Κυριακή, 12 Δεκεμβρίου 2010

Βραβείο TED 2011 | Street art - Οι στέγες έχουν μάτια, οι τοίχοι έχουν πρόσωπα
Ανακοινώθηκε προχτές το φετινό βραβείο TED 2011, το οποίο απονέμεται στον street artist JR, τη δουλειά του οποίου παρουσιάζει με εξαιρετικό τρόπο το παραπάνω φιλμάκι. Ο JR είναι ένας φωτογράφος που φωτογραφίζοντας αρχικά τη δουλειά άλλων street artists εμπνεύστηκε από αυτούς και τους μιμήθηκε: φωτογραφίζει πρόσωπα ανθρώπων που ζουν στις πιο επικίνδυνες και ταλαιπωρημένες περιοχές του πλανήτη. Το ταξίδι του ξεκίνησε στις “κακόφημες” γειτονιές του Παρισιού, πέρασε από τις δύο πλευρές της Δυτικής Όχθης, σουλάτσαρε αμέριμνα στις φαβέλες της Βραζιλίας, δάνεισε “μάτια” σε κτίρια και τρένα στις μετεμφυλιακές χώρες της Αφρικής, και θα συνεχίζει.Γιατί όμως ένας φωτογράφος που φωτογραφίζει πρόσωπα είναι street artist και ιδίως γιατί το πιο “πυροβολημένο” βραβείο του κόσμου, ένα βραβείο που δίνεται σε ανθρώπους που προσπαθούν από το τίποτα να αλλάξουν τον κόσμο δίνεται σε έναν ριψοκίνδυνο φωτογράφο; Αφού τραβήξει τις φωτογραφίες ο JR τις τυπώνει σε μεγάλες ασπρόμαυρες αφίσες και τις κολλάει -χωρίς ποτέ να ζητά την άδεια κανενός- σε τοίχους που αναδεικνύονται, ή από τους οποίους “λείπουν”... Τα έργα του διακρίνονται για την εσωστρέφεια τους, για τα το αιχμηρό -αν και υποδόριο- κοινωνικό και πολιτικό τους μήνυμα. Συχνά συνεργάζεται με ομάδες άλλων street artists σε όλο τον κόσμο που το βοηθούν στην ...τοιχοκόλληση. 
Πολλές φωτογραφίες από το διαρκές project του JR βλέπετε ΕΔΩ.

Βραβεία TED
Τα βραβεία TED είναι ίσως ό,τι πιο πρωτότυπο στον κόσμο των βραβεύσεων. Τα βραβεία απονέμονται από το 2005. Μέχρι πέρυσι, ο οργανισμός -που χρηματοδοτείται από το αμερικανικό “Sapling Foundation”, το οποίο ίδρυσε το 1996 ο Chris Anderson, ιδιοκτήτης της Future Publications- μπορούσαν αν είναι μέχρι και τρία σε ετήσια βάση. Από φέτος και εξής είναι ένα και δίνει στο νικητή $100,000. Η πρωτοτυπία έγκειται στα κριτήρια της βράβευσης. Τα βραβεία TED (Technology Entertainment and Design) επιδοκιμάζουν και προωθούν τη καινοτομία, αλλά όχι με τη κλασσική έννοια. 

Στον βαθμό που τα έχω παρακολουθήσει, τα βραβεία είναι και “του ύψους” και “του βάθους”. Ετσι, ανάμεσα στους βραβευθέντες συγκαταλέγονται ο Bono των U2 και ο Bill Clinton, μαζί με τον Neil Turok, γιο των ακτιβιστών ενάντια στον Απαρτχάιντ Mary & Ben Turok, γνωστό για τις θεωρίες του που ανοίγουν νέους δρόμους στην αστροφυσική, αλλά και τον José Antonio Abreu, τον ιδρυτή της El Sistema, της συμφωνικής ορχήστρας των ορφανών στη Βενεζουέλα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου