υποκριτές.Τούς δίνουμε χρήματα για ν' αγοράζουν τα όπλα μας

    Ζητάω από την Commission να κάνει μια αναφορά στο κοινοβούλιο εδώ για τις πωλήσεις ευρωπαϊκών όπλων στην Ελλάδα και την Τουρκία τα τελευταία χρόνια. Να υπάρξει διαφάνεια τουλάχιστον, να μάθουμε. Αν είμαστε σοβαροί να εγγυηθούμε στους Έλληνες τα σύνορα τους. Έχουν 100 χιλιάδες στρατό ίσως παραπάνω, και η Γερμανία έχει 200 χιλιάδες.Είναι παρανοϊκό ένα έθνος 11 εκατομμυρίων έχει 100 χιλιάδες στρατό. Αυτό να ζητήσουμε από την Ελλάδα. Είναι πιο αποτελεσματικό από το να κόβουμε τούς μισθούς κάποιου που βγάζει 1000 ευρώ. Αυτό ζητάω από την Commission.Να είμαστε στοιχειωδώς δίκαιοι.

ΗΜΕΡ. ΑΡΧΕΙΟΥ: 20100506

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου