Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2011

13+9 αστικά στιγμιότυπα

Η έκθεση "13+9 αστικά στιγμιότυπα" που γίνεται στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζει το σύνολο των προτάσεων που προέκυψαν από δύο φοιτητικά εργαστήρια - το ένα στο πλαίσιο του προγράμματος σπουδών του τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, το άλλο εκτός του προγράμματος αυτού - με θέμα την διεκδίκηση μιας διαφορετικής καθημερινότητας στις γειτονιές της πόλης. Κοινή αφετηρία των δύο εργαστηρίων είναι η αμφισβήτηση κυρίαρχων στρατηγικών για την πόλη που στοχεύουν κυρίως στην βελτίωση της εικόνας της, και η διερεύνηση σύνθετων και δυναμικών πλαισίων και μηχανισμών παρέμβασης στις αφανείς, συχνά απρόσωπες, και ασφυκτικά δομημένες, γειτονιές της πόλης.

Το εργαστήριο "Από το εικονικό στο εφικτό" οργανώθηκε από μέλη του Τομέα Πολεοδομίας (Α. Γερόλυμπου, Ε. Αθανασίου, Χ. Χριστοδούλου) του Τμήματος Αρχιτεκτόνων και του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης (Α. Παπαγιαννάκης, Α. Βιτοπούλου) της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και από την κίνηση "Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς". Υπέυθυνοι της οργάνωσης του εργαστηρίου ήταν οι αρχιτέκτονες Α. Λαζαρίδου, Π. Λαζαρίδης.
 
Ήταν ένα κυλιόμενο εργαστηριο που διήρκησε συνολικά 10 μέρες (11-13/3, 18-20/3 και 7-10/4/2011) και διεξήχθη στους χώρους του Κέντρου Αρχιτεκτονικής του Δήμου Θεσσαλονίκης. Θεματικές του εργαστηρίου ήταν η διερεύνηση των ορίων του εφικτού στις παρεμβάσεις αστικού σχεδιασμού με στόχο την βελτίωση της ζωής της πόλης, η ενεργοποίηση λανθανουσών δυναμικών στις γειτονιές της, η διατύπωση διαφορετικών οπτικών για την διαχείριση των τυπικών χρόνιων προβλημάτων της καθημερινής ζωής και η ανάδειξη νέων ποιοτήτων εκεί όπου αυτή βιώνεται, στο επίπεδο του δρόμου και την κλίμακα της γειτονιάς.
 
Στόχος δεν ήταν η παραγωγή ενός παγιωμένου σχεδίου, αλλά η αρχή μίας διαδικασίας τοπικής αναζωογόνησης και ανάδειξης των πολλαπλών ταυτοτήτων της πόλης. Από το εργαστήριο αυτό προέκυψαν οι 13 προτάσεις της έκθεσης που αφορούν επτά γειτονιές στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

Την έκθεση οργανώνουν το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ, η Αντιδημαρχία Αστικού Σχεδιασμού Πολεοδομίας και Δικτύων του Δήμου Θεσσαλονίκης και η "Θεσσαλονίκη Αλλιώς", αυτή λαμβάνει χώρα στο στο foyer του Κέντρου Αρχιτεκτονικής του Δήμου Θεσσαλονίκης στην οδό Αγγελάκη 13, και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 20 Νοεμβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
Περισσότερες πληροφορίες 
μπορειτε να αναζητήσετε 
στο blog της ομάδας που συστάθηκε 
για τη διεξαγωγή της έκθεσης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου