Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2012

Με τον άνθρωπο, στις πόλεις“Ο άνθρωπος στις πόλεις" είναι μία έκθεση που από τον καιρό που συνειδητοποίησα ότι θα θελήσω να κάνω κάτι παραπάνω από το να παραμείνω απλός θεατής ως προς τις εικαστικές τέχνες ήθελα να σκαρώσω. Ήθελα να να δω συγκεκριμένα με τα μάτια ανθρώπων πιο λεπταίσθητων απ' τους πολλούς τις όψεις του άσχημου που προσδίδουν ιδιαίτερη ομορφιά στην κοινή ιδιαίτερη πατρίδα μας, το αστικό τοπίο των παιδικών μας χρόνων. Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λονδίνο και αλλού. Το ζητούμενο της έκθεσης θα ήταν η συνομιλία μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών, πόλεων διαφορετικών, απόψεων διαφορετικών, αναμεταξύ τους.

Η ιδέα που για χρόνια αναζητούσε όχημα υλοποίησης βρήκε στέγη και ευδόκησε να πραγματοποιηθεί στην γκαλερί του φίλου & συνεργάτη Σταύρου Μυρωνίδη, μερικούς μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου ως υπευθύνου της. Έργα 15 καλλιτεχνών, με τους περισσότερους από τους οποίους μου έχει δοθεί η ευκαιρία, πριν, μετά και κατά την διάρκεια της έκθεσης, να συζητήσω τους προβληματισμούς μου, 66 έργα στους τοίχους μου που περιλαμβάνουν χαρακτικά, σχέδιο, ζωγραφική, γλυπτική. Με ρώτησαν φίλοι τι είναι τελικά αυτό που αποκόμισα από την διαδικασία. Είναι απλό: επέκτεινα τον διάλογο για το θέμα με πολλούς επισκέπτες της έκθεσης που είχαν διάθεση για συζήτηση και προβληματισμό, έφερα στην έκθεση γνωστούς ανθρώπους της Τέχνης και τον γραμμάτων της πόλης και όχι μόνο, αφού στην διάρκεια της έκθεσης συμπεριλαμβάνονταν οι διακοπές των Χριστουγέννων, επέκτεινα τους προβληματισμούς προς την κατεύθυνση των προβληματικών του κάθε θεατή – συνομιλητή. Η έκθεση έγινε ένα πολύ ενδιαφέρον όχημα για μένα αλλά όχι μόνο: μέσα από την επαφή μας, ελπίζω ότι καθείς αποκόμισε κάτι διαφορετικό, αλλά όλοι μας κάτι χρήσιμο και ενδιαφέρον. Αν μη τι άλλο βρεθήκαμε. Ας ελπίσουμε ότι θα το αξιοποιήσουμε παραγωγικά. 

ΥΓ. Η έκθεση διαρκεί μέχρι το Σάββατο 28 Ιανουαρίου, λαμβάνει χώρα στην γκαλερί Myrό (Νικηφόρου Φωκά 8, περιοχή Λ. Πύργου, κέντρο Θεσσαλονίκης) και περισσότερες πληροφορίες γι αυτή μπορείτε να αναζητήσετε στο site της γκαλερί, δηλαδή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου