Κυριακή, 23 Αυγούστου 2015

Τρομοκρατία κατά της τέχνης

Δεν είναι μόνο το "Ισλαμικό Κράτος" (ISIS) που πολεμά την τέχνη και τον πολιτισμό. Η υπερπροβολή των πραγματικά φρικιαστικών καταστροφών οφελεί μονάχα την διαλεκτική αντι-ισλαμισμού των ΗΠΑ, εφόσον μάλιστα κανείς δεν κάνει οτιδήποτε για να τις σταματήσει. Ένα επεισόδιο καταστροφής μιας σύγχρονης έκθεσης με γλυπτικής και ζωγραφικής στην πλατεία Manege, δίπλα στο Κρεμλίνο, στην Ρωσία, από φανατικούς Χριστιανούς παραθρησκευτικών οργανώσεων στις 16 Αυγούστου, για παράδειγμα, πέρασε στα ψιλά γράμματα του Διεθνούς Τύπου, και ούτε "άγγιξε" στα Ελληνικά Media. Το χτύπημα είναι κυριολεκτικά τρομοκρατικό.

Αν η δήλωση σας φαίνεται υπερβολική θα πρέπει να αναλογιστείτε τι είναι μία τρομοκρατική επίθεση. Ξέρω ότι στην Ελλάδα έχουμε  ευτελίσει τον όρο, οπότε εξηγώ: Εγκληματολογία, Κοινωνιολογία και Πολιτικές Επιστήμες συμφωνούν ότι τη πρόκειται για την "συστηματική χρήση, ή την απειλή χρήσης, βίας που συμβαίνει πάντα ως αντίδραση, ή άσκηση πίεσης, από οργανωμένες ομάδες με πολιτικά, θρησκευτικά ή άλλα ιδεολογικά κίνητρα (ως υπόβαθρο/βάση) αλλά ακόμη και από ολόκληρους κρατικούς μηχανισμούς, εναντίον ατόμων, ομάδων ή περιουσιών, με απώτερο στόχο τις κυβερνήσεις από τις οποίες προσδοκούν κάποια αντίστοιχα (των κινήτρων) οφέλη/κέρδη". Στην Ελλάδα θεωρούμε τους τρομοκράτες αγωνιστές. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα από αυτό που συζητάμε σήμερα, αυτό της "ηθικής αντιστροφής" στην Ελληνική κοινωνία.

Το τρομοκρατικό χτύπημα λοιπόν ενάντια στην τέχνη και την στοχοποίηση των καλλιτεχνών το Ρωσικό κράτος αποκαλεί "ανάρμοστη πράξη". Όχι, δεν πρόκειται για την μετριοπαθή δήλωση κάποιου πολιτικού, αλλά για την κατηγορία με την οποία βαρύνονται οι συλληφθέντες (σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ δεν απέφυγαν την σύλληψη ώστε να γίνουν γνωστά τα κίνητρα τους). Μια κατηγορία που είναι ένα από τα ελαφρύτερα πταίσματα με τα οποία μπορεί να πάει κανείς στα δικαστήρια στην Ρωσία. Η λογική εικασία είναι ότι δεν θα εκδικαστεί καν, ή, ότι αν εκδικαστεί, θα τεθεί θέμα αναρμοδιότητας του Δικαστηρίου να αποφασίσει για  τις δολιοφθορές ή το τρομοκρατικό μέρος, αλλά, θα τεθεί θέμα να αποφασιστεί κατά πόσον η συμπεριφορά ήταν ανάρμοστη. Ηταν; Μάλλον ούτε καν αυτό. Στην θεοκρατική Ρωσία η πλειοψηφία σκέπτεται ότι η σύγχρονη τέχνη προσβάλλει και διαφθείρει την ηθική υπόσταση της κοινωνίας.

Σας ενθαρρύνω να διαβάσετε το εκλεκτό άρθρο του Александр Баунов (Alexander Baunov) ΕΔΩ. Περιλαμβάνει μία ευσύνοπτη και μεστή ανάλυση για την σχέση της κοινωνίας σήμερα με την σύγχρονη τέχνη στην Ρωσία και πως αυτή διαμορφώθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου