Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2015

Το internet προκαλεί ανασφάλεια στο 30% των Ευρωπαίων γονέων

Νεότερη έρευνα της Kaspersky Lab και της B2B International αποκαλύπτει ότι το 30% των Ευρωπαίων γονέων αισθάνεται ότι δεν έχει κανέναν έλεγχο πάνω στο τι βλέπουν ή τι κάνουν τα παιδιά του όταν βρίσκονται online, με το 33 % να ανησυχεί ότι η εξάρτηση που έχουν τα παιδιά του από το Διαδίκτυο μετατρέπεται σε εθισμό. Επιπλέον, πολλοί ενήλικες ανησυχούν ότι και οι δικοί τους γονείς και πιο ηλικιωμένοι συγγενείς που έρχονται σε επαφή με την τεχνολογία, θα μπορούσαν να είναι εξίσου ευάλωτοι. Περισσότεροι από τους μισούς (52%) Ευρωπαίους συμμετέχοντες στην έρευνα πιστεύουν ότι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους αυξάνονται. Η κύρια ανησυχία τους είναι ο κίνδυνος να έρχονται τα παιδιά σε επαφή με ανάρμοστο ή ακατάλληλο περιεχόμενο (41%), ενώ σχεδόν δύο στους τρεις (55%) είναι πεπεισμένοι ότι τα παιδιά τους έχουν απεριόριστη πρόσβαση σε τέτοιο περιεχόμενο. Επίσης, οι Ευρωπαίοι γονείς ανησυχούν για την πιθανότητα τα παιδιά να έρχονται σε επαφή και να επικοινωνούν με επικίνδυνους αγνώστους (34%), καθώς και να μοιράζονται πολύ προσωπικές πληροφορίες (40%). Το 33% φοβάται ότι τα παιδιά μπορούν να εθιστούν στο Διαδίκτυο και να περνούν πάρα πολύ ώρα online.

Ο κίνδυνος τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με κακόβουλο λογισμικό – και πιθανότατα να μην καταφέρουν να το αναγνωρίσουν – είναι μία σημαντική ανησυχία για το 32% των γονέων στην Ευρώπη. Αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη έκπληξη και ανησυχία είναι ότι το cyber-bullying, το οποίο μπορεί να έχει καταστροφικό και μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στις ζωές των νέων ανθρώπων, καταγράφηκε ως σημαντική ανησυχία μόλις από το 39% των γονέων. Μαζί με αυτές τις άμεσες απειλές για τα παιδιά, οι γονείς ανησυχούν επίσης ότι και άλλα μέλη της οικογένειας θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τη μη ασφαλή online συμπεριφορά των παιδιών. Για παράδειγμα, αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει την τυχαία διαγραφή ή απώλεια δεδομένων (24%) ή με την πρόκληση απρόβλεπτων εξόδων (26%) μέσω online αγορών. Στην ανησυχία των Ευρωπαίων ενηλίκων προστίθεται το γεγονός ότι το 51% έχει γονείς που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο. Μάλιστα, το 26% ανησυχεί για τους κινδύνους που ενδέχεται να συναντήσουν οι γονείς τους και να μην είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν.

Οι ερωτηθέντες με ψηφιακά ενεργούς ηλικιωμένους συγγενείς (16% των Ευρωπαίων ερωτηθέντων) τους θεωρούν ακόμη πιο ευάλωτους, με το 11% των Ευρωπαίων να ανησυχεί για το τι μπορεί να συναντήσουν οι πιο ηλικιωμένοι συγγενείς του. Συγκεκριμένα, οι ανησυχίες για τους πιο ώριμους χρήστες του Διαδικτύου περιλαμβάνουν τον κίνδυνο να συναντήσουν κακόβουλο λογισμικό (50%) ή πλαστές ιστοσελίδες και email (51%), η απώλεια χρημάτων μέσω απάτης και εγκληματικής δραστηριότητας (43%), η εξαπάτηση (51%) ή ακόμα η online κατασκοπεία (36%). Όπως και στον κατάλογο με τις πιο σημαντικές ανησυχίες για τα παιδιά, η γνωριμία με επικίνδυνους ξένους (21%) και το ακατάλληλο περιεχόμενο (20%) καταλαμβάνουν υψηλή θέση μεταξύ των κινδύνων που ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι

Κατεβάστε την έρευνα (στα αγγλικά) από ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου