Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2011

Υβρίδια :: CTRLZAK /Γιάννης Κατρανίτσας/topotheque

ΔΕΝ πρόλαβα μέχρι σήμερα να γράψω για μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση, παρότι εγκαινιάστηκε πριν 2 εβδομάδες περίπου. Πρόκειται για την έκθεση Hybrids που φιλοξενείται στο Kalos&Klio Showroom στη Θεσσαλονίκη, μία έκθεση που αποπειράται να αναδείξει η μετάλλαξη είναι το βασικό χαρακτηριστικό τόσο της σύγχρονης ζώης όσο και της εξελικτικής διαδικασίας της ίδιας της φύσης. Στο κείμενο της επιμέλειας διαβάσαμε:
 
"Δύο ομάδες οι CTRLZAK  (Θάνος Ζακόπουλος και Katia Meneghini) art&design studio  και Topotheque, (Ι. Πανταζής και Ε. Πανταζής) ομάδα αρχιτεκτόνων και καλλιτεχνών, καθώς και ο  σκηνογράφος και εικαστικός Γιάννης Κατρανίτσας εξερευνούν το φαινόμενο της υβριδικής υπόστασης των πραγμάτων της εποχής μας μέσα από έναν πειραματισμό με άξονα την υλικότητα των μέσων που χρησιμοποιούν  και πρόθεση να δομήσουν και να αποδομήσουν οικείες φόρμες του παρελθόντος. Τα υβριδικά πιάτα και  τα μεταλλαγμένα αντικείμενα των  CTRLZAK  αποτελούν θραύσματα του παρελθόντος που επιστρέφουν τροποποιημένα να μας θυμίσουν ότι δεν υπάρχει πολιτιστικό προϊόν, εμπειρία ή βίωμα που να μην είναι αποτέλεσμα όσμωσης ετερόκλητων στοιχείων, ερεθισμάτων και πολιτισμών.  Πρόκειται για μια μετάλλαξη  με πρόθεση την οργανική ένταξη στο συνεχώς εξελλισόμενο παρόν.  Οι αρχετυπικές μάσκες του Γιάννη Κατρανίτσα  αποτελούν υβρίδια της μάσκας όπως  αυτή εμφανίζεται μέσα από τις παραδόσεις των αρχαίων  λαών που εξελίσσεται και  αναμιγνύεται με φουτουριστικές αναφορές από ταινίες  επιστημονικής φαντασίας. Το αποτέλεσμα διατηρεί την αρχετυπικότητα της μάσκας αλλά διερευνά με δυναμισμό την ανατομία και την γεωμετρία του ανθρώπινου  προσώπου αποτυπώνοντας  συναισθήματα - σύμβολα κατανοητά και επικοινωνήσιμα. Οικειοποιείται την παγκόσμια γλώσσα των συναισθηματικών εκφράσεων του ανθρώπινου προσώπου και λειτουργεί με οικονομία μέσων και φορμαλιστική εφευρετικότητα. Οι topotheque με μια εγκατάσταση προσομοιώνουν εικαστικά την εμπειρία του εξομολογητηρίου κατασκευάζοντας  μια εξελιγμένη εκδοχή του  κινούμενοι  από την αρχιτεκτονική  και το design παράγουν ένα εικαστικό αποτέλεσμα στο χώρο. Το εξομολογητήριο ως ένα  στοιχείο ιδιωτικότητας αλλά και ως μέσο απελευθέρωσης του ατόμου, μέσω της ανωνυμίας, αποτελεί τον άξονα του προβληματισμού της ομάδας". 

Η έκθεση είναι ενδιαφέρουσα και από τα εκτιθέμενα έργα ξεχώρισα τιις μάσκες του Γιάννη Κατρανίτσα -επιμέρους προτιμήσεις υπάρχουν αλλά αναπτύχθηκαν υπό... πίεση- και την "καρέκλα" των CTRLZAK. Από τους ίδιους θα δείτε και μια σειρά πρωτότυπων σερβίτσιων, ενώ, μη παραλείψετε να ζητήσετε από τους ιδιοκτήτες του χώρου εικαστικούς επίσης Kalos&Klio (Χρίστος Καλός & Κλειώ Τανταλίδη) να σας δείξουν το βιβλίο - έργο του Θάνου Ζακόπουλου "Collider / Μη-τόπος".


ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
Η ιστοσελίδα του 
Kalos&Klio showroom

Η προωπική ιστοσελίδα 
του Θάνου Ζακόπουλου 

To blog του Γιάννη Κατρανίτσα 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου