Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2015

Γιώργος Κατσάγγελος | Film expired

Τα θέματα των φωτογραφιών της σειράς «Film expired», του Γιώργου Κατσάγγελου, είναι από την Τουρκία την Γερμανία και την Ελλάδα. Η ατμόσφαιρα των φωτογραφιών είναι μελαγχολική, όπως μελαγχολικό είναι κάθε τι που μας απασχόλησε μας περιέβαλε συναισθηματικά και δεν υπάρχει πια στην ζωή μας με τον ίδιο τρόπο και την ίδια ένταση. Η έκθεση του εγκαινιάζεται αυτή την Τετάρτη 1η Απριλίου στις 20.00 στον ενδιαφέροντα χώρο του Αλατζά Ιμαρέτ (Κασσάνδρου 91 - 93) και διαρκεί μέχρι τις 23 του μηνός. Γράφει ο ίδιος για την έκθεση:

"Η ανακάλυψη των φωτοευαίσθητων υλικών πριν από 185 περίπου χρόνια έκανε δυνατή την ύπαρξη της φωτογραφίας. Ο κοινωνικός και επιστημονικός αντίκτυπος της φωτογραφίας επέβαλε την αναγκαιότητα για εντατική έρευνα με σκοπό τη βελτίωση του φιλμ. Το φιλμ ως ένα ζωντανό υλικό περιέγραψε την ζωή και τα όνειρα εκατομμυρίων ανθρώπων για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι σχετικά πρόσφατες ανακαλύψεις της ψηφιακής εικόνας μετέτρεψε το φιλμ σε δεινόσαυρο. Τα αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα της ψηφιακής εικόνας την επέβαλαν καθιστώντας κυριολεκτικά κάθε άνθρωπο που ζει στον πλανήτη σε φωτογράφο. Η νοσταλγία της ενασχόλησης με το ασπρόμαυρο φιλμ με καθοδήγησε να αναζητήσω τα φιλμ που είχαν ξεμείνει σε ψυγεία και ντουλάπια, μερικά σε εργαστήρια φίλων για να τα χρησιμοποιήσω. Αναμενόμενο για τα περισσότερα από αυτά να έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης τους. Η ακρίβεια της ψηφιακής φωτογραφίας συγκρίνεται με την απροσδιοριστία της αναλογικής ενώ η αμεσότητα του ψηφιακού μέσου στέκεται απέναντι στην αρετή της υπομονής".

Για ωράρια και λοιπές τρυφηλές αναζητήσεις σας μπορείτε να καλείτετους κλειδοκράτορες του μνημείου στο τηλέφωνο 2310 278587.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου