Δευτέρα, 2 Φεβρουαρίου 2015

Να μην ασκούμε κριτική στην κυβέρνηση

Επειδή τις τελευταίες ημέρες διαβάζω διάφορα αγαπησιάρικα, να μην γίνεται κριτική στην κυβέρνηση, να ευχηθούμε να επιτύχει τους στόχους της κλπ, θα μου επιτρέψετε δύο παρατηρήσεις.

Παρατήρηση πρώτη: Από τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015 εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας ένα σαφές πολιτικό σχέδιο. Κάποιοι συμφωνούν, κάποιοι διαφωνούμε. Όλοι έχουμε υποχρέωση, ως πολίτες, να διατυπώσουμε τη γνώμη μας. Με ευπρέπεια, χωρίς ηθικολογίες και δίκη προθέσεων, με επιχειρήματα. Η πολιτική δεν είναι δημόσιες σχέσεις ή κοινωνικές αβρότητες σε απογευματινό τέιον φιλοπτώχου αδελφότητας. Προσωπικά έχω υποστηρίξει, και συνεχίζω να πιστεύω ότι το πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης οδηγεί τη χώρα στα βράχια. Εμμένω σε αυτή την άποψη και ανησυχώ πολύ.

Παρατήρηση δεύτερη: Είναι πολύ επικίνδυνο να αξιολογούμε ένα πολιτικό σχέδιο στη βάση εθνοφυλετικών κριτηρίων. Για παράδειγμα, συμφωνούμε με τον Βαρουφάκη επειδή είναι Έλληνας και διαφωνούμε με τον Ντάισελμπλουμ επειδή είναι Ολλανδός, δηλαδή, εξ ορισμού «εχθρός της πατρίδας», είναι απολιτική ηθικολογία. Συγκρίνουμε πολιτικά σχέδια και αξιολογούμε. Δεν υποστηρίζουμε ποτέ τον Μιχολιολάκο, επειδή είναι «Έλληνας». Οι ανοησίες ότι θ’ αντισταθούμε όπως το 1821 και το 1940, ιδίως ειπωμένες από τα χείλη αριστερών, είναι κακής ποιότητας εθνικολαϊκισμός.

Λόγος περί της μεθόδου: Η χρήση εθνοφυλετικών κριτηρίων στην πολιτική οδηγεί στην κατασκευή εχθρών και προδοτών, που είναι ο προθάλαμος της υποστήριξης ολοκληρωτικών δοξασιών. Για να μαθαίνουν οι νεώτεροι και να θυμούνται οι παλαιότεροι, εθνοπροδότες μας έλεγαν οι χουντικοί όταν στη δικτατορία ζητούσαμε τη συμπαράσταση της δημοκρατικής Ευρώπης. Και «αντεθνικώς δρώντες».


-Πέτρος Παπασαραντόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου