Παρασκευή, 3 Ιουλίου 2015

Η Ελλάδα πεθαίνει

Κατάλυση της Δημοκρατίας είναι να κάνεις ως κυβέρνηση μια ερώτηση στον λαό με δημοψηφισμα, να δίνεις δύο επιλογές, και να του λες ότι αν δεν απαντήσει αυτήν που επιθυμείς εσυ, είναι προδότης, γερμανοτσολιάς και προσκυνημένος, αναρτώντας παράλληλα πανό για το τι πρέπει να ψηφίσει στο κτίριο Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. 

Η χώρα πεθαίνει. 

Οι τράπεζες δεν θα ανοίξουν σε προβλέψιμο χρονικό διάστημα. Δεν θα ανοίξουν για μερικές εβδομάδες (εξαιρετικά αισιόδοξο σενάριο), ή για μερικούς μήνες. Αν ανοίξουν, χωρίς να έχει δοθεί λύση στην ενίσχυση της ρευστότητάς τους, θα πτωχεύσουν επιτόπου. Ο μόνος λόγος για να συμβεί κάτι τέτοιο είναι αναγκαστική εντολή από το Κράτος, Και ο μόνος λόγος για να δοθεί τέτοια εντολή, είναι η υφαρπαγή του συνόλου ή μέρους των καταθέσεων που μπορεί να αποδοθεί εμπράγματα (σε χαρτονομίσματα). Αυτό το μέτρο είναι ανόητο, ατελέσφορο και δεν θα αποφέρει παρά ελάχιστο κέρδος, ωστόσο επειδή η κυβέρνηση εκτός από πρακτικές που φαίνονται υποβολιμιαίες και κατευθυνόμενες, προχωρά και σε εξαιρετικά ανόητα διαβήματα, όλα είναι πιθανά. Επιπλέον, η Ελλάδα όπως και όλες οι χώρες της ΕΕ, έχει υιοθετήσει την οδηγία για την ανάκαμψη και την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων (Bank Recovery Resolution Directive - BRRD), η οποία ουσιαστικά προβλέπει πως από το 2015 η διάσωση των τραπεζών γίνεται με ίδια μέσα (bail in) και όχι με χρήματα των φορολογουμένων (bail out). Η οδηγία προστατεύει μόνο τις εγγυημένες καταθέσεις, δηλαδή τις καταθέσεις κάτω από 100 χιλιάδες ευρώ. Αυτή η οδηγία ήρθε με αφορμή την κρίση στην Κύπρο το 2013, και έχει ενσωματωθεί στους εθνικούς νόμους. Για να γίνει κάτι διαφορετικό θα απαιτηθούν πολαπλές ΠΝΠ, ή έκτακτο νομοθετικό έργο, γεγονός που αναμφισβήτητα αφενός θα εισφέρει περισσότερες καθυστερήσεις αν γίνει νόμιμα, ενώ, είτε γίνει νόμιμα, είτε έκνομα ή παράνομα, κε το που θα εκτελεστεί, παύει η δυνατότητα των Ελληνικών Τραπεζών να συναλλάσσονται με τις χώρες τις Ευρωζώνης διότι πλέον δεν τηρούν βασική διεθνή προδιαγραφή.

Το λογικό σενάριο για τις επόμενες εβδομάδες είναι συντριβή του συνόλου του ιδιωτικού τομέα με μόνη εξαίρεση επιχειρήσεις που εξάγουν πρωτογενές προϊόν, και εμπορικών επιχειρήσεων που διαθέτουν είδη πρώτης ανάγκης. Επίσης από την στιγμή της προκήρυξης του δημοψηφίσματος και εξής βρίσκεται σε εξέλιξη Πολιτειακή εκτροπή. Προςαποφυγή παρερμηνειών, το Διεθνές Δίκαιο και οι Πολιτικές Επιστήμες συμφωνούν ότι πολιτειακή εκτροπή υφίσταται όταν ένας πολιτειακός θεσμός του Κράτους παρανομεί. Ιδιαίτερα σοβαρή εκτροπή συνιστά η παράβαση του Συντάγματος και των Διεθνών Συνθηκών που δεσμεύουν τη χώρα.

Ο παραγωγικός τομέας ακόμα και με μη πολύπλοκες διεργασίες παραγωγής (π.χ. αγροτικός) θα πληγεί καίρια μέσα στις επόμενες 10 μέρες. Αυτό περιλαμβάνει όλα τα θερμοκήπια και περίπου την μισή αγροτική παραγωγή. Ένας έξοχος άνθρωπος, εκ των οξυδερκέστερων, ηθικότερων και αποτελεσματικότερων επιχειρηματιών και συμβούλων ανάπτυξης τοπικών κοινωνιών που γνωρίζω, ο Δραμινός Τάσος Καρκαντζέλης, ο οποίος εμπλέκεται έντονα σε κάθε επιτυχημένη προσπάθεια ανάπτυξης του Νομού Δράμας τα τελευταία 10 χρόνια, σημειώνει έμπλεος αγωνίας στο προφίλ του: "Οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν σόγια κι από Τρίτη αμολανε τα ζώα Τα καπνά δεν έχουν εργάτες και καίγονται Τα ρόδια δεν έχουν μπουκάλια και χάνουν αγορές εξωτερικού Τα θερμοκήπια δεν έχουν κάλιο και τα φυτά καίγονται . Αν δεν ανοίξουν οι τράπεζες την Τρίτη . δεν θα μείνει απολύτως τίποτα ζωντανό". Αυτά τα λίγα "για την ηρωική αγροτιά που θα στηρίξει την Ελλάδα όταν δείξουμε την πόρτα στους Δανειστές", που έλεγε υπουργός της κυβέρνησης τις προάλλες. 

Το "Δελτίο" που νείρεται ο Λαπαβίτσας και έχουν αρχίσει να καλοβλέπουν μερικοί ως λύση ανάγκης, για να μην πεθάνει κόσμος από την πείνα, είναι μη εφαρμόσιμο στην πράξη στην παρούσα συγκυρία. Η επιβολή Δελτίου στα τρόφιμα είναι απίθανο να λειτουργήσει διότι απαιτεί απογραφή σε εθνικό επίπεδο των αποθηκών τροφίμων και αναδιανομή με βάση εθνικό σχέδιο, με συμφωνήμένες χαμηλότατες αποζημιώσεις. Τα αποθέματα είναι υπεύθυνοι να τα διατηρούν όσοι τα έχουν, και το κράτος φροντίζει για την μεταφορά και την διανομή τους. Τα αποθέματα της Ελλάδας αυτή την στιγμή είναι μη υπολογίσιμα, δεδομένου ότι σχεδόν όλοι όσοι πρωτογενώς παράγουν τρόφιμα δεν δηλώνουν τις πραγματικές ποσότητες, για λόγους φορολογίας, επιδοτήσεων, αποζημιώσεων από καταστροφές, ή λαθρεμπορίου (αν και αυτό αφορά πλέον αμελητέο ποσοστό, ιδίως στον τομέα των τροφίμων). Αλλά ακόμα και αν η διαδικασία ήταν εφικτή, θα προκαλούσε ιδιαίτερα οξείες αντιδράσεις στις παραγωγικές τάξεις του πληθυσμού, καθώς, η συντριπτική πλειοψηφία των αγαθών θα παρουσιάσουν διοδευτούν υπερσυγκεντρωτικά προς την Αθήνα για ανθρωπιστικούς λόγους (=κάτι λιγότερο από 6 εκατομύρια πληθυσμός, σε μια χώρα των ~11 εκατομυρίων, με μηδενική οικοτεχνική παραγωγή), ενώ συνολικά παράγονται αλλού και σε ελάχιστες περιπτώσεις θα επαρκούσαν με αναδιανομή για τον γηγενή πληθυσμό.

Η μόνη σωτηρία είναι κλείσιμο άμεσης συμφωνίας, αν και αυτή θα συνοδεύεται από πραγματικά δυσβάστακτους όρους αυτή την φορά, διότι πλέον η Ελλάδα δεν έχει κανένα μέσο να διαπραγματευτεί. Είναι μια πτωχευμένη χώρα.

Εις επίρρωσιν, σήμερα, το ΔΝΤ τους λέει ότι διέλυσαν ό,τι είχε γίνει από το 2011 μέχρι σήμερα, κι αυτοί λεν "βρέχει". Χωρίς να υπολογίζονται τα νέα δεδομένα το χρέος το 2020 υπολογίζεται σε 149,9% του ΑΕΠ έναντι 124% που υπολόγιζε το Eurogroup του 2012, άρα είναι ξεκάθαρα μη βιώσιμο. Στην εισαγωγή της έκθεσης σημειώνεται όμως ότι «οι ελληνικές αρχές επέβαλαν capital controls στις τράπεζες» και αθέτησαν πληρωμές προς το Ταμείο, εξελίξεις που θα έχουν σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στις προβλέψεις βιωσιμότητας του χρέους αλλά και στις βασικές οικονομικές προβλέψεις (ύφεση, έλλειμμα) αλλά δεν έχουν προλάβει να συμπεριληφθούν στην παρούσα έκθεση. Παράλληλα τονίζεται ότι δεν προβλέπεται πλέον χρηματοδότηση από την ευρωπαϊκή πλευρά και ότι το ΔΝΤ δεν θα εκταμιεύσει νέες δόσεις αν δεν πληρωθούν πρώτα τα οφειλόμενα προς αυτό. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες από τον Οκτώβριο του 2015 ως το τέλος του 2018 υπολογίζονται σε 60 δισ. ευρώ και οδηγούν σε τρίτο μνημόνιο τουλάχιστον τριετούς διάρκειας. Η προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που καταρτίσθηκε κατά τις συζητήσεις του ΔΝΤ με τις ελληνικές αρχές τις τελευταίες εβδομάδες τοποθετεί στα 50,2 δισ. ευρώ τις καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας την περίοδο Οκτωβρίου 2015- Δεκεμβρίου 2018. Ωστόσο, εάν προστεθούν και τα δάνεια των ΔΝΤ και ΕΚΤ που πρέπει να αποπληρωθούν από σήμερα έως τον Οκτώβριο τότε οι χρηματοδοτικές ανάγκες ξεπερνούν τα 60 δισ. ευρώ. Το πλήρες report του ΔΝΤ φιλοξενεί στους servers της η εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ", ΕΔΩ.

Σε ένα παράλληλο σύμπαν, χθες το πρωί, ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση παρέα με τα κανάλια τα ποία είχαν ειδοποιηθεί με δημοσιευμένο Δελτίο Τύπου από προχθές, με τον κ. Πάνο Καμμένο, πρόεδρο των ΑνΕλ, και έσχατο (κατά κάθε έννοια της λέξης) Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας. Μετά την συνάντηση ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε την εξής δήλωση (οι υπογραμμίσεις δικές μου): «Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά η σημερινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η ενημέρωσή του από την Πολιτική και τη Στρατιωτική Ηγεσία. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις δύσκολες στιγμές που περνά η πατρίδα μας. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας διασφαλίζουν τη σταθερότητα στο εσωτερικό, την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, τη σταθερότητα σε σχέση με τις συμμαχίες της χώρας. Ανεξάρτητα, λοιπόν, από την οικονομική κρίση οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας με πρώτο το προσωπικό, την Ηγεσία, τους Αξιωματικούς, τους Υπαξιωματικούς, τους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων, αποτελούν τον σταθερό πυλώνα του κράτους. Ένας δημοκρατικός στρατός και οι δημοκρατικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να διαφυλάσσουν με την αποστολή τους την εικόνα της χώρας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Πρωθυπουργό για τη διαβεβαίωση ότι οποιεσδήποτε προτάσεις γίνονται προς την πλευρά των εταίρων μας και δανειστών δεν θα περιλαμβάνουν περικοπές στις Ένοπλες Δυνάμεις. Οι Ένοπλες Δυνάμεις και ιδίως το προσωπικό έχουν υποστεί μία μείωση του εισοδήματός τους πάνω από 50% και ο προϋπολογισμός φτάνει στα όρια των δυνατοτήτων της συντήρησης των συστημάτων μας και της ισχύος μας».

Εξάλλου, η εξαιρετική επικοινωνιολόγος Μυρένα Χατζηβασιλείου, έχει αναρτήσει από το πρωί σήμερα στο προφίλ της στο Facebook το εξής εμβριθές σχόλιο: "Υπάρχουν δύο τρόποι ελέγχου που σχετίζονται με τα λεφτά: το να σου δίνω πολλά και το να σου δίνω λίγα. Όταν σε μπουκώνω με λεφτά, μαλακώνουν τα αντανακλαστικά σου. Δεν σε νοιάζει τόσο η διαφθορά, γίνεσαι πιο ανεκτικός στην απάτη, αφού εσύ είσαι καλά τι σε νοιάζει αν ο διπλανός πληρώνεται χωρίς να δουλεύει ή παίρνει ένα γρηγορόσημο ή ένα φακελάκι. Μαλάκωσαν λοιπόν τα τελευταία 30 χρόνια τα αντανακλαστικά ενός ολόκληρου λαού. Τα ψέματα και τα σκάνδαλα έδιναν και έπαιρναν και όμως οι ίδιοι άνθρωποι κατάφερναν να εκλέγονται ξανά και ξανά. Όλοι έτρωγαν και λίγοι θύμωναν. Τα λεφτά τελείωσαν. Η καυτή πατάτα πήγε από χέρι σε χέρι και κατέληξε σε χέρια που δεν είχαν πιάσει ποτέ καυτή πατάτα. Ήξεραν μόνο συγκεκριμένο τρόπο να ελέγξουν την κατάσταση, με τον τσαμπουκά του αμφιθεάτρου. Εκεί όπου δεν έχει σημασία τι θα πείς αλλά σε ποια παράταξη ανήκεις. Εκεί όπου η προπαγάνδα γίνεται αντανακλαστικό. Ο έλεγχος λοιπόν έχει οδηγίες χρήσης: εξαρτάσαι από εμένα, θα σου δίνω λίγα, πολύ λίγα. Μετά απο λίγο καιρό με βλέπεις σαν τον σωτήρα σου όταν σου δίνω έστω και κάτι. Η αλήθεια μου γίνεται η μόνη αλήθεια και εσύ είσαι αγωνιστής που δεν πρέπει να το βάλεις κάτω. Αν διαφωνείς είσαι εχθρός του λαού και προδότης. Το κράτος γίνεται κόμμα και το κόμμα κράτος. Σε αυτήν την προσπάθεια έχει σημασία να είσαι απομονωμένος γιατί αλλιώς δεν μπορώ να σε ελέγξω. Έχοντας λοιπόν ακούσει τον τελευταίο καιρό πολλά κοσμητικά (δοσίλογοι, γερμανοτσολιάδες, προσκυνημένοι, προδότες, δειλοί, βολεμένοι, ξεφτίλες, από μέλη της κοινότητας του facebook (δεν θεωρώ οτι είναι ακριβές το να τους αποκαλώ φίλους) αλλά και από αυτούς που μας κυβερνούν, θέλω να σας πω ότι οι ηγέτες δεν διχάζουν, ενώνουν. Η μεγαλύτερη ευθύνη είναι αυτή που αναλαμβάνεις και όχι αυτή που αποποιείσαι. Λεω ναι και παίρνω την ευθύνη να κριθώ πιο αυστηρά, να δουλέψω πιο σκληρά, να ξελασπώσω για τους "επαναστάτες" που δεν τους άφησα να κάνουν την επανάσταση τους. Μου έχει ζητηθεί να ψηφίσω μια συμφωνία, αν πω όχι το μήνυμα είναι σαφές: δεν θέλω συμφωνία. Οι ευρωπαίοι εταίροι μας θα σεβαστούν την απόφαση του ελληνικού λαού και θα πουν: Ο λαός μίλησε δεν θέλει συμφωνία, για ποια διαπραγμάτευση μιλάμε; Γιατί μερικές φορές, σε μερικά σημεία του κόσμου γίνεται αυτό. Τιμούν την ψήφο σου".

Ο  Αντιπρόεδρος της "Δράσης", επιχειρηματίας (ιδιοκτήτης της DELTA CHEMICALS) παρουσιάζει σε λίγες και σωστές κουβέντες το εθνικό μας οξύμωρο: "Απλές μαθηματικές πράξεις: Σύμφωνα με τις σημερινές δημοσκοπήσεις, το 81% είναι υπερ του Ευρώ. Ταυτόχρονα, ενώ προηγείται ελαφρά το ΝΑΙ, το 43% τάσσεται υπέρ του "Όχι". Το 43% αυτό χωρίζεται προφανώς σε δύο τμήματα: Το 19% είναι έτσι και αλλιώς εναντίον του Ευρώ, οπότε δεν προκαλεί απορίες η στάση του στο δημοψήφισμα. Το υπόλοιπο 24% είναι και υπέρ του Ευρώ και υπέρ του "Όχι", όταν κάθε σοβαρή ανάλυση, αλλά και οι δηλώσεις των "κλειδοκρατόρων" του κοινού νομίσματος μας λένε, εμφατικά, ότι αυτό είναι αδύνατον. Αυτό είναι ένα τμήμα της κοινής γνώμης, μεγάλο, που είτε δεν τα πάει καλά με την λογική, είτε δεν έχει επαρκή μόρφωση και πληροφόρηση, είτε δεν έχει επαφή με τον έξω, εκτός Ελλάδος, κόσμο. Προφανώς αποφασίζει μέ άλλες παραμέτρους, συναισθηματικές, αισθητικές, ιδεολογικές, θρησκευτικές, η άλλες. Πάντως όχι λογικές. Μπορεί να φταίει το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Μπορεί και τα παλιά, "πειρατικά" μας γονίδια. Μπορεί οι θεσμοί μας να ήταν (και ήταν) ατελείς, δεν δημιούργησαν σε αυτά τα στρώματα την αίσθηση της συμμετοχής στο ευρωπαϊκό παιχνίδι. Μπορεί να είμαστε στο πάτωμα, στην φάση της κόπωσης και της άρνησης. Μπορεί να έφαγαν, όσοι είναι σε αυτό το trip, ότι έχει φάει ο Τσίπρας. Είμαι πέρα από την φόρτιση. Ότι είναι να γίνει, θα γίνει..."

Σχετικοί ΣύνδεσμοιΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου