Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2015

Όλα όσα θα θέλατε να μάθετε για τις εκλογές (που σιγά μην πάρετε απάντηση! :Ρ)

Η αρχή έγινε με τα αποτελέσματα Δημοτικών & Νομαρχιακών Εκλογών του 2009, όταν, σε παρέα που απήτησε στην συνέχεια να έχει γραπτά τις προβλέψεις μου, έπεσα μέσα στα κατά μέσο όρο ποσοστά όλων των κομμάτων τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις Δημοτικές, με ελάχιστες αποκλίσεις (ψηφίζαμε την ίδια ημερομηνία εκείνη την χρονιά). Έκτοτε, κάθε που πλησιάζουν εθνικές εκλογές, κάποιος θυμάται να ζητήσει τις προγνώσεις μου.

Ευτυχώς, η Πυθία ετούτη είναι λίγο επιφυλακτική, συνεπώς δεν προσπάθησα να επαναλάβω το θαύμα, και, σχεδόν ποτέ έκτοτε δεν μίλησα με ποσοστά. Έτσι λοιπόν θα κάνω και τώρα, απαντώντας ουσιαστικά στο ευγενικό ερώτημα φίλου "τι βλέπεις ότι θα βγάλει η κάλπη", κάπως πιο δημόσια, και, ουσιαστικά, με αγένεια, αφού η απάντηση ταυτίζεται σε μεγάλο βαθμό με το λιγότερο ευγενικό συμπέρασμα του "πόσο ανόητους μας θεωρώ".

Και μιας και κάθε φορά επιλέγω τον τρόπο που απαντάω, φέτος θα μιλήσω με σενάρια διακυβέρνησης, αφού -στην τελική- αυτό είναι το μεγαλύτερο προσδοκόμενο.

Καταρχήν θα επισημάνω ότι διαφωνώ με τις προσεγγίσεις που βλέπουν 8+ κόμματα στην Βουλή. Θεωρώ ότι τα κόμματα που θα εισέλθουν στην Βουλή θα είναι το μέγιστο 7. Θεωρώ ότι αυτά θα είναι ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Χρυσή Αυγή, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΚΚΕ, ΛΑΕ. Δεν πιστεύω ότι ο Λεβέντης θα ξεπεράσει το 1% -και εαν το φθάσει θα μου κάνει μεγάλη εντύπωση.

Εν συνεχεία, θα πω πως διαφωνώ και με τον περιορισμό της αποχής. Νομίζω ότι η αποχή θα είναι ίδια ή/και μεγαλύτερη από τις προηγούμενες εκλογές, διότι υπέρ της λογικής (ο Θεός να την κάνει) "που να ξεκουβαλιόμαστε Κυριακάτικα να πάμε να ψηφίσουμε" συνηγορεί το νεοελληνικό δόγμα "όλοι τα ίδια σκατά είναι" πολύ ισχυρότερα από τις περασμένες εκλογές.

Έχοντας πει τα παραπάνω, διατυπώνω τρία σενάρια ως προσωπικά πιο αναμενόμενα, με την σειρά που τα θεωρώ πιο πιθανά:

1. Αυτοδυναμία ΣΥΡΙΖΑ. Μη γελάτε, γιατί κινδυνεύετε να σας παγώσει το γέλιο για καμιά 4ετία, και το σίγουρο είναι, ότι, με αυτά που θα ακολουθήσουν αυτό το σενάριο θα είστε από τους λίγους που θα γελούν στην χώρα. 

2. Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, ή ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ, ή ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Ναι, ξέρω, δεν σας μοιάζει για ένα σενάριο αυτό, αλλά για τρία. Όχι, δεν είναι διαφορετικά σενάρια είναι το ίδιο αν το καλοσκεφτείτε. Και στις 3 περιπτώσεις το ζητούμενο είναι να μην μπορούν να διαμορφωθούν αντιδράσεις για τα καμώματα της (συγ)κυβέρνησης που να μην δύναται αυτή να συντρίψει άμεσα στα μέτρα που θα λάβει. Συνεπώς, το σενάριο θα μπορούσε να έχει τίτλο "συνδικαλιστές και λαμόγια ενωμένοι, ποτέ νικημένοι". 

3. Οικοουμενική Κυβέρνηση. Αν και πολιτικά είναι το λιγότερο βλαβερό, μπορεί να αποδειχθεί ολέθριο διότι με την μηδενική συναίσθηση που έχουν οι εθνοπατέρες μας ως προς την εννοια της ευθύνης, το αναμενόμενο είναι ότι θα βρεθούμε να παρακολουθούμε μια εξαιρετικά κακής ποιότητας φαρσοκωμωδία, με πολύ ακριβό αντίτιμο. Για μερικούς μήνες, και ώσπου να καταρρεύσει ο θίασος ποικιλιών προς εκλογές (καλή περίπτωση) ή προς Εθνική καταστροφή (κακή περίπτωση) θα "σφάζονται" όλοι με όλους στις τηλεοράσεις, στο κοινοβούλιο, στην κυβέρνηση και στους δρόμους. 

Σημείωση προς τον ατυχήσαντα αναγνώστη. Αν τα δικά μου δηλητήρια δεν σου αρέσουν, θα χαρώ να διαβάσω τα δικά σου. Με μια λεπτομέρεια: επειδή με αυτούς που έχουμε μπλέξει δεν θα δούμε καμία προκοπή, πρέπει ξεκινώντας από τα τώρα να αναζητήσουμε το δικό μας αύριο: αυτό που θα χτίσουμε εμείς.
ΥΓ1. Αν δεν έχετε ιδέα τι να ψηφίσετε, ο καλύτερος τρόπος να αποκτήσετε είναι να συνεχίσετε να μην έχετε ιδέα, παρόλα αυτά να ψηφίσετε! Όπως εισηγήθηκε φίλος, πιο έμπειρος σε υπερρεαλιστικές τακτικές (το τι θρυλείται ότι έχει ρίξει στην κάλπη δεν θα σας το πω δημόσια -βεβαίως ακόμα κι αν σας το έλεγα, δεν θα το πιστεύατε) προτείνει αφού αφαιρέσετε από τον πάκο των ψηφοδελτίων εντός του παραβάν όλα αυτά που δεν θα ψηφίζατε για κανέναν λόγο, να ανακατέψετε τα υπόλοιπα, να τραβήξετε ένα στην τύχη, να το εμφακελώσετε και να το ρίξετε. 

ΥΓ2. Αν δεν σας το έλεγα κι αυτό θα έσκαγα. Ήθελα να εικονογραφήσω κάπω την ανάρτηση μου, οπότε, μπήκα στο google, έγραψα "εκλογές 2015", πήγα στις εικόνες, και μου έβγαλε πρώτες αυτές που βλέπετε. Συνεπώς άφησα την εικονογράφιση στον "σημειολογικό ιστό". Once a web-freak, always a web-freak!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου