Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2010

Μπουτάρης να γουστάρεις...

Διαβάζω στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ", μεταξύ άλλων "ωραίων" για το ίδιο θέμα, αλλά και για το θέμα του κατάπτυστου φυλλαδίου που έβγαλε η Εκκλησία ενάντια στο Μνημόνιο και τη κυβέρνηση:

Πάντως, ο νέος δήμαρχος έχει ξεκαθαρίσει ότι, όπως ορίζει ο «Καλλικράτης», ο όρκος θα είναι πολιτικός, αν και για όσους το επιθυμούν θα υπάρχει και θρησκευτικός στο Ευαγγέλιο, µε τον όρκο να τον διαβάζει ο δήµαρχος. Και βέβαια, αν ο µητροπολίτης το επιθυµεί, µπορεί να παραβρεθεί στην ορκωµοσία, όχι όµως για να λειτουργήσει.

Όλο το άρθρο της εφημερίδας το βρίσκετε πατώντας ΕΔΩ.

Βεβαίως -για να λέμε και του στραβού το δίκιο- η επιλογή να διαβάσει ο ίδιος τον όρκο όσων από το Δημοτικό Συμβούλιο επιθυμούν ορκιστούν κατά τον ελληνορθόδοξο Χριστιανικό τύπο προσβάλλει και εν μέρει παραβιάζει το δικαίωμα του θρησκεύεσθαι προς αυτούς τους ανθρώπους. Είναι σα να λέει το ελληνικό κράτος στους μουσουλμάνους ότι τους απαγορεύει να έχει ιερείς, αλλά αν θέλουν κάποιος να ιερουργεί θα τους αντικαθιστούν ελληνορθόδοξοι ιερείς! Ο κ. Μπουτάρης ερμηνεύει τυπολατρικά -ανταποδίδοντας εν πολλοίς στα κόλπα που κάνει η Εκκλησία, δεν αντιλέγω- τη φράση του Συντάγματος που αναγνωρίζει αυτολεξί τον όρκο στο Ευαγγέλιο, χωρίς να αναφέρει στη συγκεκριμένη πρόταση την Εκκλησία. 

Εντούτοις, αυτό αντιβαίνει στο δόγμα του Ορθόδοξου Χριστιανισμού το οποίο αναγνωρίζει ως φορέα της Πίστης την Εκκλησία, η οποία βεβαίως νοείται ως άθροισμα των πιστών χριστιανών και των ιερέων και όχι ως τσιφλίκι των δεύτερων. Παρόλα αυτά, αμφισβητώ σφόδρα ότι κάποιος που είναι πραγματικά πιστός Χριστιανός Ορθόδοξος έχει το περιθώριο -θρησκευτικά και όχι πολιτικά μιλώντας- να αποδεχτεί κάτι ανάλογο σαν αυτό που προτείνει ο κ. Μπουτάρης, ο οποίος, εν προκειμένω, κατά τη γνώμη μου, το παρακάνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου