Παρασκευή, 7 Ιανουαρίου 2011

Τα container του αριστερόστροφου λαϊκισμού

Αν και αντιλαμβάνομαι ως δικαιολογημένη την ανησυχία όσων διαμαρτύρονται ενάντια στη λύση των πλωτών κέντρων υποδοχής -δηλαδή  δύο μεγάλης χωρητικότητας πλοίων που είναι ειδικά διαμορφωμένα για την πολυήμερη παραμονή ατόμων που μεταφέρονται από μια χώρα σε άλλη λόγω κατάστασης έκτακτης ανάγκης, με τη χρήση φορητών container ειδικώς διαμορφωμένων για σε δωμάτια με υποδομή, Ολλανδικής κατασκευής, που θα μας δανείσει επ' αόριστον η Ολλανδική κυβέρνηση, με σκοπό να "φιλοξενήσουμε" εκεί κάποιους από τους παρανόμως εισελθόντες στη χώρα- δεν θεωρώ εκ προοιμίου την απόκτηση των συγκεκριμένων σκαφών και τη ζήτηση λύσης μέσω αυτής αρνητική εξέλιξη. 

Αυτό που δεν αντιλαμβάνομαι είναι την αρνητική αντίδραση σύσσωμης της Αριστεράς -κοινοβουλευτικής & εξωκοινοβουλευτικής- στο νόμο για τις διαδικασίες νομιμοποίησης μεταναστών & τη παροχή ασύλου στους πρόσφυγες, εν συνεχεία την επίσης αρνητική αντίδραση στη προσπάθεια μικτού ελέγχου από Έλληνες και ξένους συνοριοφύλακες των μεταναστευτικών ροών (και ΔΕΝ εννοώ τον περιορισμό τους, αλλά τη βεβαίωση των αριθμών που περνούν, ώστε η χώρα μας να έχει έρεισμα για την απαίτηση της αναθεώρησης της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ), και τώρα την αρνητική αντίδραση στην αναζήτηση της κυβέρνησης να βρει ένα τρόπο φιλοξενίας των παρανόμως εισερχομένων.

Ειλικρινά αναρωτιέμαι όλοι εσείς που περνιέστε για “προοδευτικοί & δημοκράτες ανθρωπιστές” ενόσω κάνετε ό,τι μπορείτε -όχι για να ελέγξετε τον τρόπο λειτουργίας- αλλά για να μπλοκάρετε οποιαδήποτε λύση που μπορεί να βοηθήσει στο θέμα διαχείρισης των λαθρομεταναστών (ναι υπάρχουν και τέτοιοι!), μεταναστών χωρίς χαρτιά και εν αναμονή, προσφύγων, αιτούντων άσυλο, κλπ., πως ακριβώς προτείνετε να αντιμετωπιστεί από την οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση το ζήτημα της "φιλοξενίας" όλων όσων θέλουν να εισέλθουν ή ήδη βρίσκονται & ζουν υπό άθλιες συνθήκες (σε εγκαταλελειμμένα ερείπια στα κέντρα των αστικών κέντρων, θύματα στυγνής εκμετάλλευσης από συμπολίτες μας έναντι ενός κομματιού ψωμιού και "στέγης", δηλαδή εγκαταλελειμμένων στάβλων χωρίς θέρμανση, κλπ) οι οποίοι ώσπου να αρθεί το Δουβλίνο ΙΙ θα λιμνάζουν μόνιμα στη χώρα μας, αν δεν κάνουμε κάτι για αυτό;

Νομίζω λοιπόν ότι η δημιουργία υποδομών προσωρινής στέγασης είναι ίσως λιγότερο ευχάριστη, πολιτισμένη, ή όμορφη λύση, εντούτοις είναι επιβεβλημένη από τη πραγματικότητα και τον στοιχειώδη ανθρωποκεντρικό ρεαλισμό. Είναι στο χέρι μας να ελέγξουμε την ανθρώπινα αποδεκτή, νόμιμη, ή ηθικώς ορθή λειτουργία των ανάλογων μέτρων, και κατά βάθος είναι υποχρέωση μας να το κάνουμε. Εντούτοις, το να λέμε "όχι σε όλα" επειδή είναι εύκολο, γρήγορο και ξεκούραστο, είνα τουλάχιστον μιά ανεύθυνη στάση.

Κατά τη γνώμη μου, τέσσερα ζητήματα ανακύπτουν στο θέμα των πλωτών "κέντρων υποδοχής". ΠΡΩΤΟΝ, η διαδικασία με την οποία κάποιος θεωρείται λαθρομετανάστης και όχι π.χ. πρόσφυγας, η οποία αν δεν οριστεί με ακρίβεια και επαρκώς μπορεί να οδηγήσει σε πρακτικές νέων στρατοπέδων συγκέντρωσης για την ιδιότυπη "φυλή" των μη εχόντων τα απαραίτητα χαρτιά, ακόμη κι αν αυτό οφείλεται σε πλημμελή άσκηση καθηκόντων των κρατικών λειτουργών. ΔΕΥΤΕΡΟΝ, οι μηχανισμοί ελέγχου της κατάστασης, των συνθηκών, της τήρησης των όποιων κανόνων δεν έχουν οριστεί και θα πρέπει να οριστούν με ακρίβεια και διαφάνεια πριν εφαρμοστεί η λύση. Ομοίως θα πρέπει να οριστεί χρόνος παραμονής και -με σαφή τρόπο- να ενταχθεί στο πλαίσιο διαδικασίας η εν λόγω λύση. ΤΡΙΤΟ, θα πρέπει να καθοριστεί το νομικό πλαίσιο που ορίζει τη λειτουργία τέτοιων κέντρων, καθώς υπάρχει και το λεγόμενο "Δίκαιο της Θάλασσας" δηλαδή πλαίσιο νόμων λίγο διαφορετικό στην αντίληψη ιδιαίτερων συνθηκών εφόσον τα σκάφη αυτά βρίσκονται εν πλω, και όχι ελλιμενισμένα! ΤΕΤΑΡΤΟΝ, εξαιτίας της δυνατότητα απόλυτου ελέγχου στη πρόσβαση ατόμων σε τέτοιες εγκαταστάσεις, είναι αδύνατος ο κοινωνικός έλεγχος, συνεπώς θα πρέπει να δημιουργηθεί Νομικό Πρόσωπο, ή εναλλακτικά να δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης με ειδική ρύθμιση σε ΜΚΟ / αναγνωρισμένα από το Νόμο groups ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αν οι παραπάνω κανόνες πληρούνται θεωρώ ότι ο κ. Παπουτσής έχει κάνει ένα γενναίο βήμα για να δώσει προσωρινή λύση στο θέμα της ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΣΤΕΓΑΣΗΣ/ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ όσων ανήκουν στις ομάδες που προαναφέρονται και την έχουν ανάγκη, ενόσω η Ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίσει να πιέζει την ΕΕ για την αλλαγή του πλαισίου που ορίζει η συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ. Σε διαφορετική περίπτωση καθένας μας και όλοι μαζί, δικαιούμαστε να μιλάμε για προσπάθεια “να κρυφτεί το πρόβλημα κάτω απ' το χαλί”. Στο μεταξύ έχει νόημα να προσπαθήσουμε να διεκδικήσουμε τη λειτουργία αυτής ή όποιας άλλης λύσης, με τρόπο διαφανή και ελέγξιμο, νόμιμο, ηθικό και ανθρώπινο, αντί απλώς να λέμε “ΟΧΙ” με το αζημίωτο, όσο άνθρωποι υποφέρουν, όχι μόνο από “την ανευθυνότητα και την αναλγησία της Πολιτείας”, αλλά τη δική μας συν-ανευθυνότητα, που αφήνει αυτούς τους ανθρώπους θύματα πολιτικής εκμετάλλευσης κάθε αγύρτη που τους χρησιμοποιεί για να το παίζει ανθρωπιστής με το αζημίωτο!

1 σχόλιο:

  1. Καλησπέρα. Θελω να σου κανω μια ερωτηση. Ειχα βρει παλια, σερφαροντας, μια λιστα που ειχες κανει, με καφετεριες, bars & clubs στη Θεσσαλονικη, και την ειχα βαλει σελιδοδεικτη. Νομιζω ήταν στο Spaces του msn αλλα δεν ειμαι και σιγουρος. Anyway, σημερα που ξαναμπηκα, δε βρηκα τη σελιδα, αλλα ενα link γι αυτο το μπλογκ, οπου ειδα, οτι η λιστα που ειχα βρει, ναι μεν βρισκεται αναρτημενη στο τελος της σελιδας, αλλα ειναι ελαφρως...πετσοκομμενη! :P Και θα ηθελα να σε ρωτησω, αν την εχεις αναρτησει πουθενα ολοκληρη, ή αν μπορεις και εχεις διαθεση να την ανεβασεις στη πληρη της μορφη. Ευχαριστω εκ των προτερων για την απαντηση!

    Υ.Γ.: ακομα δεν εχω διαβασει καμια αναρτηση σου εδω, το εβαλα σελιδοδεικτη, θα τα δω αργοτερα, αρκει να μη ξαναμετακομισεις...!!! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή