Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2011

SoMA, μια performance για τον έρωτα, απόψε στην Myrό

 Εργο της Έλενας Τονικίδη για την έκθεση "Άσμα Ασμάτων"

Η γκαλερί Myrό (Νικηφόρου Φωκά 8, πίσω από τον Λ. Πύργο) παρουσιάζει σήμερα το βράδυ στις 20.30 την εικαστική/κινητική δράση “SοΜA” που επιμελούνται & παρουσιάζουν η ψυχολόγος – εικαστικός, art-therapist Έλενα Τονικίδη και η ψυχολόγος /dance – movement psychotherapist Στέλλα Κολυβοπούλου.

Οι εφαρμογές της art-therapy αξιοποιούν την ανάγκη του ανθρώπου να εκφραστεί και να επικοινωνήσει, είναι ο άνθρωπος δημιουργός που παίρνει στα χέρια του τα υλικά, που φτιάχνει δίχως να ελέγχει ,που αποκαλύπτει την εσωτερική αναγκαιότητα, την ψυχική διεργασία που παράγει / αποτυπώνει εικαστικό αποτέλεσμα. Ομοίως, για την Dance/movement-therapy προσέγγιση, δεν χρειάζεται να είναι κανείς χορευτής ή και ακόμη να μην έχει ποτέ στο παρελθόν κάποια εμπειρία με την κίνηση το ζητούμενο είναι η αυθεντική εμπειρία με τον εσωτερικό αφηγητή/χορευτή, το ελεύθερο περιβάλλον να δίνει στο άτομο την ευκαιρία να εκφράσει την δική του συμβολική κίνηση.

Οι δύο καλλιτέχνιδες λοιπόν, αξιοποιώντας εικαστικά στοιχεία/εργαλεία, και το ανθρώπινο σώμα ως βασική κινητήρια δύναμη, η performance δημιουργεί αφήγηση και θίγει την απουσία/παρουσία του έρωτα πίσω από την επιφάνεια του συνειδητού στην ζωγραφική και στην κίνηση, με αφορμή ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της εβραϊκής λογοτεχνίας το ¨Άσμα Ασμάτων¨, στο οποίο είναι αφιερωμένη η έκθεση που διαρκεί στη γκαλερί αυτό τον καιρό.

Ο καλλιτέχνης/εικαστικός επιχειρεί να κοινωνήσει τον ¨αληθινό εαυτό¨ (την εσωτερική διαδικασία της ζωγραφικής) κουβαλώντας το σώμα του με το προστατευτικό κέλυφος του, αυτήν την μεμβράνη, ως όργανο που περιορίζει και να καταφέρει ένα πρωτόλειο ¨έργο¨ πέρα από τους Ακαδημαϊκούς κανόνες της Τέχνης* δημιουργώντας τον ‘ενδιάμεσο χώρο. ’Αυτός ο ‘ενδιάμεσος χώρος’ μεταξύ του εαυτού και του Άλλου θα αποτυπωθεί απο τον εικαστικό /καλλιτέχνη μεταξύ του εαυτού του και του έργου του. Εκεί ο καλλιτέχνης θα συμβολίσει τον δημιουργό και το έργο του το ‘εσωτερικό αντικείμενο’ του, (τον πρώτο του έρωτα και την ταύτιση με τη μητέρα καθώς και την πρώτη του επαφή με τον θάνατο-αποχωρισμό από τη μητέρα. )

Ταυτόχρονα το ασυνείδητο εσωτερικό του ¨σώμα¨ γίνεται τρισδιάστατο –χοροκίνηση- (πέρα από τις νόρμες για την αρμονία του χορού) με την βουβή έκφραση, την επικοινωνία του «σώματος» που "ομιλεί" αποτυπώνοντας το να σπάει, να αποσυνδέεται, να λιώνει να βυθίζεται, να ανεβάζει θερμοκρασία, να εκρήγνυται.

Το “SοΜA” (εσωτερικό/εξωτερικό, ασυνείδητο/συνειδητό) θα δημιουργήσει το «έργο» (πίνακας) στο ¨δίδυμο του «έρωτα και του θανάτου» από το μέρος του δημιουργού και των θεατών, ως μέρος των ‘εσωτερικών αντικειμένων’, (Πόση επίδραση θα έχουν στο σώμα, πόση επίδραση θα έχουν στην υφή της μπογιάς , στην ένταση των χεριών και στο αποτέλεσμα του πίνακα;) ο πίνακας θα αποτυπώσει «συμβολικά» τα συναισθήματα που θα μεταφέρονται μέσω του χώρου, με το προβλήμα ενός αποχωρισμένου σώματος μέσα σε έναν κόσμο μεταξύ άλλων σωμάτων, που κατέχουν διαφορετικά τμήματα του χώρου. Θα αποτυπώσει τις έννοιες της απόστασης και του αποχωρισμού, της κατοχής και της απώλειας’.

Ως προς του συντελεστές, αξίζει να σημειωθεί ότι η Έλενα Τονικίδη είναι ψυχολόγος – εικαστικός, art-therapist, η Στέλλα Κολυβοπούλου είναι ψυχολόγος /dance – movement psychotherapist, ενώ, την επιμέλεια της μουσικής υπογράφει η Μουσική Επιμέλεια: Βάσω Καλύβα, Magister Λογοπεδικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου