Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2011

Ελλάδα, ευρωπαϊκή χώρα 2011

ΣΕ προχθεσινή ανακοίνωση του "Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες" διαβάζουμε: 

Eξευτελιστικές συνθήκες κράτησης, παράνομες επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο στην Τουρκία, αδυναμία πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου και άλλες παραβιάσεις του νόμου για το άσυλο συνοψιζόμενες σε 11 σημεία για την κατάσταση του ασύλου στην Ελλάδα το 2011

1. Απάνθρωπες – εξευτελιστικές συνθήκες κράτησης αλλοδαπών  συμπεριλαμβανομένων και των  αιτούντων άσυλο τόσο στα ελληνοτουρκικά σύνορα του ποταμού Έβρου, όσο και στα αστυνομικά τμήματα της Ελληνικής Επικράτειας. Τα δικαστήρια είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικά στο να αφήσουν ελεύθερους αιτούντες άσυλο παρά τις εξευτελιστικές συνθήκες κράτησής τους. Για τις συνθήκες αυτές η Ελλάδα έχει επανειλημμένα καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου και κατηγορηθεί από Ελληνικές και Διεθνείς Οργανώσεις.

2. Περιπτώσεις επαναπροώθησης/ επανεισδοχής στην Τουρκία σε αιτούντες άσυλο  στην περιοχή των Ελληνοτουρκικών συνόρων παρά την υποβολή αιτημάτων ασύλου και την έγκαιρη – έγκυρη ενημέρωση  των αρχών από το Ε.Σ.Π. Ιδιαίτερα επισφαλείς για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων οι επιχειρησιακές δράσεις της FRONTEX στα ελληνικά σύνορα.

3. Προβληματική έως αδύνατη η πρόσβαση στην διαδικασία ασύλου τόσο στην Αθήνα, όσο και στην Επικράτεια ακόμα και με παρεμβάσεις του Ε.Σ.Π και άλλων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

4. Προβληματική έως αδύνατη η ανανέωση των νομιμοποιητικών εγγράφων (ροζ κάρτας) των αιτούντων άσυλο  χωρίς παρέμβαση του Ε.Σ.Π,  άλλων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων ή ιδιωτών δικηγόρων.

5. Ομαδικές συλλήψεις αιτούντων άσυλο με παράνομη κράτησή τους και λήψη συνέντευξης για το άσυλό τους από την Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής χωρίς τα εχέγγυα του νόμου.

6. Αδυναμία  στέγασης και γενικότερα μη τήρηση των υποχρεώσεων υποδοχής σε αιτούντες άσυλο βάσει της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής Νομοθεσίας.

7. Σοβαρά προσκόμματα  στην τέλεση γάμου σε αιτούντες άσυλο ακόμη και σε όσους διαμένουν στην Ελλάδα για μεγάλο χρονικό διάστημα και κωλύματα στην επαφή τους με τις αρχές.

8. Παρά την αύξηση αναγνωρισιμότητας των δικαιούχων ασύλου και διεθνούς προστασίας στα μεγάλα αστικά κέντρα, με την συμβολή και της Νομικής Υπηρεσίας του Ε.Σ.Π, υπάρχει έλλειψη ικανοποιητικής νομικής συνδρομής, που  είναι περισσότερο εμφανής στην Ελληνική Περιφέρεια. Οι Υπηρεσίες Ασύλου και Πρώτης Υποδοχής, που ιδρύθηκαν με νόμο του 2011, εξακολουθούν να είναι ανενεργές. Αδυναμία λόγω έλλειψης προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας στην διευθέτηση των ζητημάτων ασύλου.

9. Η κατάσταση των ασυνόδευτων παιδιών  εξακολουθεί και είναι κρίσιμη. Κατά κανόνα κρατούνται σε απάνθρωπες-εξευτελιστικές συνθήκες πολλές φορές μαζί με ενηλίκους. Η επιτροπεία από τον Αρμόδιο Εισαγγελέα είναι ανύπαρκτη λόγω έλλειψης δομών.

10. Πολλοί μη αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, εξακολουθούν λόγω των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών, που αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα να μην ζητούν άσυλο στη χώρα μετακινούμενοι χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα σε άλλες χώρες.

11. Κατά κανόνα απόρριψη των αιτήσεων για ταξιδιωτικά έγγραφα σε δικαιούχους επικουρικής προστασίας ή ανθρωπιστικού καθεστώτος και μεγάλη καθυστέρηση έκδοσης των εγγράφων  αυτών σε αναγνωρισμένους πρόσφυγες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου