Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2010

Αρχαιολογικός χώρος Δελφών: Παρακαλούμε μη κλέβετε, ώσπου να μας "σώσει" το ΕΣΠΑ!


Διαβάζω στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ άρθρο σχετικά με την αποκατάσταση του αρχαιολογικού χώρου της Κασταλίας, και την "πρωτοβουλία" περίφραξης του αρχαιολογικού χώρου, και δεν μπόρεσα να συγκρατηθώ να μη δημοσιεύσω τη φωτογραφία που τράβηξα το 2008 (πάνω σε γενικό πλάνο, και κάτω σε λεπτομέρεια) στην είσοδο του! 

Είναι απίστευτο το γεγονός ότι διώκουμε τους αρχαιοκάπηλους, περαιτέρω δε, αναρωτιόμαστε γιατί μας κλέβουν, ενόσω καθείς μπορεί να πάρει οποιοδήποτε από τα "ατάκτως ερριμένα" κομμάτια αρχαίων κατασκευών, πήλινων, κλπ., που παραμένουν έκθετα -εκτός του κινδύνου αρπαγής τους και στα στοιχεία της φύσης & τη φθορά, από τα οποία τα προστατευσε όλους τους αιώνες που πέρασαν το χώμα, από το οποίο τα ξέθαψε η αρχαιολογική σκαπάνη, για να τα "προστατευσει" και να τα "εκθέσει". 

Δεν είναι μόνο οι Δελφοί. Σε κάθε μεγάλο αρχαιολογικό χώρο, με έκταση πάνω από μερικά στρέμματα -οι Δελφοί, ενδεικτικά , έχουν έκταση αρχαιολογικού χώρου >200- γύρω τριγύρω θα βρείτε αριθμολογημένα και αλφαρηθμητικά καταταγμένα τεμάχια, αφύλακτα, ασκεπή και πολλά από αυτά φορητά, σε μέρη μάλιστα που συχνά δεν είναι καν στοιχειωδώς περιφραγμένα! Κι αν σκέπτεστε "ε, δεν θα είναι κάτι αξίας" μάλλον έχετε δίκιο: τα "αξίας" έχουν φύγει προ πολλού, και κοσμούν σαλόνια και κήπους, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. 

Το δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ που προκάλεσε αυτές τις σκέψεις & αναμνήσεις βρίσκεται ΕΔΩ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου