Σάββατο, 2 Μαρτίου 2013

Πως να γίνετε opinion maker στην Ελλάδα του 2013

Ο κ. Λυκούργος Λιαρόπουλος, "αναμεταδίδει" (στο προφίλ του στο facebook) το εξής κείμενο (που αξίζει να διαβαστεί και να εμπαιδωθεί):
 
Πως να γίνεις opinion maker σε 10 απλά βήματα

Έχε άποψη. Είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Πιάσε ένα θέμα και πες το πρώτο πράγμα που θα σου ʽρθει. Π.χ. ανοίγεις την τηλεόραση. Ακούς τον Τσίμα. «Ωραία τα λέει ο Τσίμας». Άποψη! Βρες ένα χαρτί και σημείωσέ το. Μπορεί αργότερα να το ξεχάσεις.
 
Μην σκέφτεσαι πολύ. Η σκέψη είναι εχθρός της άποψης. Αν πρέπει να σκεφτείς πάνω από πέντε λεπτά για να σχηματίσεις γνώμη, τότε κάτι κάνεις λάθος. Αυτό που μετράει είναι η άποψη κι όχι πως έφτασες σʼ αυτή.

Μη χάνεις χρόνο. Πάρε θέση όσο πιο γρήγορα μπορείς, αλλιώς θα στη προλάβουν οι άλλοι και εσύ θα μείνεις όρθιος. Άλλωστε ο πιο δημοφιλής είναι πάντα αυτός που το είπε πρώτος. Π.χ. κάνει πρεμιέρα ο Κανάκης; Γράψε από το πρώτο δευτερόλεπτο: «Υπάρχει ΑΚΟΜΑ ο Κανάκης;». Τα retweet και τα share θα πέσουν βροχή.

Έχε άποψη για όλα. Μην αφήσεις τίποτα να περάσει ασχολίαστο. Η ζωή είναι μικρή και μια μέρα θα βρεθείς σε μια κάσα χωρίς να έχεις πει πόσο σου άρεσε το τελευταίο Homeland. Από το πως αντλούν το βρόχινο νερό στο γήπεδο των Ζωσιμάδων μέχρι την πλαστική της Κιμ Καρντάσιαν και τη σύλληψη του Βαξεβάνη, όλα χρήζουν άποψης. «Υπερτιμημένος ο Μπέλα Ταρ», «μούφα το οφσάιντ», «πικρή η Λιοσίων σήμερα». Βάρα αλύπητα.

Δώσε στα λόγια σου βαρύτητα. Κάθε λέξη που γράφεις φρόντισε να ζυγίζει 5 τόνους. Να εμφανίζεται στην οθόνη και να αγκομαχάν τα πίξελ. Να σε διαβάζουν οι άλλοι και να τους έρχεται στο μυαλό η εικόνα ότι βρίσκεσαι σε κάποιο θρόνο και απαγγέλεις απόψεις στους υπηκόους σου. Για να σε βοηθήσει, κάθε φορά που θες να πεις κάτι, σκέψου ότι ακριβώς μετά έρχεται το τέλος του κόσμου. Μετεωρίτες, πλημμύρες, σεισμοί, τέτοια.

Να είσαι πάντα απόλυτος. Ο κόσμος θα σε ερωτευτεί. Οι περισσότεροι βγάζουν σπυριά με τη διαλλακτικότητα. Θέλουν να ακούσουν μια γνώμη και τη θέλουν τώρα. Μοίρασε λοιπόν απόψεις μπετόν αρμέ και θα γίνεις ο άνθρωπός τους. Π.χ. «Όποιος ψήφισε ΔΗΜΑΡ είναι νεκρός για μένα».

Στα δύσκολα γίνε contrarian. Αν δεις ότι πέφτει η απήχησή σου και οι απόψεις σου έχουν αρχίσει να γίνονται προβλέψιμες, τότε υπάρχει λύση. Δώσε λίγο χρόνο παραπάνω, παρατήρησε ποια γνώμη έχει σχηματίσει η πλειοψηφία και πες ακριβώς το αντίθετο.
 
Μην απαντάς στους διαφωνούντες. Μπορεί να σε ανακαλύψουν! Όταν σε αμφισβητούν απάντα ξερά κάτι όπως «δεν καταλαβαίνω τι εννοείς» ή «ξαναδιάβασε τι έγραψα, προφανώς δεν κατάλαβες». Αν επιμείνουν τότε πέτα ένα υποτιμητικό «με κούρασες».

Μην συμφωνείς με κανέναν. Αν π.χ. κάποιος συμφωνεί μαζί σου, απάντα ξεκινώντας με την φράση «ναι οκ, αλλά» και συνέχισε γράφοντας το ίδιο πράγμα που είπες πριν, απλώς με διαφορετική διατύπωση.

Βερμπαλισμός. Χρησιμοποίησε όσο πιο άγνωστες και δύσκολες λέξεις ξέρεις. Κι ας μην έχεις ιδέα τι σημαίνουν. Π.χ. «Η μανιχαϊστική λογική του άσπρο-μαύρο μας έφτασε ως εδώ κι αυτή θα μας αποτελειώσει». Οι πιο πολλοί μπορεί να μην ξέρουν τι είναι «μανιχαϊστική», αλλά κατάλαβαν τι είπες κι αυτό είναι αρκετό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου