Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2015

Κυριακή ψηφίζουν, την Δευτέρα φεύγουμε;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να πήρε το μήνυμα του κυρίαρχουν Ελληνικού λαού. Δεν πιστεύω ότι το περιέγραψε καλύτερα και συνοπτικότερα κανείς από τον Ευάγγελο Βενιζέλο: "Για πρώτη φορά οι Ευρωπαίοι ηγέτες επέλεξαν δυστυχώς να μιλήσουν ανοικτά για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ενδεχόμενο που νομικά ανοίγει, σύμφωνα με τις Συνθήκες, το θεσμικό σενάριο της έστω προσωρινής εξόδου ακόμη και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εξ ου και η σύγκληση την Κυριακή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των 28 και όχι μόνο των 19. Το γεγονός ότι εργάσιμη ημέρα, με τις αγορές ανοικτές, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναφέρονται ρητά στο σενάριο του Grexit σημαίνει δυστυχώς ότι ζητούν από τις αγορές να τιμολογήσουν και άρα να απορροφήσουν την πιθανότητα Grexit πριν την Κυριακή. Είναι προφανές ότι η ΕΚΤ έχει προετοιμαστεί για τις αναγκαίες αμυντικές παρεμβάσεις. Έφτασαν να μιλούν δημόσια για σχέδιο παροχής κατά κυριολεξία ανθρωπιστικής βοήθειας (τρόφιμα, φάρμακα, καύσιμα), αν η Ελλάδα κάνει την κυρίαρχη επιλογή της μη συμφωνίας με όσα αυτή συνεπάγεται."

Παράλληλα, εξαιρετικά ενδιαφέρον βρήκα άρθρο που δημοσιεύτηκε χθες, στην διαδικτυακή σελίδα iefimerida.gr. Το άρθρο υπογράφει ο συγγραφέας του βιβλίου «Το πείραμα της Λατινικής Αμερικής» (Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ, 2014), κ. Ιάσων Πιπίνης. Μεταξύ άλλων, αναφέρονται και τα κάτωθι:
"...ο ποπουλισμός είναι ένα λατινοαμερικάνικο πολιτικό μοντέλο που συνήθως προϋποθέτει την ύπαρξη ενός χαρισματικού ηγέτη, (συχνά αντισυστημικού και ξένου με το παραδοσιακό πολιτικό σύστημα), ο οποίος ενώ εκλέγεται με δημοκρατικές διαδικασίες, στη συνέχεια παραμερίζει πολλούς δημοκρατικούς θεσμούς και κυβερνάει αυταρχικά, αναπτύσσοντας παράλληλα μια άμεση επαφή με τον λαό. Στην ιδεολογία του εντοπίζονται στοιχεία από τον σοσιαλισμό, τον κομμουνισμό, τον εθνικισμό, ακόμη και τον φασισμό. Ο Περόν άλλωστε είχε δηλώσει ανοικτά πως θαύμαζε τον Μουσολίνι. Κατά κανόνα ο ποπουλισμός εμφανίζεται στο πολιτικό προσκήνιο μετά από μια μεγάλη πολιτική και οικονομική κρίση, όπως ήταν η μεγάλη κρίση χρέους στην οποία βυθίστηκαν οι περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής τη δεκαετία του ’80 (η λεγόμενη «χαμένη δεκαετία»), αναγκάζοντας τις λατινοαμερικανικές κυβερνήσεις να δεχθούν την οικονομική βοήθεια που τους πρόσφερε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα, σε αντάλλαγμα με σκληρά μέτρα λιτότητας". [...]

"Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο επίσης το γεγονός ότι τρεις υπουργοί της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και η πρόεδρος της Βουλής -στο διάστημα που βρίσκονταν σε εξέλιξη με τους ξένους πιστωτές- συναντήθηκαν με τον Πρέσβη της Βενεζουέλας στην Ελλάδα κ. Φαρίντ Φερνάντες, αναζητώντας πεδία συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες. Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Προέδρου της Βουλής μάλιστα, αναφερόταν ευθέως ότι σκέφτεται να εφαρμόσει στην ελληνική Βουλή την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της Βενεζουέλας!... «Η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου ενημερώθηκε για την διαδικασία κοινωνικού διαλόγου επί νομοσχεδίων, που ακολουθείται από το Κοινοβούλιο της Βενεζουέλας και δήλωσε ότι αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία που αξίζει να εξεταστεί, προς ενίσχυση της κοινωνικής συμμετοχής στη νομοθετική διαδικασία, την κοινοβουλευτική λειτουργία και συνάμα στην ενδυνάμωση των δημοκρατικών λειτουργιών»!"[...]

"Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα προσπάθησε, τηρουμένων των αναλογιών, να ακολουθήσει ορισμένα από τα πρότυπα του λατινοαμερικάνικου ποπουλισμού και του πολιτικού μοντέλου του Ούγο Τσάβες στη Βενεζουέλα. Ποια είναι αυτά; Οι συγκεντρώσεις υπέρ της κυβέρνησης Όπως αυτές που διοργανώθηκαν το προηγούμενο διάστημα στην Αθήνα και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η εμμονή σε δημοψηφίσματα. Ο Ούγο Τσάβες κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του έκανε συνολικά 4 δημοψηφίσματα! Το πρώτο δημοψήφισμα μάλιστα, έλαβε χώρα λίγους μήνες μετά από την εκλογή του. Έκανε ένα δημοψήφισμα το 1999, ένα το 2004, ένα το 2007 και ένα ακόμη το 2009… Από αυτά έχασε στο ένα. Ο Ούγο Τσάβες πολύ συχνά εξαπέλυε σκληρή επίθεση στα μίντια και τους «ολιγάρχες» ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τελείωσε ο χρόνος της ολιγαρχίας» και προειδοποίησε τους ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης πως «αυτό δεν θα συνεχιστεί, αφού άλλο πράγμα είναι η κριτική και άλλο η συνωμοσία». Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, στο ίδιο μήκος κύματος, είχε δηλώσει πριν από μερικές εβδομάδες ότι «δεν είναι καθόλου τυχαία η καθημερινή επίθεση που δεχόμαστε από τα ΜΜΕ της διαπλοκής, έντυπα και ηλεκτρονικά. Οι ολιγάρχες λοιπόν ας το καταλάβουν: Ήρθε η ώρα να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Ήρθε η ώρα να πληρώσουν φόρους, να πληρώσουν τα δάνεια τους στις τράπεζες, να πληρώσουν τις τηλεοπτικές συχνότητες που χρησιμοποιούν τζάμπα».. Είναι επίσης χαρακτηριστικός ο τρόπος που ο Τσάβες αντιμετώπιζε τους απλούς ρεπόρτερ. Η επιδίωξη λαϊκής πόλωσης και διχασμού και ο διαχωρισμός του λαού σε «πατριώτες» και «αντιπατριώτες. Είναι εμφανής στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα η τάση διχασμού του λαού και η στοχοποίηση όσων εκφράζουν διαφορετική άποψη από την κυβερνητική, και ο χαρακτηρισμός τους ως «τρόικα εσωτερικού» και «μνημονιακοί». Η εξαγγελία προγραμμάτων για τη στήριξη των φτωχών. Μια από τις πρώτες εξαγγελίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν το πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση με έμφαση τα επιδόματα σίτισης. Τελικά, το πολιτικό μοντέλο του ποπουλισμού έφθασε και στην Ελλάδα με μεγάλη καθυστέρηση. Τη στιγμή μάλιστα, που ακόμη και στη Λατινική Αμερική έχει αρχίσει να φθίνει και να απαξιώνεται, αφού οι πολίτες συνειδητοποιούν πλέον ότι τελικά δεν υπάρχουν «μεσσίες» που να μπορούν να λύσουν τα προβλήματα τους με μαγικό τρόπο…"

Κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Δευτέρα θα αρχίσει να πραγματώνεται το όραμα του Αλέξη Τσίπρα να γίνουμε Βενεζουέλα. Ενα όραμα που ακολουθεί στους κανόνες τους το ονείρεμα των Ελλήνων σε μικροσυζητήσεις του τύπου:

- Αν επρόκειτο να ζήσεις σε μα άλλη εποχή, πότε θα ήθελες να ζεις;
- Στην Αρχαία Αθήνα φυσικά! Να συνομιλώ με τον Περικλή, τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα...

...ξεχνώντας βέβαια ότι στην Αρχαία Αθήνα το 70 - 90% του πλυθυσμού ήταν δούλοι.

Ναι αγαπητοί, όλοι εσείς οι "los de abajos" που μεταδώσατε το μήνυμα στον Ελληνικό λαό στα φοιτητικά σας χρόνια το μήνυμα ότι πρέπει να γίνουμε Βενεζουέλα, μάλλον δεν σκεπτόσασταν τον κάθε αντιπολιτευόμενο που πέθαινε στην φυλακή, ούτε το 90% του λαού της Βενεζουέλας που ζει σε ένα καθεστώς σαν του Χότζα στην Αλβανία, ούτε θανάτους από πείνα. Διαβάζατε τα προπαγανδιστικά βιβλία που συνέκδιδε και διέδιδε στην Ελληνική αγορά και από φίλα διακείμενα βιβλιοπωλεία (Ναυαρίνου στην Θεσσαλονίκη, Εξάρχεια και Πλατεία Βικτωρίας στην Αθήνα) αλλά και "χέρι με χέρι" στα στέκια και στις καταλήψεις ο πρώην Μαοϊκός παραδόπιστος εκλέκτορας του Παπαθεμελή και Άρδην υπέρμαχος της Ρήξης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, πείθατε όποιον μπορούσατε ότι δεν αξίζει καμιά διαπραγμάτευση ή πίεση για ανάπτυξη μέσα στην ΕΕ, διότι πρέπει να προετοιμάζουμε την "κοινωνική" επανάσταση. Τώρα το όνειρο σας θα πραγματοποιηθεί. Μπορεί να έχετε αλλάξει τώρα, όμως για 7 χρόνια γίνατε ιεροκύρηκες και ευαγγελιστές στο περιβάλλον σας και κατά το μέγεθος των δυνατοτήτων σας αυτών που εμφορούνται από το όνειρο να γίνουν αιώνιοι δυνάστες ενός λαού που δεν πέρασε την κοινωνική διαδικασία του Διαφωτισμού, που απεμπολίστηκε από κάθε κοινωνική κατάκτηση και ιδανικό αποκομένον από την ιστορία του επί 400+ χρόνια, και γυμνός μπήκε στην Ευρώπη. Γυμνός από ιδανικά, από ιστορία, από προσωπικό αφήγημα. Έμπλεος από ιδεοληψίες, μικροπρέπειες, μισανθρωπισμό, που τον καιρό της ευμάρειας έγινε ατομικισμός. Δεν θα πρέπει να είστε και ιδιαίτερα υπερήφανοι για τα νεανικά σας χρόνια και τους αγώνες σας. Η συμβολή σας στην σημερινή κατάσταση υπήρξε καθοριστική.

Εξάλλου, ακούω γύρω μου ότι όλα τα κακά τα έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να σώσει την κατάσταση. Σας έχω νέα. Η συγκυβέρνηση έκανε πολύ δειλές κινήσεις, διότι με τον ΣΥΡΙΖΑ απέναντι της και συνασπισμένα όλα τα καθιζήματα τα οποία άνδρωσαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τα προηγούμενα χρόνια, δεν μπορούσε να κάνει πολλά. Ίσως να μην ήθελε κιόλας. Εξάλλου, το πελατειακό σύστημα αυτοί το εγκαθίδρυσαν. Ο ΣΥΡΙΖΑ γκρέμισε το πολιτικό σύστημα και διέβαλε τις δημοκρατικές διαδικασίες. Φανερά αυτό έκανε από το 2005 και εξής, συστημάτικά. Δεν χτύπησε τους αντιπάλους του: διέλυσε συστηματικά κάθε θεσμό που η ενδυνάμωση του θα έθετε τις βάσεις για βελτίωση της ποιότητας της πολιτικής και κατά συνέπεια θα έδινε τα εργαλεία στον Ελληνικό λαό να πιέσει για την βελτίωση της ζωής του. Έμαθε τον λαό ότι στις διαμαρτυρίες τις οργανώνει κάποιος άλλος: ο "προοδευτικός", ο "δημοκράτης", ο υπερασπιστής του λαού, ενω, παράλληλα, όποιος έχει αντίθετη άποψη είναι συστημικός/προδότης/ρουφιάνος/γερμανοτσολιάς. Ναι, ναι, όλο αυτό το κατασκεύασμα ξεκίνησε από το "τι  ωραία που είναι ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ στην Βενεζουέλα". Γι' αυτό, όταν μου έλεγαν φίλοι τέτοια πράγματα κυκλοφορύσα με τα μαλλιά όρθια το 2009, το 2010, το 2011....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου