Σάββατο, 19 Απριλίου 2014

200 χρόνια μετά τον πίθηκο συνεχίζουμε να πιστεύουμε στον Αδάμ...

Σαν σήμερα πριν 200κάτι χρόνια έκλεισε τα μάτια του για πάντα ο Κάρλ Ρόμπερτ Ντάργουϊν, ή (κατά το εξελληνισμένο όνομά του) Κάρολος Δαρβίνος, ήταν μεγάλος Άγγλος φυσιοδίφης του 19ου αιώνα, οι θεωρίες του οποίου συγκλόνισαν κυριολεκτικά τον κόσμο, βάζοντας συγχρόνως νέες βάσεις στη βιολογία και την ανθρωπολογία κι ανατρέποντας πάρα πολλές από τις προγενέστερες τους αντιλήψεις, σχετικά με την καταγωγή των ανθρώπων και την εξελικτική διαδρομή των ποικίλων ζωντανών οργανισμών (φυσικά και του ίδιου του ανθρώπου). Γεννήθηκε στο Στρόσμπερι της Βρετανίας. Ο πατέρας του ήταν γιατρός και η μητέρα του βαθιά θρησκευόμενη. Ταξίδεψε πάρα πολύ στον κόσμο, πιο συγκεκριμένα δε τόσο σε χώρες της Νότιας Αμερικής, όσο και σε πλείστα νησιά του Ειρηνικού και του Ατλαντικού, όπου και μελέτησε κάθε λογής ζώα και φυτά, διαπιστώνοντας την ύπαρξη μιας αφάνταστης ποικιλίας απ` όλα αυτά και τα επί μέρους είδη τους.
 

 

Έγραψε αρκετά επιστημονικά συγγράμματα, όπως είναι: `Το ταξίδι ενός φυσιοδίφη ανά τον κόσμο`, `Σύσταση και κατανομή των κοραλλίων`, `Φυσικό-ιστορικές και γεωλογικές μελέτες`, `Ζωολογικές παρατηρήσεις κατά το ταξίδι του πλοίου Μπήγκλ`, `Περί γενέσεως των ειδών δια μέσου της φυσικής επιλογής`και η `Η καταγωγή των ειδών`(The origin of species) που βασίζεται στη θεωρία της φυσικής επιλογής. Εκεί διατυπώνει το αξιώμά του ότι ο άνθρωπος αποτελεί την τελειώτερη μέχρι σήμερα εξέλιξη του ζωίκού βασιλείου. Τα δύο τελευταία από ταπροαναφερθέντα έργα του, θεωρούνται κλασικά στον τομέα τους δεδομένου ότι σε αυτά αναπτύσσει με διεξοδικότητα την όλη θεωρία του, η οποία, από το όνομά του, αποκλήθηκε μετά και `Δαρβινισμός`, προκαλώντας μια πραγματική επανάσταση στη βιολογία κι ένα πλήθος από αντιδράσεις εναντίον των αντίστοιχων επιστημονικών δοξασιών του. O Κάρολος Δαρβίνος πέθανε στις 19 Απριλίου 1822 σε ηλικία 73 ετών και θάφτηκε στο Αβαείο του Ουεστμίνστερ πλάι στον Ισαάκ Νεύτωνα.

Αντίθετη με το Δαρβινισμό είναι η θεωρία του Κρεασιονισμού που αρνείται κάθε συζήτηση για εξέλιξη και αποδίδει τη Δημιουργία στην ψευδοεπιστημονική ευφυή σχεδίαση (Intelligent Design) ή ID theory δηλαδή χάριν συντομίας του Θεού. Οι θιασώτες της έφτασαν ακόμη και να απαγορεύσουν τη διδασκαλία της εξελικτικής θεωρίας στα σχολεία, σε πολλά μέρη του κόσμου. Στην Ελλάδα δεν χρειάστηκε καν να λάβει χώρα η σχετική μάχη... Ο Δαρβινισμός θεωρείται αν πολλοίς εγκυκλοπαιδική, και μάλλον άχρηστη γνώση, αντίθετα με τις διδσκαλίες του Χριστιανισμού, που διδάσξονται συστηματικά μέσα από το μάθημα των θρησκευτικών...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου