Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2013

Οι υποψήφιοι για το φετινό βραβείο Ζαχάρωφ του ΕΚ


ΟΙ Λευκορώσοι πολιτικοί κρατούμενοι Ales Bialatski, Eduard Lobau and Mykola Statkevich, ο Edward Snowden και η Πακιστανή ηρωίδα Malala Yousafzai επελέγησαν ως τελικοί υποψήφιοι για το φετινό βραβείο Ζαχάρωφ του ΕΚ. Η τελική επιλογή του ή των ατόμων που θα τιμηθούν θα κάνουν ο πρόεδρους του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς και οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων στις 10 Οκτωβρίου. Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στις 20 Νοεμβρίου στο Στρασβούργο.  Τα ονόματα των τριών που επελέγησαν, ανακοινώθηκαν στις 30 Σεπτεμβρίου μετά τη λήξη ειδικής κοινής συνεδρίασης των επιτροπών Εξωτερικών και Ανάπτυξης και της υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.  

AlesBialatski, Eduard Lobau, MykolaStatkevich 
Στο πρόσωπό τους τιμώνται όλοι οι Λευκορώσοι αντικαθεστωτικοί. Οι τρείς υποψήφιοι κρατούνται φυλακισμένοι από τον Δεκέμβριο του 2010 επειδή επέκριναν την καλπονοθεία με την οποία επεναξελέγη ο Λευκορώσος πρόεδρος Λουκασένκο.  

Edward Joseph "Ed" Snowden
Ο άνθρωπος που αποκάλυψε τις λεπτομέρειες της προσπάθειας των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών να παρακολουθήσουν κάθε μορφή ηλεκτρονικής τηλεπικοινωνίας. Στις ΗΠΑ απαγγέλθηκαν εναντίον του κατηγορίες για κατασκοπεία και ο ίδιος έχει προσωρινό άσυλο στη Ρωσία.  

Malala Yousafzai 
Ήταν μόλις 11 ετών το 2009 όταν άρχισε να γράφει στο ίντερνετ κατά της απόπειρας των Ταλιμπάν να μην επιτρέψουν στα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο στην πακιστανική κοιλάδα σου Σβατ όπου μένει. Γρήγορα έγινε διάσημη για τον αγώνα της και το 2012 ένοπλοι Ταλιμπάν προσπάθησαν να την δολοφονήσουν.

Σχετικά με το βραβείο Ζαχάρωφ
Το βραβείο παίρνει το όνομά του από τον Ρώσο πυρηνικό φυσικό και επιφανή αντικαθεστωτικό τα χρόνια της ΕΕΣΔ, Αντρέι Ζαχάρωφ στον οποίο είχε απονεμηθεί το 1975 το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για τημάχη του για τα ανθρώπινα δικαιώματα και κατά των πυρηνικών εξοπλισμών. Τις υποψηφιότητες μπορεί να καταθέσει οποιαδήποτε πολιτική ομάδα του ΕΚ ή ομάδα αποτελούμενη από τουλάχιστον 40 ευρωβουλευτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου