Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου 2013

Tsatsis Art Forum :: Ξεκίνημα περιόδου με την ατομική έκθεση του Χρήστου ΤσιντσάρηΗ γκαλερί της Θεσσαλονίκης Tsatsis Art Forum ανοίγει την εκθεσιακή περίοδο με μία πολύ ενδιαφέρουα έκθεση, την ατομική έκθεση ζωγραφικής του εικονογράφου και ζωγράφου Χρήστου Τσιντσάρη. Η επιλογή είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και θαρρετή, διότι ελάχιστες είναι οι ελληνικές γκαλερί που αναγνωρίζουν και εναγκαλίζονται την εικαστική αξία της εικονογραφικής δουλειάς καλλιτέχνων, με αποτέλεσμα, οι νέοι έλληνες εικονογράφοι με ταλέντο, να πρέπει να βγαίνουν και να καταξιώνονται πρώτα στο εξωτερικό, ώστε να γίνονται στοιχειωδώς αποδεκτοί στην συνέχεια στην πατρίδα τους. Πληροφορίες που έχω στην διάθεση μου  ανναφέρουν ότι στην διάρκεια της υπόλοιπης περιόδου ο χώρος τέχνης θα εξακολουθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, παρουσιάζοντας και άλλες εξαιρετικές δουλειές ζωγράφων με εικονογραφικό χαρακτήρα και συναφείς αρετές. Η συγκεκριμένη στροφή είναι πολύ ενδιαφέρουσα και για έναν επιπλεόν λόγο: η εικονογραφική εικαστική γραφή ανανεώνει με εντυπωσιακό τρόπο την σκηνή της παραστατικής ζωγραφικής, αντλώντας και φέρνοντας στο προσκήνιο απόλυτα σύγχρονες επιρροές, παρέχοντας έτσι ανανέωση στην ελληνική παραστατική τέχνη, η οποία είναι χρήσιμη και ενδιαφέρουσα. Αναδεικνύοντας και στηρίζοντας ο γράφων καλλιτέχνες που ανήκουν σε μια νέα γενιά παραστατικής τέχνης, η οποία συνδυάζει αρετές της κλασσικής ζωγραφικής με εικονογραφικές αξίες, στο μέτρο του εφικτού, μέσω της σχετικά νέας στον χώρο Myrό Gallery που διαχειρίζεται τα τελευταία 2 χρόνια, όπως την Εμιλία Ξανθοπούλου, την Ευαγγελία Πίπιλα, και άλλους, προσπάθησα να εγκαθιδρύσω ακριβώς αυτή την αλλαγή στην αισθητική του φιλότεχνου κοινού. Είναι σημαντικό λοιπόν να βλέπουμε και πιο έμπειρους "παίκτες" της εγχώριας αγοράς τέχνης να επιλέγουν να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ως προς την συγκεκριμένη έκθεση και τον ζωγράφου: Ο Χρήστος Τσιντσάρης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1974 και είναι απόφοιτος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ανατόλια. Μετέβη στη Φλόριντα των Η.Π.Α. το 1990, αρχικά στο St. Andrew’s και ένα χρόνο αργότερα στο Pine Crest, υπό την επίβλεψη του καθηγητή εικαστικών τεχνών Leon Bryant. To 1992 κερδίζει υποτροφία και συνεχίζει τις σπουδές του στην Σχολή Καλών Τεχνών του Boston University, ειδικευόμενος στην ζωγραφική, ενώ παράλληλα δημιουργεί σειρές κόμικς που δημοσιεύονται στις τοπικές εφημερίδες. Έργα του βρίσκονται στην μόνιμη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης, καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές σε Αμερική, Αυστραλία, Γαλλία και Γερμανία.

Ο Χρήστος Τσιντσάρης είναι ένας καλλιτέχνης με ιδιόμορφη προσωπική γραφή, του οποίου οι δημιουργίες παρουσιάζουν με τον πλέον πλουραλιστικό τρόπο έναν ασυνήθιστο και αλλόκοτο κόσμο, σουρεαλιστικά πλασμένο, με στοιχεία εμπνευσμένα από την ποπ κουλτούρα, τη ροκ μουσική και τα κόμικς. Οι παραστάσεις του προκαλούν, και ενίοτε προβληματίζουν, με τους σαγηνευτικούς συσχετισμούς και τις συχνές θρησκευτικές αναφορές τους, ενώ η γυναικεία μορφή φέρεται να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στα περισσότερα έργα του. 

Το κείμενο επιμέλειας της έκθεσης -το οποίο δυστυχώς δεν είναι υπογεγραμένο, οπότε, λυπάμαι, αλλά δεν μπορώ να το αποδώσω σε κάποιον, γράφει μεταξύ άλλων: 

Paradigm Shift: “Η πνευματική εξέλιξη τελικά δεν είναι γραμμική, αλλά μάλλον είναι μια σειρά ειρηνικών ιντερλούδιων που διακόπτονται βίαια από πνευματικές επαναστάσεις".
Thomas Samuel Kuhn 1922 -1996 Αμερικανός φιλόσοφος επιστημών

Με βασικό άξονα την ορατή ή υπαινισσόμενη σύγκρουση ανάμεσα σε ετερόκλητα στοιχεία, η έκθεση του Χρήστου Τσιντσάρη με τίτλο «PARADIGM SHIFT – επαναπροσδιορίζοντας τον κανόνα», παρουσιάζει με ανατρεπτική διάθεση ένα ζωηρό, πολύχρωμο, φανταστικό κόσμο εύθραυστων ισορροπιών και άγραφων κανόνων.

Στον κόσμο αυτό ο ζωγράφος, παρουσιάζοντας σημεία του Καλού και του Κακού παράλληλα, προσκαλεί το θεατή να περιηγηθεί ανάμεσα στις απορίες που προκύπτουν για να συνειδητοποιήσει τις περισσότερες φορές πως ακόμη και μέσα από φαινομενικά διφορούμενες καταστάσεις σκιαγραφείται η πολύτιμη αξία της ομορφιάς και, εν τέλει, του Καλού. Στρέφει την έμφαση στην πολυσυλλεκτικότητα και την πολυφωνία ιδεών για να δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για νέες συστοιχίες, νέες πραγματικότητες, νέους κανόνες. Ο «επαναστάτης» στα έργα του, σχεδόν πάντα είναι γένους θηλυκού, αντισυμβατικός ως προς τα πρότυπα, και εκφραστής αυτής της ανατροπής.

Η έκθεση παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη θεματική ενότητα από ελαιογραφίες και δοκίμια του καλλιτέχνη. Πρόκειται για μια προσπάθεια “επαναπροσδιορισμού του κανόνα”, εισαγωγής νέων στοιχείων και προτάσεων στο σύγχρονο εικαστικό γίγνεσθαι του ελλαδικού χώρου. ΄Ενα ανατρεπτικό ταξιδι....!


Tsatsis Projects/Artforum

Εγκαίνια: Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου, 20:00
Διάρκεια Εκθέσεως: 10 - 30 Σεπτ.
Τσιμισκή 113, Θεσσαλονίκη. Τηλ: 2310 257552
Τρίτη-Παρασκ. 11:00-21:00, Σάβ. 11:00-14:30

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου