Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2012

Τ. Καρκατζέλης | Μεταφορά του ρεύματος κι Ευρωπαϊκό χρηματιστήριο ενέργειας

Ο Τάσος Καρκατζέλης δημοσιεύει στο blog του (κλικ ΕΔΩ) το εξής άρθρο που βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρον, έτσι κι αλλοιώς, αλλά ιδιαίτερα εξαιτίας του  ορυμαγδού από μαλακίες που γράφονται / ακούγονται / μεταδίδονται αυτές τις μέρες για το θέμα.


Βάσει του σημερινού συστήματος κάθε χώρα μπορεί ν’ αγοράσει ενέργεια απ’ οποιαδήποτε άλλη ακόμη κι αν δεν εφάπτονται. Ετσι ,αν εγώ αγοράσω από Aυστρία 100 MW, αυτή θα παραδώσει στα σύνορα της με την Ιταλία και η Ιταλία από ΑΛΛΟ εργοστάσιο, θα μου τα δώσει στην Ελλάδα, κρατώντας κάποιο ελάχιστο τέλος διέλευσης . Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής και για να εξασφαλιστεί ενεργειακή αυτάρκεια για όλους, τα ευρωπαϊκά δίκτυα ενοποιούνται εδώ και καιρό μέσω των trans-European energy networks (TEN-E) . Η Ελλάδα ενισχύει τις συνδέσεις της με τα Βαλκάνια και την Τουρκία, ενώ προβλέπεται και δεύτερο καλώδιο με την Ιταλία. Αρα τα ηλεκτρόνιά μας θα παραδωθούν στα σύνορα και κάποια ΑΛΛΑ ηλεκτρόνια θα φτάσουν στην Γερμανία.

Εσωτερικό δίκτυο
Ετσι από την στιγμή που το ρεύμα πρέπει να πάει στα σύνορα είναι επιεικώς ΗΛΙΘΙΟ να συζητάμε για νησιά, Κρήτη και Θεσσαλία. Τα νησιά μας δεν έχουμε καταφέρει να τα ηλεκτροδοτήσουμε και δουλεύουν με πετρέλαιο. Θα ποντίσουμε καλώδιο για να πάρουμε την παραγωγή τους?

Ναι αλλά η παραγωγικότητα;
Η παραγωγικότητα των φωτοβολταικών δεν είναι μόνο συνάρτηση της ηλιοφάνειας αλλά και της θερμοκρασίας. Έτσι θα δείτε στον χάρτη ότι η Δυτ Μακεδονία έχει την ίδια παραγωγή με την Κρήτη. Κι ο λόγος είναι απλός. Το καλοκαίρι που γίνεται η μεγάλη παραγωγή, οι θερμοκρασίες στο βουνό επιτρέπουν καλύτερες παραγωγές, καθώς τα Φ/Β στα νότια «βράζουν» και «σβήνουν».

Όταν λοιπόν οι παραγωγές στην Δυτ Μακεδονία είναι ισοδύναμες με την Ν.Ελλάδα αλλά το κόστος ανάπτυξης νέων δικτύων είναι ελάχιστο και η γή είναι τζάμπα, ποιος Μ@Λ@Κ@Σ συζητάει για οπουδήποτε αλλού?

Γιατί τώρα και η ελληνική συμμετοχή
Από το 2000 η ΕΕ έκανε την στρατηγική επιλογή ν’ απεξαρτηθεί από το πετρέλαιο, που είναι κατεξοχήν αμερικάνικη βιομηχανία και να γίνει ηγέτης στις ΑΠΕ.

Επενδύθηκαν τεράστια ποσά και ο στόχος έχει σχεδόν επιτευχθεί.

Το πρόβλημα είναι, ότι λόγω της παγκόσμιας κρίσης, όλη αυτή η παραγωγική υποδομή που έχει στηθεί σήμερα υποαπασχολείται.

Αντί λοιπόν να κλείσουν τα χρυσοπληρωμένα εργοστάσια, τους δημιουργούν τεχνητή ζήτηση σε τέτοια mega-έργα.

Το να συζητάμε λοιπόν, ότι θα κάνουμε εδώ ΝΕΑ εργοστάσια συναρμολόγησης, είναι εξίσου ηλίθιο με το ότι θα συμπαράγαμε το F-16 επειδή αγοράσαμε πολλά κομμάτια.

Αν μας πετάξουν κάνα κοκαλάκι στα μεταλλικά συστήματα στήριξης, πάλι ικανοποιημένοι θα μαστε.

Από πού λοιπόν θα έχει κέρδη η Ελλάδα από την όλη ιστορία.

Καταρχήν μέσω των έξτρα συνδέσεων, θα εξασφαλίσουμε ενεργειακή ασφάλεια, που σήμερα ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ!!

Δεύτερον για τα 2-5 χρόνια της υλοποίησης, θα δημιουργηθούν ΠΟΛΛΕΣ θέσεις εργασίας κι όχι μόνο ανειδίκευτης. Η τεχνογνωσία που μπορούμε να αποκτήσουμε, θα μας φανεί πολύτιμη για τα Βαλκάνια και την Τουρκία.

Τρίτον και ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ μπορούμε να διαπραγματευτούμε την διαφορά απόδοσης που θα έχει το σύστημα εδώ, αντί για την Γερμανία. Με λίγα λόγια να πουλήσουμε τον ήλιο. Ας δούμε πώς

Κάθε εγκατεστημένο ΜW στην Ελλάδα παράγει ετησίως 1500 ΜWh ενώ στην Γερμανία 900 ΜWh.

Στα 20 χρόνια λοιπόν, που είναι ο συνήθης χρόνος υπολογισμών για τις ενεργειακές επενδύσεις, κάθε εγκατεστημένο MW θα παράγει 12.000 MWh επιπλέον ενέργεια, απ’ότι αν ήταν εγκατεστημένο στην Γερμανία. Επι 10.000 MW, που θα είναι το συνολικό μέγεθος του HELIOS, μας κάνει 120.000.000 MWh. Ακόμη και με 200€/ΜWh να το υπολογίσουμε αυτό είναι ένα επιπλέον έσοδο 24.000.000.000 €. Και μιλάμε για το επιπλέον έσοδο και όχι για το συνολικό. Τώρα τι ποσοστό θα εισπράξει η Ελλάδα από αυτά τα 25 δις είναι θέμα διαπραγμάτευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου