Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου 2014

Inside Llewyn Davis (2013)ΤΟ νεότερο μέλος της φιλμογραφικής οικογένειας των αδελφών Κοέν είναι σαγηνευτικό,  αν και πρόκειται για μια ταινία που δεν φτιάχθηκε για να αρέσει.  Εξίσου, δεν φτιάχθηκε και για να μην αρέσει. Απλώς δεν φρόντισε σε κανέναν βαθμό να είναι ενδιαφέρουσα, να κρατάει ρυθμούς, να εμποδίσει τον κουρασμένο θεατή να κοιμηθεί, και τον πιο θρασύ, να ροχαλήσει. Είναι μία non user-friendly ταινία, αν καταλαβαίνετε τι εννοώ.

Πρόκειται για την ιστορία ενός νεαρού μουσικού, γόνου μιας μικρομεσαίας οικογένειας του Queens, που προσπαθεί να γίνει γνωστός την εποχή της αναβίωσης της φολκ μουσικής, στη Νέα Υόρκη του 1961.  Χωρίς χρήματα και
χωρίς μόνιμη στέγη, αναγκάζεται να μένει σε σπίτια και καναπέδες φίλων που δεν έχει καταφέρει ακόμη να αποξενώσει η παραξενιά του. Σύντροφός του, η γάτα ενός φίλου, της οποίας καταλήγει να είναι ο - όχι και τόσο πρόθυμος - κηδεμόνας. Μέσα από ένα παράθυρο τριών ημερών, που ανοίγουν σχεδόν απρόθυμα οι σκηνοθέτες στην ζωή του, θα παρακολουθήσουμε μιά σειρά από συνειδητοποιήσεις της ταυτότητας των πραγμάτων, του ρίσκου του αντισυμβατικού, ένα ψυχογράφημα των συμβάσεων της εποχής στην μουσική, και στα όρια της αυτοδιάθεσης και των σχέσεων ζωής και συνοχής.

Παράλληλα, η ταινία είναι στυγνά σαρκαστική με τις παθογένειες της "ανεξάρτητης"  αμερικάνικης μουσικής σκηνής της δεκαετίας που γέννησε τόσο τον όρο όσο και εγκαθίδρυσε την εξέλιξη της σύγχρονης μουσικής στον Δυτικό κόσμο. Μία επιπλέον δυσκολία που θα πρέπει να κατανικήσει ο θεατής είναι αυτή ενός κάποιου γνωστικού υποβάθρου που η ταινία απαιτεί από αυτόν: είναι καλό να έχετε μια κάποια γνώση της folk ή έστω της πρώιμης ροκ μουσικής σκηνής της δεκαετίας του '60 στην αμερική, ώστε να διασκεδάσετε με την ταινία.

Αν ως θεατής είστε εραστής των λεπτομερειών είναι βέβαιο ότι θα σας συναρπάσσει το sound design, θα σας γοητεύσει η φωτογραφία και δεν θα σας αφήσει αδιάφορο το μοντάζ. 

Καταληκτικά, όπως έγραψε σχολιάσε ο παιδικός μου φίλος συγγραφέας Χρήστος Θεοφιλάτος "Ο Paul Simon θα έκλαιγε απ τα γέλια".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου