Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου 2014

Iyeoka sings the blues...ΓΝΩΣΤΗ περισσότερο με το μικρό της όνομα πλέον, κάποιος θα ευχόταν να δινόταν ολόψυχα στο τραγούδι η Iyeoka Okoawo, και λιγότερο στις άλλες ασχολίες της. Παρόλα αυτά, η πρωτοβουλία της να "φτιάξει τον κόσμο" όχι μέσα από την φαρμακευτική που σπούδασε στην Βοστώνη, αλλά με όπλο την ποίηση και τους στίχους της, είναι ένας ευγενής σκοπός που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Σχεδόν παντελώς άγνωστη στην Ελλάδα η Νιγηριανής καταγωγής αμερικανίδα συγκίνησε κόσμο με το τραγούδι αυτό, και όχι άδικα. Λίγο μετά την αλλαγή της χιλιετίας η Iyeoka ίδρυσε μια κολλεκτίβα από μουσικούς με τίτλο "Rock by Funk Tribe" και σκοπό να εισφέρει ο καθένας την μουσική εμπειρία και γνώση που θα επέτρεπε στην ποίηση της -που όλοι αγαπούσαν- να ενσωματωθεί στην jazz,
blues, funk, ακόμα και να παιχθεί και σε gospel ρυθμούς, που όλα τα μέλη του πρωτότυπου συγκροτήματος εναγκαλίζονταν. Το 2004, κυκλοφόρησε το πρώτο σόλο άλμπουμ της, που περιλάμβανε μια σειρά από ποιήμτα τραγούδια με τίτλο "Black and Blues" (Phanai Records), ενώ στην συνέχεια, άρχισε να περιοδεύει και εμφανίστηκε σε άλμπουμ άλλων καλλιτεχνών, συμπεριλαμβανομένου του Press Project. Το 2008 κυκλοφόρησε ο δεύτερος δίσκος της με τίτλο "Hum The Bass Line" και συμμετείχε στο ευφάνταστο project με τίτλο "The Name Of Love: Africa Celebrates U2", μαζί με όλα τα "καλά παιδιά" της σύγχρονης αφρικάνικης σκηνής (Angelique Kidjo, Les Nubians, Sierra Leone's Refugee All Stars, Vieux Farka Touré, Vusi Mahlasela και τους Soweto Gospel Choir). Το 2009 σηγμειώθηκε μία στροφή στην καριέρα της, οποτε ξεκίνησε συνεργασία με τον παραγωγό David Franz και στράφηκε προς πιο παραδοσιακές φόρμες μουσικής, που εκφράστηκαν μέσα από τον έντονα fusion δίσκο της "This Time Around and Run Into the Rain". Το 2010 είπε ναι στην εταιρεία προώθησης καλλιτεχνών Underground Sun αλλά και με τον ομώνυμο ("Say Yes") δίσκο της, με πιο ώριμο ήχο. Η παρουσία της στο TedX της Αθήνας στην Στεγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση άφησε γενικά  καλή εντύπωση. 

Παρόλο που η φωνή της μου αρέσει εξαιρετικά, οι κορώνες περί της "ακτιβίστριας μούσας της συγχρονης ποίησης" δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται από κάπου. Μάταια προσπάθησα  να βρω κάποιο βιβλίο ποίησης, ή έστω, ποιήματά της στο διαδίκτυο. Μονάχα σε Δελτία Τύπου και στις εκδηλώσεις του TedX εμφανίζονται σχετικές αναφορές! Αν η αναζήτηση αποδώσει κάτι αξιόλογο θα επανέλθω. Και ναι, αν βρείτε κάτι με αφορμή αυτή την ανάρτηση είστε more than welcome να μου στείλετε ΕΔΩ. Στο μεταξύ, προλαβαίνετε να εξοικειωθείτε με την μουσική της, που, αξίζει τον κόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου