Σάββατο, 22 Μαρτίου 2014

Graphic Anatomy 2ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ χθες στον χώρο ΔΥΝΑΜΟ η έκθεση του ιαπωνικού αρχιτεκτονικού γραφείου Atelier Bow-Wow. H έκθεση περιλαμβάνει σχέδια από έργα που σχεδιάστηκαν μετά το 2007 και παρουσιάζονται στο πρόσφατο βιβλίο του «Graphic Anatomy 2». "Οι λεπτομερείς προοπτικές τομές που παρουσιάζονται στην έκθεση σχεδιάστηκαν κατά την τελική φάση του κάθε project και απεικονίζουν λεπτομέρειες από το πάτωμα και τους τοίχους αλλά και τις χωρικές «προεκτάσεις» των κτιρίων δίνοντας, μέσα από τη χρήση της προοπτικής, ένα διαφορετικού τύπου βάθος στα σχέδια. Οι διάφορες υφές αποτυπώνονται για να περιγράψουν τις αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες και οι συμπεριφορές των ανθρώπων αναπαριστώνται για να αναδείξουν πιθανές δραστηριότητες που συμβαίνουν στον κάθε χώρο. Το κάθε σχέδιο συνοψίζει την


 

τεχνική πληροφορία που απαιτείται για την κατασκευή ενός κτιρίου, την σχέση του με το δρόμο και το πώς αυτό κατοικείται και χρησιμοποιείται από τους ανθρώπους. Ως αποτέλεσμα, μέσα από ένα και μόνο σχέδιο διαφαίνεται η αλληλεξάρτηση των διαφορετικών στοιχείων και αναπαρίσταται μια αρχιτεκτονική σύνθεση που υποστηρίζει την ανάδειξη και την επανάληψη των συμπεριφορών", αναγράφεται στο κείμενο της επιμέλειας.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Atelier Bow-Wow με έδρα το Τόκιο ιδρύθηκε από τους αρχιτέκτονες Yoshiharu Tsukamoto και Momoyo Kaijima το 1992. Το έργο του αρχιτεκτονικού διδύμου βασίζεται στη θεωρία τους με τίτλο "behaviorology" (behavior=συμπεριφορά) και εκτείνεται σε διάφορους τομείς: από τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και την έρευνα για τον αστικό χώρο ως τη δημιουργία έργων τέχνης δημόσιου χώρου. Έχουν σχεδιάσει και κατασκευάσει κατοικίες, δημόσια κτίρια και κτίρια εμπορικών χρήσεων κυρίως στο Τόκιο (κυρίως), στην Ευρώπη και την Αμερική. Το πειραματικό τους project “micro-public-space” και η μελέτη τους για τον αστικό χώρο προσέφερε νέες ιδέες και αντιλήψεις για το σχεδιασμό του δημόσιου χώρου που έχουν παρουσιαστεί σε όλο τον κόσμο.

“Architectural Behaviorology”
Τα έργα των Atelier Bow-Wow βασίζονται στην έννοια “Αrchitectural Βehaviorology”. Η λέξη “behavior”, όπως την αντιλαμβάνονται, περιλαμβάνει την ανθρώπινη συμπεριφορά μέσα και έξω από ένα κτίριο, τα φυσικά φαινόμενα που εξαρτώνται από τα διαφορετικά στοιχεία της φύσης, όπως το φως, ο αέρας, η θερμοκρασία και το νερό σε σχέση με την αρχιτεκτονική και τη συμπεριφορά του κτιρίου με τον περιβάλλοντα χώρο. Η έννοια “architectural behaviorology” προσπαθεί να περιγράψει τις συμπεριφορές αυτών των διαφορετικών στοιχείων και να τις συνθέσει ώστε να βελτιστοποιήσει την επιτελεστικότητά τους σε κάθε διαφορετική περίπτωση. Σύμφωνα με το Atelier Bow-Wow η έννοια “architectural behaviorology” μπορεί να αποτελεί έναν νέο ορισμό για το τι θεωρείται «οργανικό» στην Αρχιτεκτονική.

Yoshiharu Tsukamoto
Αναπληρωτής Καθηγητής στο Tokyo Institute of Technology, Dr Eng
1987 Απόφοιτος του Tokyo Institute of Technology
1987-1988 Επισκέπτης Φοιτητής στο L'ecole d'architecture, Paris, Bellville (U.P.8)
1994 Απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος του Tokyo Institute of Technology
2000-… Αναπληρωτής Καθηγητής στο Tokyo Institute of Technology
2003-2007 Επισκέπτης Διδάσκων στο Harvard GSD
2007-2008 Επισκέπτης Αναπληρωτής Καθηγητής στο UCLA
2011-2012 Επισκέπτης Καθηγητής στο Royal Danish Academy of Fine Arts, Architecture School
2011 Επισκέπτης Καθηγητής στο Barcelona Institute of Architecture
2012 RIBA International Fellowship
2012 Επισκέπτης Kαθηγητής στο Kyoto Seika University
2013 Επισκέπτης αξιολογητής στο Cornell University

Momoyo Kaijima
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο University of Tsukuba, M.Eng.
1991 Απόφοιτος του Japan Women's University
1994 Απόφοιτος του Tokyo Institute of Technology
1996-1997 Επισκέπτης Φοιτητής στο ETH Zürich
1999 Απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος του Tokyo Institute of Technology
2000-2009 Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο University of Tsukuba
2003 Επισκέπτρια Καθηγήτρια του Harvard GSD
2005-2007 Επισκέπτρια Καθηγήτρια στο ETH Zürich
2009 Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο University of Tsukuba
2011-2012 Επισκέπτρια Καθηγήτρια στο Royal Danish Academy of Fine Arts, Architecture School
2012 RIBA International Fellowship

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου