Πέμπτη, 16 Απριλίου 2015

Δυνατότητες, πιθανότητες, βεβαιότητες

Το 2001 που πτώχευσε η Αργεντινή είναι πολύ κοντά. Κάτι
θα έπρεπε να θυμόμαστε. Η Αργεντινή κύρηξε γενική
πτώχευση του κράτους για να μην αναδιαρθρώσει
χρέος ύψους $132 δισ. Μόλις 12 χρόνια αργότερα,
στην "χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας" έγινε παράδειγμα
προς μίμηση. Φρεσκάρετε την μνήμη σας ΕΔΩ.
Με τις κρατούσες συνθήκες δικαιολογούμαστε να συζητάμε ανοικτά πλέον grexit μέσα στους επόμενους μήνες. Νομίζετε ότι αν συνεχίσουμε να κλαίμε πιο δυνατά από τα άλλα παιδάκια εδώ ή αλλού, θα συμβεί κάτι διαφορετικό; Εξελίξεις τέτοιου τύπου δεν ανατρέπονται με λόγια. Στις περασμένες εκλογές είχαμε την δυνατότητα να πούμε όχι στους (κατευθυνόμενους?) λαϊκιστές του ΣΥΡΙΖΑ, και να ψηφίσουμε κάτι πιο ανεκτό, έστω και οριακά, ώστε στην συνέχεια να έχουμε την δυνατότητα κινητοποιούμενοι να απαιτήσουμε αλλαγές. Δεν το κάναμε, όπως και στην περασμένη εκλογική αναμέτρηση, που είχαμε αυτή την ευκαιρία άλλωστε, εξαιτίας του βολέματος και της τεμπελιάς που μας δέρνει. Εξαιτίας της βεβαιότητα, ότι αν η κεντρική πολιτική σκηνή "δεν φέρει την ανατροπή", εμείς ποτέ δεν θα μπορέσουμε να συναθροιστούμε και να επιφέρουμε οποιαδήποτε αλλαγή.

Τώρα πια είμαστε αντιμέτωποι με την απόλυτη καταστροφή της χώρας. Εχουμε σχεδόν φτάσει στο σημειο εκείνο που απλά ελπίζουμε να την παλαιψουμε προσωπικά, ή/και μαζί με φίλους, ώστε να καταφέρουμε να ανανύψουμε, καθώς η χώρα θα αρχίσει να χτίζεται από την αρχή. Διότι  επιτέλους, λένε κάποιοι, τώρα θα πρέπει αναγκαστικά να τα βγάλουμε πέρα μεταξύ μας.

Λοιπον, η παραπάνω ανάλυση πάσχει, διότι δεν συνυπολογίζει τρεις παράγοντες. Πρώτα και κύρια δεν υπολογίζει καθόλου, ή υπολογίζει ως ελπιδοφόρα δύναμη, όσους έχουν βγάλει τα χρήματα τους στο εξωτερικό και μόλις σταθεροποιηθούν τα πράγματα μπορούν -αν θέλουν- να επιστρέψουν και να αγοράσουν πολύ φθηνά τα πάντα.

Ύστερα, πολλοί δεν υπολογίζουν την αναστολή των εισαγωγών που θα αναστείλουν με την σειρά τους μεγάλο μέρος των ελληνικών εξαγωγών, οι οποίες βασίζονται στην ματαποίηση. Τα προϊόντα που καταναλώνονται ως έχουν από την πρωτογενή παραγωγή, είναι μάλλον απίθανο ότι θα αρκούν για τον πληθυσμό και παράλληλα θα έχουν πλεόνασμα ώστε π.χ. οι εξαγωγές σε φρούτα, λαχανικά και όσπρια θα μπορούσαν νασυνεχίσουν.

Επιπλέον, κάτι που συχνά περνάει στα "ψιλά γράμματα" είναι ότι το εξωτερικό μας χρέος ούτε θα μειωθεί, ούτε ο δανεισμός ή άλλοι τρέχοντες μηχανισμοί θα λειτουργούν, συνεπώς οι υποχρεώσεις της χώρας, εφόσον αυτή κινηθεί προς νέο δανεισμό -λύση μονόδρομο- θα μπορεί να γίνει μονάχα με εγγυήσεις γης/εθνικής περιουσίας, και με όρους εξαιρετικά επαχθείς. Κοινώς, πρόκειται να ανακαλύψουμε άμεσα τι πραγματικά σημαίνει "επαχθές" χρέος και "απώλεια της εθνικής κυριαρχίας" -σίγουρα, το δεύτερο, όχι κατά την πλήρη έκταση του, αλλά κατά την έννοια του ελέγχου των μέσων παραγωγής του πρωτογενούς τομέα και τομέων υπηρεσιών, όπως ο τουρισμός, η χρήση υποδομών όπως λιμάνια και αεροδρόμια, κλπ.Συνεπώς, θα έχουμε πολλά περισσότερα να σκεφτούμε εκτός από την προσδοκόμενη αναγκαστική κοινωνική συνέναιση. Το πιθανότερο είναι ότι θα γίνουμε θηρία μοναχά, διότι πλέον θα είμαστε αναγκασμένοι. Πάντα υπάρχουν "διαφορετικές επιλογές", αλλά, φοβάμαι, ότι οι "μαυραγορίτικες" τακτικές που κατέστρεψαν την αστική τάξη μεσούσης κατοχής, παράγοντας μια γενιά αρχοντοχωριατων που το έπαιζαν "αριστοκράτες" στην Αθήνα το '50, τα παιδιά των οποίων έχουν ρόλο στην σημερινή κεντρική πολιτική σκηνή, θα επαναληφθούν, στέλνωντας στα οικονομικά και κοινωνικά τάρταρα οποιονδήποτε βρίσκεται οικονομικά κάτω από το όριο του πολύ πλούσιου εισοδηματία.

Αισιόδοξες και παρήγορες σκέψεις μπορούμε και θα κάνουμε πολλές, ωστόσο μας περιμένουν πργματικά μαύροι καιροί και ανείπωτες καταιγίδες μπροστά. Ίσως επιτέλους αρχίσουμε να κάνπυμε πράγματα που πραγματικά μας ενδιαφέρουν ή να μάθουμε να προσπαθούμε πολύ στην ζωή μας.Ισως η επόμενη γενιά από εμάς θα πάψει -κατά πλειοψηφία- να αξίζει τον χαρακτηρισμό του "ελληνάρα". Το σίγουρο είναι όμως ότι θα περάσουμε πολλούς "σιδερένιους" ουρανούς, μέχρι να φτάσουμε στην λιακάδα. Αυτό αποφασίσατε όσοι υπερψηφίσατε την κυβέρνηση ή δνε πήγατε να ψηφίσετε καθόλου στις προηγούμενες εκλογές. "Η απόφαση σας ορίζει την μοίρα όλων μας", και, πλέον, αυτή η επωδός, θα αποκτήσει σύντομα πολύ ουσιαστικό νόημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου