Κυριακή, 20 Ιουλίου 2014

Θα βάλεις στο φαγητό σταφλίνο;

Αναζητώντας μια σεφαραδίτικη συνταγή για καροτόσουπα (η είδηση είναι ότι συστηματοποιώ της συνταγές μου, και, ναι, σύντομα θα έχετε νέα μου σε αυτό) έπεσα πάνω στο άρθρο της αμερικάνικης Wikipedia και σε μερικά άλλα ενδιαφέροντα για το καρότο. Στη αρχαία Ελλάδα φαίνεται ότι το χρησιμποιούσαν ως φαρμακευτικό φυτό, και το ονόμαζαν Σταφλίνο, ενώ η πρώτη του εκκδοχή σε φαγητό εμφανίστηκε στο Αφγανιστάν. Επίσης, είναι ενδιαφέρον να διαβάσετε πόσες ποικιλίες καρότου (και χρώματα υπάρχουν). Ιδιαίτερα για τα μαύρα καρότα θα σημειώσω ότι παράγουνν εξαιιρετική βρώσιμη χρωστική αλλά και αρωματική ουσία που χρησιμοποιείται σε καραμέλες. Επιπλέον, επισημαίνω ότι τα εικονιζόμενα είναι τα λουλούδια του άγριου καρότου (δεν τρώγεται), οπότε, μπορείτε να εικάσεται πόσο συχνά στις εξοχές της Μακεδονίας έχουμε καρότα γύρω μας και δεν το ξέρουμε! Βρείτε το αναλυτικό άρθρο στα αγγλικά ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου