Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2015

Τέχνη ποιώ δια της παραθεήσεως

Πατήστε στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
Το αποτέλεσμα ενός workshop που στήριξε συνολικά ο γκαλερίστας Δημήτρης Βλάσης (Vlassis Art Gallery, Βεροίας 6, Θεσσαλονίκη), ενορχήστρωσε και συντόνισε η Στέλλα Μανικάτη με την υψηλή επιστασία του Γιώργου Τσακίρη, και υλοποίησαν δύο ομάδες καλλιτεχνών -η μία υπό τον γλύπτη Θάνο Καρώνη και η άλλη υπό τον χαράκτη, ζωγράφο και φωτογράφο Βασίλη Καρκατσέλη, φιλοξενεί από χθες το βράδυ και μέχρι τις 28 Μαρτίου σε έκθεση η γκαλερί. Ο τίτλος με την κρυπτική λέξη που σημαίνει στα αρχαία ελληνικά συμπόρευση, "τρέχω μαζί με κάποιον" -όπως μου απάντησε η επιμελήτρια εννοεί την συμπόρευση στο project νεότερων και πρεσβύτερων, εμπειρότερων και λιγότερο έμπειρων καλλιτεχνών.

Το ίδιο το προϊόν της διαδικασίας, όταν θεάται ελεύθερα χωρίς κανένα πρίσμα είναι ενδιαφέρον, ιδίως αν ξεναγηθείς σε αυτό. Ορισμένως, αν κάποιος σου δώσει ένα hint που λένε και οι Αγγλοι, δηλαδή την άκρη του νήματος. Τα περισσότερα έργα είναι βαθιά εννοιολογικά, ή ευφυή, ωστόσο ορισμένα δεν μπορούν να γίνουν κατανοητά χωρίς να έχουν έστω έναν τίτλο, γεγονός που αφαιρεί την δυνατότητα από τον επισκέπτη να αντιληφθεί τι προσπαθεί να δώσει ο καλλιτέχνης. Κατά τα άλλα η έκθεση είναι ιδανικά χωροθετημένη λαμβάνοντας υπόψιν τις ιδιαίτερότητες του χώρου, και την δυσκολία που προκύπτει από την ιδιαίτερότητα των έργων. Επί παραδείγματι, υπάρχει έργο που τιτλοφορείται ή θα μπορούσε να τιτλοφορείται "Αυτόματη Γραφή", όπου ηλεκτρομηχανική διάταξη γράφει πάνω σε μπλοκ, μια ευφυής μικρή εγκατάσταση - σχόλιο, η οποία, άτιτλη, χάνει το νόημα της.

Σε επίπεδο έργων η έκθεση είναι άνιση, ως όφειλε να είναι. Σαφώς η δουλειά των νεότερων είναι στην πλειονότητα της βαθιά, ευρηματική, εικαστικώς ενδιαφέρουσα, ενώ (επι)κοινωνεί τον εαυτό της χωρίς την ανάγκη υποστήριξης. Τα έργα των έμπειρων καλλιτεχνών είναι υπαινικτικά και ενδεικτικά, ως έπρεπε, αφού ουσιαστικά η διαδικασία - στόχος δεν ήταν η έκθεση, αλλά η διαδικασία. Κρίνοντας από το αποτέλεσμα η ομάδα πέτυχε απόλυτα τον στόχο της.

Επισκεφτείτε. Θα δείτε το προϊόν μιάς ενδιαφέρουσας συλλογικής διαδικασίας που αιχμαλωτίζει εν στάσει την ενέργεια της δημιουργίας. Επίσης, μπαίνοντας στον χώρο οσφρανθείτε την έκθεση: ένα εύρημα με εφαλτήριο ίχως άλλο την αγάπη του Θάνου Καρώνη προς το ξύλο, καθιστά πληρέστερη την συνολική χωροθεσία - εγκατάσταση των έργων, αφού απευθύνεται σε άλλες αισθήσεις πλέον της όρασης και της αφής.

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι καλλιτέχνες: Βασίλης Καρκατσέλης, Θάνος Καρώνης, Γιάννης Μονογυιός, Βασίλης Αλεξάνδρου, Μαρία Μιλιώτη, Άννα Λιόκα, Δημήτρης Παλλάντζας, Ηλίας Σαμαρά, Μαρία Παναγιώτου, Ιωάννα Τσόγκα, Αλεξανδρα Νακου, Θανάσης Πουλιος, Λίτσα Γκάνη, Ελενη Παπαδοπουλου. Η έκθεση διαρκεί μέχρι τις 28 Μαρτίου 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου