Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2015

Erebuni (Էրեբունի), Θεσσαλονίκη

Ψηλά στην Γρηγορίου Παλαμά (16Α, είναι η τυπική διιεύθυνση) βρίσκεται το Erebuni που δοκίμασα σήμερα. Πρόκειτα για αρμένικο εστιατόριο που λειτουργεί λιγότερο από χρόνο. Η πρώτη εντύπωση δεν είναι τόσο καλή, αν και, επισημαίνω, ότι δεν έχω εκτεταμένη άποψη για το πως είναι η αρμένικη κουζίνα. Δεδομένου ότι το μέρος αυτοχαρακτηρίζεται μεζεδοπωλείο θα είμαι επιεικής. Πήραμε Tel Panir, που είναι ένα νοστιμότατο τυρί που σερβίρεται σε ...κλωστές, και συνοδεύει τις φρέσκιες -αν και κρύες- πίτες που θα βρείτε στον πάτο από το καλάθι του ψωμιού, Μαντί ίδιο με το αντίστοιχο Ποντιακό πιάτο, Παστουρμαλί, και αρμένικο χοιρινό σουβλάκι.

Το Μαντί είχε σχεδόν ξεραμένο κιμά αλλά το ίδιο το ζυμαρικό ήταν φρέσκο και νόστιμο. Συνοδευόταν από σάλτσα γιαουρτιού και καλού ελαιόλαδου με λίγο σκόρδο. Το Παστουρμαλί ήταν ενδιαφέρον, αν και η επιλογή της ωμής πράσινης πιπεριάς και της φρέσκιας τομάτας σε κυβάκια δεν έμοιαζε ταιριαστή με τον Μιράν που περιείχε. Παρόλα αυτά ήταν ένα νόστιμο πιάτο. Το αρμένικο χοιρινό σουβλάκι  είχε προβληματικά λιπαρό και όχι τόσο φρέσκο κρέας. Μη σκεφτείτε κάτι τραγικό ως προς το κρέας, απλώς σε ένα  μέρος με τόσο μικρό κατάλογο περιμένω εκλεκτά εδέσματα, που, και πάλι, δεν τα βρήκα. Οταν γράφω "και πάλι" αναφέρομαι σαφώς στην κατάρα της Θεσσαλονίκης, στην οποία,  αν και κανείς μπορεί να βρει εκλεκτό φαγητό ακόμα και στα πιο ταπεινά της μέρη, αυτό αφορά αποκλειστικά την Ελληνική κουζίνα: ξένες κουζίνες αφήνουν αδιάφορη την συντριπτική πλειοψηφία της πόλης γι' αυτό και ανάλογες προσπάθειες που έχουν σημειωθεί κατά καιρούς, έσβησαν γρήγορα. Στο τέλος ακολούθησε επανόρθωση - κέρασμα με ένα νόστιμο γλυκό. Το μέρος είναι φθηνό -ο λογαριασμός ήρθε περίπου στα €11/άτομο στα 2 άτομα,  αν και δεν ήπιαμε.

Γενικές παρατηρήσεις θα μπορούσαν να συμπεριλαμβάνουν στα αρνητικά τον εξαιρετικά μικρό κατάλογο, την έλλειψη πιάτων, τον αδιάφορο και ψυχρό χώρο, το φιλικό αλλά όχι επαγγελματικό σέρβις, αλλά και την ευτυχή παράλειψη της συνήθειας που έχουν ανάλογα μέρη να παίζουν από το πρωί ως το βράδυ "τέρμα" την παραδοσιακή τους μουσική: το επίπεδο της μουσικής ήταν διακριτικό, σχεδόν εχέμυθο.  Ίσως του δώσω μια ακόμα ευκαιρία, αν και δεν βλέπω πως μπορεί να ανατρέψει την αρχική μου εντύπωση.

Επικοινωνία: 2310274744

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου