Τρίτη, 21 Ιουλίου 2015

Οι αγρότες που πλη(γ/ρ)ώναμε...

Ο Τάσος Καρκαντζέλης, άνθρωπος εργατικότατος και δημιουργικός που έχει κάνει για τον τόπο του, την Δράμα, τόσα πράγματα, που, αν σε κάθε νομό υπήρχε κι από ένας τόσο δραστήριος άνθρωπος η Ελλάδα θα είχε πολύ περισσότερες ελπίδες σήμερα, διευκρινίσει μερικά πράγματα σήμερα -αφορμής δοθείσης στον δημόσιο λόγο- για τους αγρότες, που θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας, πριν διαμορφώσουμε άποψη. Αντιγράφω:

Επειδή στον όρο αγρότες τσουβαλιάζονται τα πάντα να τα ξεχωρίσουμε κάπως.
Α.Υπάρχουν αγρότες των 300.000 € που κακώς μέχρι τώρα ήταν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις.
Β.Υπάρχουν "αγρότες" των 7-10.000 που έχουν άλλο κύριο εισόδημα και επίσης κακώς φορολογούνται αυτοτελώς για το αγροτικό τους εισόδημα.
Γ.Υπάρχουν "αγρότες" των 3000 € με ένα χωραφάκι που ουτε ξέρουν που είναι. Αυτοί απλώς μπαίνουν στον ΟΓΑ γιατί δεν αντέχουν οποιοδήποτε άλλο ταμεία και με την αυξηση των εισφορών θα πάνε στην προνοια. Γιαυτους πρέπει να βρεθεί λύση αλλιώς θα προστεθούν άλλοι 300.000 στους ανασφάλιστους του ΤΕΒΕ. Παραγωγικά δεν θα επηρεάσουν όμως τίποτα γιατί έτσι κι αλλιώς άλλοι δουλευουν τα χωράφια τους.
Ολοι οι παραπάνω "απασχολούν" απλώς εκατομμύρια στρέμματα γής και επιδοτήσεων. Δεν έχουν ΚΑΝΕΝΑ λόγο για να βελτιώσουν οτιδήποτε στην εκμετάλλευση τους, είτε γιατί δεν θέλουν (Α,Β) είτε γιατί δεν μπορούν (Γ) Δ. Κι υπάρχουν και 400.000 πραγματικοί αγρότες των 15-40.000 εισόδημα που δεν μπορούν να βελτιώσουν την εκμετάλευση τους γιατί το κράτος μας δεν τους παρέχει καμιά απο τις υποδομές που έχουν όλοι οι ανταγωνιστές μας. Και σ' ανταλλαγμα τους έδινε φοροπαλλαγές και προνοιακού τύπου επιδόματα. Με τις δικές τους όμως φοροαπαλλαγές γίνοταν του κουτρούλη ο γάμος σε όλη την φορολόγηση του τροφίμου. Με δεδομένο λοιπόν ότι οι φοροαπαλλαγές είναι αδύνατον να διατηρηθούν, ας πιέσουμε όλοι ώστε να αποκτήσει επιτέλους κι η Γεωργία μας έρευνα κι εκπαίδευση, ώριμες αγορές λειτουργικούς συνεταιρισμούς και επιτέλους μια αξιόπιστη πολιτική γής. Το ζήτημα δεν είναι πώς θα γλυτώσεις φόρο στα ελάχιστα κέρδη σου αλλα πώς θα μεγαλώσεις σοβαρά τα κέρδη σου κι ας φορολογούνται μετά ισότιμα με τους άλλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου