Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2011

Του έλληνα το facebook ζυγό δεν υπομένει!

Διαβάζω σε προφίλ δολιχοκέφαλου με δημόσιο ..παράστημα, ο οποίος κατόπιν της συγκεκριμένης δημοσίευσης έχει γίνει  ο ήρωας της ημέρας ανάμεσα στους ποντικοφόρους επαναστάτες της ηλεκτρονικής δημοκρατίας της πολυθρόνας, τα κάτωθι (και, εννοείται, δεν έχω αλλάξει ορθογραφία, συντακτικό, και εκφραστικό ύφος της γλώσσας):

Οι πίσω απ’ το FaceBook στόχευαν -ως φαίνεται- στο φακέλωμα, στην εμπορική εκμετάλλευση και στην υποβάθμιση του κόσμου, μέσα απ’ την παγίδευσή του στη φευγαλέα ροή ανούσιων πραγμάτων. Είδαν όμως πως, στις «καταστάσεις» αρκετών, έμεναν στάσιμα -μεταξύ άλλων- και ουσιώδη μηνύματα, καθώς και ότι, στο αρχείο ορισμένων συγκεντρώνονταν ένα θησαυρός γνώσης & πληροφοριών, για όσους είχαν την υπομονή να τους ανασκαλέψουν. Έτσι σέρβιραν το νέο «προφίλ» και όσοι δεν ενέδωσαν τους το φόρεσαν με το έτσι θέλω. Διάβασα χθές μια καλή ιδέα αντίδρασης. Στα δεξιά βρίσκεται η εμπορική εκμετάλλευση στην ενότητα «Διαφήμιση - Δημιουργία διαφήμισης», όπου εκτίθενται τέσσερις (4) καταχωρήσεις προβολής με το [Χ] της διαγραφής. Αφού το πατήσετε εμφανίζεται ο πίνακας:  

Αφαιρέσατε αυτή τη διαφήμιση. Γιατί δεν σας άρεσε;
Αδιάφορη /  Παραπλανητική / Προσβλητική /  Επαναλαμβανόμενη /  Άλλο

Πατάτε -λοιπόν- το «Άλλο»... και αντιγράφετε το: «Γιατί μ’ αλλάξατε αυθαίρετα το προφίλ μου!»

Και κατόπιν αυτού του εμπνευσμένου πονήματος ακολουθεί ένας ορυμαγδός σχολιασμού που ξεκινά από το κοινό κλαυθμίρισμα για τα χαμένα ιδεώδη της ελευθερίας και φτάνει σε εξεγερσιακά καλέσματα αγώνα για τα δημοκρατικά δικαιώματα των χρηστών του facebook, αφού περάσει διαμέσω ενός συνομωσιολογικού "νέφους" για τις μυστικές υπηρεσίες που κρύβονται πίσω από τη δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης η οποία μας φακελώνει, κλπ. 

Ειλικρινά αναρωτιέμαι πως οποιοσδήποτε έχων σώας τας φρένας μπορεί να πιστεύει ότι πρέπει να αγωνιστεί για τα δημοκρατικά του δικαιώματα που αφορούν στο αν το προφίλ του στο facebook θα δείχνει δίπλα, πάνω, ή κάτω τις φωτογραφιες που ο ίδιος ανέβασε! ΝΑΙ, πράγματι, δεν μου αρέσει το νέο layout του facebook: το βρίσκω ακαλαίσθητο και λιγότερο εργονομικό από το παλιότερο. 

Δεν θα ασχολιόμουν με το όλο ζήτημα, αν δεν είχαν ταχθεί με τις φωνές των διαμαρτυρομένων και πολλοί φίλοι μου, οι οποίοι "κολλούν" στη διεκδίκηση των "δημοκρατικών" δικαιωμάτων τους. Θα ήθελα λοιπόν να επισημάνω, αναφορικά με το δημοκρατικό του πράγματος, ότι καλό είναι να θυμόμαστε που & που πως το facebook -όπως και όλες οι εταιρείες που έχουν ως αντικείμενο εργασιών το internet- είναι κερδοσκοπικές, συνεπώς είναι τουλάχιστον ρομαντικό να μιλάμε για "Δημοκρατία". Η δεοντολογία από την οποία έχει νόημα να διέπονται δεν έχει να κάνει με δημοκρατικές ευαισθησίες, αλλά με παραβίαση ή μη εθνικών νόμων και προσωπικών δεδομένων. Συνεπώς η όποια διαμαρτυρία στη βάση της έλλειψης δημοοκρατικής συμπεριφοράς, είναι μάλλον ανυπόστατη και σίγουρα μάταιη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου