Παρασκευή, 8 Μαρτίου 2013

Το Ιωνικό Κέντρο στην Πλάκα

Στην οδό Λυσίου, στην καρδιά της Πλάκας, και,  συγκεκριμένα στο νούμερο 11, βρίκσεται ένα νεοκλασσικό κτίριο με εξαιρετική αίθουσα εκδηλώσεων και εκθέσεων στο ισόγειο, που -αν μη τι άλλο- υποδηλώνει, σε πρώτη ανάγνωση, εξαιρετική αισθητική στον επισκέπτη. Πρόκειται για το Ιωνικό Κέντρο, δυό λόγια για το οποίο θα σας πω. 

Επειδή σε περιόδους κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής κρίσης η πλέον σημαντική καταφυγή του ανθρώπου είναι στην τέχνη και τον πολιτισμό, το Ιωνικό Κέντρο διευρύνει τώρα τον κύκλο των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών του δραστηριοτήτων στην Αθήνα, με την ελπίδα να συμβάλλει να δημιουργηθεί μια ζώσα εστία πολιτισμού στην καρδιά της αρχαίας και της νεότερης πόλης. Κέντρο  είναι ένας κοινωφελής εκπαιδευτικός και πολιτιστικός οργανισμός ο οποίος ιδρύθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 1977 στη Χίο. Την ιδέα για την ίδρυση του Ιωνικού Κέντρου είχε ο Ισίδωρος Κιολέογλου, ο οποίος υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια ο πρωτεργάτης και δημιουργός του. Την ιδρυτική πράξη του 1977 συνυπέγραψαν παράγοντες της τοπικής κοινωνίας της Χίου και προσωπικότητες του νησιού. Η αρχική χρηματοδότηση προήλθε από τον Ισίδωρο Κιολέογλου, από μέλη και φίλους του Ιωνικού Κέντρου, από το Υπουργείο Πολιτισμού και από το Ταμείο Χιακής Συνεργασίας Λονδίνου. Στη Χίο και στην Αθήνα Στη Χίο το Ιωνικό Κέντρο από το 1980 ανέπτυξε δραστηριότητα στα πλαίσια του Κύκλου Ελληνικών Σπουδών, με την οργάνωση Σεμιναρίων, Εργαστηρίων Τέχνης, Μαθημάτων της Ελληνικής Γλώσσας για ξένους και με εκπαιδευτικά προγράμματα για Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Το Κέντρο στη Χίο λειτούργησε έως το 1991, όταν αντίξοες περιστάσεις και οι τοπικές συνθήκες στέγασής του κατέστησαν τη λειτουργία του εκεί δυσχερή και τελικά την ανέστειλαν. 

Στην Αθήνα το Ιωνικό Κέντρο από το 1987 ανέπτυξε περαιτέρω τα προγράμματα συνεργασίας με Πανεπιστήμια του εξωτερικού, δημιούργησε προγράμματα για αλλοδαπούς φοιτητές και εκπαιδευτικούς και για απόδημους νέους, και συνεργάστηκε για την υλοποίησή τους τόσο με εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής όσο και με τα Υπουργεία Παιδείας, Πολιτισμού και τις Γενικές Γραμματείες Νέας Γενιάς και Απόδημου Ελληνισμού. Στην Αθήνα επίσης υλοποίησε εκπαιδευτικά προγράμματα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και συνεργάστηκε για πολιτιστικές εκδηλώσεις κοινού ενδιαφέροντος με Πρεσβείες ξένων χωρών. Παράλληλα εδώ οργανώθηκαν εκπαιδευτικές περιηγήσεις, συνέδρια, περιστασιακά συναυλίες και εκθέσεις, και φιλοξενήθηκαν δραστηριότητες τρίτων. Tο Ιωνικό Κέντρο στην Αθήνα στεγάζεται σε ένα μεγάλο ιδιόκτητο νεοκλασικό κτίριο, στην οδό Λυσίου 11, στην Πλάκα. Κάτω από τα τείχη της Ακρόπολης, στη γειτονιά των ‘Αέρηδων’ και της Αγοράς της Ρωμαϊκής περιόδου, λίγα λεπτά ενός ευχάριστου περίπατου από το Σύνταγμα και το Μοναστηράκι, το κτίριο του Ιωνικού Κέντρου είναι ανοιχτό στα μέλη και τους φίλους του για να μετάσχουν στα εκπαιδευτικά του προγράμματα, αλλά, πλέον, γενικότερα είναι ανοιχτό και στο κοινό, για να παρακολουθήσουν όλοι τις πολιτιστικές δραστηριότητες που τους ενδιαφέρουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου