Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου 2015

100 days of SYRIZA

Κατά τον τίτλο της ταινίας "400 days of Summer" και κατόπιν της άποψης που διατυπώθηκε από τον φίλο μου Παναγιώτη Κ., ότι πρέπει να δώσουμε στη νέα κυβέρνηση τουλάχιστον το χρονικό περιθώριο που είχε ζητήσει ο ΓΑΠ για να διαμορφώσει τις πολιτικές συνθήκες που θα της επιτρέψουν να διαχειριστεί την κρίση, αυτή η ανάρτηση "ανεβαίνει" και στην συνέχεια μεταχρονολογείται από σήμερα 27 Ιανουαρίου 2015 στις 10 Μαΐου 2015, ώστε  να παρακολουθεί τις θεσμικές αλλαγές και τον αναπροσανατολισμό της πολιτικής της χώρας, όπως καταγράφεται σε media που ο γράφων θεωρεί έγκυρα. Παράλληλα, κοινοποιείται περίληψη του δημοσιεύματος, καθώς κάποια από τα Μέσα κλειδώνουν πλέον το παρελθοντικό περιεχόμενο τους, ώστε να υποχρεώσουν τους επισκέπτες σε πληρωμή συνδρομής για άρθρα αρχείου.


#ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ/ΕΕ. 20150220 - Μέρα 25η(025)
Eurogroup: Τετράμηνη παράταση, oι όροι για την συμφωνία - γέφυρα
Τετράμηνη παράταση, κατάλογο μεταρρυθμίσεων, αναθεώρηση του προϋπολογισμού, «όχι» σε μονομερείς ενέργειες και υπό διαπραγμάτευση το πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτά προβλέπει, μεταξύ άλλων, η συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα.     Παράλληλα επιστρέφουν 10,9 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στον EFSF διότι το Eurogroup αποφάσισε να παραμείνουν για την αναχρηματοδότηση των τραπεζών και όχι για τη χρηματοδότηση του κράτους.

#ΠΑΙΔΕΙΑ. 20150219 - Μέρα 24η(024)
Σάλος από τις δηλώσεις Μπαλτά για τα «χιτλερικά» σχολεία
«Το εγχείρημα των πρότυπων και πειραματικών σχολείων στη χώρα μοιάζει σχεδόν έως και χιτλερικό» φέρεται να είπε ο υπουργός στους εκπαιδευτικούς εκφράζοντας την αντίθεσή του στο θεσμό της Αριστείας.    Με αφορμή τη δήλωση αυτή τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής των Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων έστειλε επιστολή παραίτησης.  Υποστήριξαν ότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας τούς αντιμετώπισε απαξιωτικά, με τον υπουργό Παιδείας, όπως αναφέρουν, να χαρακτηρίζει το σύστημα των πειραματικών σχολείων «χιτλερικό» εξηγώντας ότι αυτή είναι η ιδεολογική του άποψη.

#ΠΑΙΔΕΙΑ. 20150212 - Μέρα 17η (017)
Επανεγγραφή «αιωνίων» στα ΑΕΙ με προσωπικές συνεντεύξεις
Ανέκδοτα άρχισαν να κυκλοφορούν χθες μεταξύ των πανεπιστημιακών, οι οποίοι ενημερώθηκαν για την απόφαση του νέου υπουργού Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά για γενική πρόσκληση προς τους «αιωνίους» φοιτητές να επιστρέψουν στο πανεπιστήμιό τους, καθώς και για προσωπική συνέντευξη με καθένα ξεχωριστά, στην οποία θα εξηγούν τους λόγους για τους οποίους καθυστέρησαν να πάρουν πτυχίο. Ποιοι θα κάνουν τη συνέντευξη με τον κάθε «αιώνιο» ξεχωριστά; Οι πανεπιστημιακοί ή το διοικητικό προσωπικό των ΑΕΙ/ΤΕΙ; Το υπουργείο Παιδείας εντόπισε συνολικά 152.819 «αιώνιους» φοιτητές που δεν έχουν δώσει σημεία ζωής την τελευταία διετία. «Οι δηλώσεις του κ. Μπαλτά κλονίζουν την πεποίθηση ότι ο νέος υπουργός είναι καλός γνώστης της τρέχουσας πανεπιστημιακής πραγματικότητας» δήλωσε κομψά, μιλώντας χθες στην «Κ», μέλος της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ, πριν γυρίσει την κουβέντα στους πιθανούς τρόπους με τους οποίους θα γίνει η... audition των «αιωνίων». Από την άλλη, ο κ. Μπαλτάς δεν δείχνει να ακολουθεί σε όλα τα θέματα την οδό της καθαρής ρήξης με την προηγούμενη κυβέρνηση. Χαρακτηριστικά, μιλά για λιγοστές μετεγγραφές και για νέα μορφή Συμβουλίων στα ΑΕΙ. Παράλληλα, ανακοίνωσε τη διάσπαση των Προτύπων Πειραματικών Σχολείων σε πρότυπα και σε πειραματικά. Η εισαγωγή στα πρώτα θα γίνεται με εξετάσεις και στα δεύτερα με κλήρωση.  Ειδικότερα, ο κ. Μπαλτάς δήλωσε χθες (ΣΚΑΪ TV) ότι «είναι αδύνατον να μιλήσουμε σοβαρά μαζί με όποιον λέει ότι θα επανεγγράψουμε μαζικά τους "αιώνιους" φοιτητές». Αντίθετα, πιστεύει ότι χωρεί σοβαρή συζήτηση επί της πρότασης: «Με γενική πρόσκληση προς τους "αιώνιους" θα προσπαθήσουμε να βρούμε όσους διαγράφτηκαν αδίκως».  Και για όποιο μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας δεν επείσθη, ο κ. Μπαλτάς ξεκαθάρισε: «Ει δυνατόν έναν-έναν, και ει δυνατόν με προσωπική συνέντευξη να δούμε το πρόβλημα και τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει ο επανεγγραφόμενος για να ολοκληρώσει τις σπουδές του». Ετσι, ο κ. Μπαλτάς είναι ο πέμπτος υπουργός που απευθύνει πρόσκληση στους «αιωνίους», και ελπίζει να εισακουσθεί. Οι προηγούμενοι -Μαριέττα Γιαννάκου, Αννα Διαμαντοπούλου, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Ανδρέας Λοβέρδος- μάλλον απέτυχαν αν κρίνουμε από το ότι συνολικά 152.819 φοιτητές δεν έχουν δώσει σημεία ενδιαφέροντος για τις σπουδές τους την τελευταία διετία.
#ΠΑΙΔΕΙΑ. 20150210 - Μέρα 15η (015)
«Ξηλώνεται» ο νόμος Διαμαντοπούλου - επανέρχονται οι αιώνιοι φοιτητές
ο κ. Μπαλτάς δήλωσε ότι αρχίζει το «ξήλωμα» του σημερινού νόμου-πλαισίου από την κατάργηση των Συμβουλίων, όργανο που θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2011 παρότι είναι ευρέως διαδομένο στα δυτικά συστήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Από την άλλη, ο κ. Μπαλτάς επανέλαβε ότι άμεση προτεραιότητα για τον ίδιο είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στα σχολεία, για την οποία απαιτείται συνδυασμός δράσεων. Οσο για τις σχέσεις κράτους - Εκκλησίας, ο ίδιος ανέφερε με νόημα ότι «πρέπει να διαχωριστούν, αλλά αυτή η πορεία είναι μακρά και δύσκολη».  Ειδικότερα, ο νέος υπουργός Παιδείας τόνισε ότι «ο μεγάλος ασθενής τα τελευταία 40 χρόνια είναι η εκπαίδευση» και το απέδωσε στο γεγονός ότι «τα μέτρα που υιοθετήθηκαν ήταν πάντα εμβαλωματικά, με ορίζοντα τετραετίας. Αυτό συμβαίνει διότι τόσο η παιδεία όσο και ο πολιτισμός δεν είναι αυτοσκοπός, είναι εργαλείο. Οι νέοι σπουδάζουν για το χαρτί και όχι για το περιεχόμενο των σπουδών». Βέβαια, ο ίδιος ξεκινάει με δύο καταργήσεις: της Τράπεζας Θεμάτων στην Α΄ και τη Β΄ Λυκείου και των Συμβουλίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.  «Αιώνιοι» φοιτητές  Κατά τα υπόλοιπα, ο κ. Μπαλτάς επανέλαβε όσα έχουν αναφερθεί από κυβερνητικά χείλη τις προηγούμενες ημέρες (επιστροφή διαθεσίμων ή απολυμένων σχολικών φυλάκων, καθηγητών τεχνικών ειδικοτήτων και διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ, επαναλειτουργία στα ΕΠΑΛ, από το σχολικό έτος 2015-16, των τομέων και των ειδικοτήτων που καταργήθηκαν το 2013) ενώ ανέφερε ότι οι «αιώνιοι» φοιτητές είναι ψευδοπρόβλημα στα ΑΕΙ. «Οσοι θελήσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους μπορούν να επιστρέψουν στο ΑΕΙ», είπε. Δεν όρισε βέβαια τους ποιοτικούς όρους της απόφασης, καθώς οι «αιώνιοι» φοιτητές έχουν αρνητική επίπτωση στις διεθνείς αξιολογήσεις των ελληνικών ΑΕΙ.#ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ/ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΕΡΓΟ. 20150209 - Μέρα 14η (014)
Παρασκευόπουλος: «Κατάργηση φυλακών τύπου Γ - σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια»
Οι φυλακές ανηλίκων «ουσιαστικά θα καταργηθούν και θα περιοριστεί δραστικά ο περιορισμός ανηλίκων 15- 18 ετών, ώστε να προβλέπεται μόνον για εγκλήματα ανθρωποκτονίας». Οι καταδικαζόμενοι, «ή δεν θα υπάρχουν, ή θα μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού» και θα μπορούν να συμβιώνουν μαζί με ενήλικες στις κανονικές φυλακές, με ιδιαίτερη πρόνοια για τις συνθήκες φύλαξής τους.  Άλλο τόσο, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ', έναν θεσμό που έκρινε «προβληματικό» καθώς «άλλαζε ποιοτικά την ποινή χωρίς η αλλαγή αυτή να βασίζεται σε δικαστική κρίση, οι όροι του ακουμπούσαν την πλειονότητα των κρατουμένων, ενώ και οι στερήσεις στην επικοινωνία των κρατουμένων, έφταναν σε επίπεδα στερήσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Σε κάθε περίπτωση, βεβαίως, «αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να υπάρχουν πτέρυγες ειδικών συνθηκών φρούρησης στις κανονικές φυλακές» διευκρίνισε ο υπουργός.  Στην προσπάθεια αποσυμφόρησης των φυλακών, θα γίνει, εξάλλου, προσπάθεια τροπής κακουργημάτων σε σοβαρά τιμωρούμενα πλημμελήματα, καθώς και απεξάρτησης τοξικομανών εκτός των φυλακών, ενώ θα μελετηθεί και η «επιτυχημένη» προσπάθεια αποσυμφόρησης που υπήρξε την περίοδο 1993- 95 (επί υπουργίας Γ. Κουβελάκη).  Αναφερόμενος εμμέσως στις διώξεις κατά της Χρυσής Αυγής, ο Ν. Παρασκευόπουλος επανέλαβε πως «η Πολιτεία δεν τιμωρεί το φρόνημα αλλά τις παράνομες πράξεις που εκτελέστηκαν» ενώ ανακοίνωσε πως και με τη βοήθεια της Σχολής Δικαστών, θα υπάρξει επιμόρφωση των δικαστικών λειτουργών «με έμφαση στα πεδία του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και των ναρκωτικών».  Ο υπουργός ανακοίνωσε ακόμα ότι το σύμφωνο συμβίωσης θα επεκταθεί και στα ομόφυλα ζευγάρια.  Άλλα μέτρα που ανήγγειλε ο κ. Παρασκευόπουλος, ήταν η μείωση του κόστους προσφυγής των πολιτών στη Δικαιοσύνη, η προώθηση της διεκδίκησης του κατοχικού δανείου και των γερμανικών αποζημιώσεων της περιόδου της ναζιστικής Κατοχής, η δρομολόγηση των εργασιών για αναθεώρηση του Συντάγματος, η διερεύνηση των πάσης φύσεως λιστών φοροφυγάδων και η αναθεώρηση των Σχεδίων Κωδίκων Πολιτικής και Ποινικής Δικονομίας.

#ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ/ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΕΡΓΟ. 20150208 - Μέρα 13η (013)
"ΟΧΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ" ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ  Αναδιάρθρωση και μετονομασία των ΜΑΤ
Θα προχωρήσουμε σε αναδιάρθρωση όχι κατάργηση των ΜΑΤ. Θα ονομαστούν αλλιώς, αλλά Μονάδες Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών θα υπάρχουν» δηλώνει στην καθημερινής της Κυριακής ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης.  Παράλληλα, τονίζει ότι «τα χημικά τελείωσαν, εκτός αν πάμε σε πόλεμο», ενώ τονίζει ότι το υπουργείο θα προχωρήσει σε ενοποίηση των μηχανοκίνητων μονάδων ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ. [...] Ο Γ.Πανούσης εκφράζει επίσης την αντίθεσή του στις φυλακές τύπου Γ’, την εμπιστοσύνη του στην ηγεσία της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, λέγοντας ότι οι κρίσεις θα γίνουν κανονικά το Μάρτιο, καθώς και την πρόθεσή του να επανέλθουν οι πεζές περιπολίες και ο θεσμός του αστυνομικού της γειτονιάς. 

#ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. 20150208 - Μέρα 13η (013)
 Το σχέδιο Στρατούλη για το Ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό
Μεταξύ άλλων:  - Αποφασιστική συμμετοχή των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία στα Διοικητικά συμβούλια των φορέων κοινωνικής ασφάλισης (ΦΚΑ).   Οι συνδικαλιστές στους ΦΚΑ δεν θα έχουν λόγο μόνο για την “οργάνωση” και τη “λειτουργία” τους, αλλά και στις αποφάσεις τους.   - Κατάργηση της διαθεσιμότητας των εργαζομένων   Έτσι 558 “διαθέσιμοι” υπάλληλοι (100 εξ αυτών από το ΙΚΑ) που ήταν... έτοιμοι να απολυθούν, θα ξαναγυρίσουν στις δουλειές τους.   - Διαμόρφωση νέων οργανογραμμάτων   Δεν θα προχωρήσει το οργανόγραμμα που είχε ετοιμάσει η προηγούμενη ηγεσία του υπ. Εργασίας σε συνεργασία με το Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το οποίο προέβλεπε μείωση έως 50% των θέσεων προϊσταμένων. Ένα άλλο οργανόγραμμα “σύγχρονο” και “λειτουργικό” θα διαμορφωθεί.   - Διοικητικές ενοποιήσεις των ΦΚΑ ανάλογα με το είδος των παροχών τους προς τους ασφαλισμένους  Τα ταμεία κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ κλπ.) θα μείνουν ως έχουν. Και τα τελευταία επικουρικά ταμεία θα ενταχθούν στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ). Θα δημιουργηθεί ένα ενιαίο Ταμείο Προνοίας το οποίο θα δίδει εφάπαξ. 

#ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. 20150208 - Μέρα 13η (013)
Κατάσχεση αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής
Στα σενάρια που εξετάζονται για την πάταξη της φοροδιαφυγής είναι, ακόμα, και η κατάσχεση αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων, αφού προηγουμένως δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους να δηλώσουν όλη τους την περιουσία, κινητή και ακίνητη, στο περιουσιολόγιο. Δηλαδή, εάν κάποιος δεν δηλώσει στο περιουσιολόγιο κάποιο ακίνητο ή επενδυτικά προϊόντα, η εφορία θα μπορεί άμεσα να τα κατασχέσει. Επί της ουσίας, η φορολογική δήλωση θα αποτελεί και υπεύθυνη δήλωση για τα εισοδήματα που αναγράφονται σε αυτή.

#ΕΡΓΑΣΙΑ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. 20150129 - Μέρα τρίτη (003)
Ολική επαναφορά για τις Συλλογικές Συμβάσεις - Δώδεκα νέα μέτρα για μισθούς και συντάξεις
1. Αμεση αποκατάσταση του καθεστώτος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας / 2. Επαναφορά του προστατευτικού πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις  /  3. Κατάργηση του νόμου που επιτρέπει την επιστράτευση εργαζομένων.  / 4. Επανασύσταση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας / 5. Επαναπρόσληψη εργαζομένων / 6. επαναφορά της 13ης σύνταξης (δώρο Χριστουγέννων) στις κύριες συντάξεις που δεν ξεπερνούν τα 700 ευρώ. / 7. Επιβολή νέων πόρων-«φόρων» υπέρ του Ασφαλιστικού / 8.  Κατάργηση της ρήτρας «μηδενικού ελλείμματος» και της ρήτρας θανάτου (καταβολή μειωμένου ποσού αν ο συνταξιοδοτούμενος επιλέγει να μεταβιβαστεί μετά τον θάνατό του η σύνταξη χηρείας) στις επικουρικές / 9.  Αποποινικοποίηση των οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών προς τον ΟΑΕΕ. / ...

#ΕΡΓΑΣΙΑ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. 20150129 - Μέρα τρίτη (003)
Κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ και συμβάσεις εργασίας
Ο νέος υπουργός Εργασίας δεσμεύθηκε για την αποκατάσταση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την επαναφορά των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) και των προστατευτικών διατάξεων για τις απολύσεις, ενώ θα καταργήσει τον νόμο για την επιστράτευση σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Κεντρικός στόχος της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας παραμένει, όπως ξεκαθάρισε ο νέος υπουργός, η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

#ΠΑΙΔΕΙΑ. 20150129 - Μέρα τρίτη (003)
Υπουργός Παιδείας: Προτζέκτορες, επιδιασκόπια και λοιπά υποκατάστατα αποστειρώνουν τη διδακτική σχέση. Την εξαϋλώνουν τείνοντας τελικά να την καταργήσουν

#ΥΠΟΔΟΜΕΣ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. 20150129 - Μέρα τρίτη (003)
Stop από τον Σταθάκη στην παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων
 Στην ακύρωση μίας από τις μεγαλύτερες αποκρατικοποιήσεων - εκ των δύο που έφερε σε πέρας η προηγούμενη κυβέρνηση - προχωρά η νέα ηγεσία του υπουργείου Υποδομών πριν ακόμα αναλάβει τα καθήκοντά της.  Τόσο ο νέος υπουργός Οικονομίας, Ναυτιλίας, Τουρισμού, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιώργος Σταθάκης όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης τάχθηκαν ανοιχτά κατά της παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.#ΠΟΛΙΤΙΚΗ. 20150128 - Μέρα δεύτερη (002)
 Στις Βρυξέλλες για τη Ρωσία μεταβαίνει ο Ν. Κοτζιάς - Επί τάπητος η ελληνική αντίθεση


#ΠΑΙΔΕΙΑ. 20150127 - Μέρα πρώτη (001)
Κουράκης: Καταργείται η Τράπεζα Θεμάτων, επιστρέφουν οι «αιώνιοι» φοιτητές
- Καταργείται από φέτος η «Τράπεζα θεμάτων».
- Καταργούνται από φέτος οι πανελλαδικού τύπου εξετάσεις στην Α' και την Β΄ Λυκείου.
- Στην Γ' Λυκείου θα διευρυνθούν τα επιστημονικά πεδία, έτσι ώστε να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες για σπουδές στους υποψηφίους σε τμήματα που είναι κοντά στην περιοχή κατοικίας τους.
- Επιστρέφουν οι «αιώνιοι» φοιτητές και καταργείται ο νόμος που ορίζει τη διαγραφή τους. Όσοι ενδιαφέρονται θα συνεχίσουν κανονικά τις σπουδές τους, χωρίς περιορισμό χρόνου.
- Οι μετεγγραφές σε κάθε περίπτωση θα διευκολύνονται έτσι ώστε να μπορούν να σπουδάσουν πιο εύκολα οι νέοι και οι νέες.
- Οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων που απομακρύνθηκαν με το μέτρο της διαθεσιμότητας, επιστρέφουν στις θέσεις τους.
- Επαναπροσλαμβάνονται, αλλά από την επόμενη σχολική χρονιά, όλοι οι καθηγητές της μέσης εκπαίδευσης και ειδικά των Επαγγελματικών Λυκείων, που καταργήθηκαν οι ειδικότητες τους.
- Επιστρέφουν στις θέσεις τους οι σχολικοί φύλακες που απολύθηκαν.
- Θα γίνει αναμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων και θα γραφτούν νέα βιβλία στα σχολεία.
- Θα καταργηθεί το ένα σύγγραμμα στα πανεπιστήμια και οι φοιτητές θα έχουν πρόσβαση με αξιόπιστο τρόπο στις «ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες».
..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου