Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου 2016

Homo Ludens / Ο Παίζων Άνθρωπος

Ο Δανός ιστορικός Johan Huizinga προτεινε το 1938 μια αλλόκοτη θεωρία. Εισηγήθηκε πως βασικός μορφοποιητικός παράγοντας του ανθρώπινου πολιτισμού είναι το παιχνίδι, πως τελικά ο άνθρωπος ίσως από την φύση του να μην είναι στην πραγματικότητα κατασκευαστής (homo faber) ή σοφός (homo sapiens), αλλά παιγνιώδης. Το πλήρες κείμενο είναι συναρπαστικό. Σε αυτό δεν έχει σημασία η άφιξη μας στον προορισμό, όσο ο δρόμος. Οι σκέψεις που αναπτύσσει τόσο ως προς την ανάλυση όσο και ως προς τον παραγωγικό συλλογισμό του ο Huizinga  είναι ενδιαφέρουσες, οξυδερκέστατες, σχεδόν απολαυστικές. Χωρίς καμία διάθεση υποτίμησης της μετάφρασης στα Ελληνικά που κυκλοφορεί στο -αν και δυσέυρετο πλέον- βιβλίο των εκδόσεων Γνώση, σε μετάφραση των Στέφανου Ροζάνη & Γεράσιμου Λυκιαρδόπουλου, αν εμπιστεύεστε τα αγγλικά σας θα σας πρότεινα να το διαβάσετε στο πρωτότυπο, από ΕΔΩ.

Στο κείμενο του Huizinga εξετάζει συνολικά κάθε είδος παιχνιδιού ως σύστημα, με την επιρροή που έχει επί των παικτών αλλά και με την επιρροή / τον ρόλο ππου αναλαμβάνουν οι παίκτες σε αυτό. Ορισμένως εξατάζει το παίζειν ως πρακτική, ιεροτελεστία, κοινό μυστικό, διαδικασία του ανήκειν, ενηλικίωση, πεδίο ανάπτυξης εξουσιαστικών σχέσεων, πραγμάτωσης της ελευθερίας, και κατά πολλές άλλες παραμέτους, οι οποίες, αν και αρχικά μπορεί να μοιάζουν αντίθετες, καταληκτικά ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται ότι στις σπάνιες εκείνες περιπτώσεις που είναι αντίρροπες και όχι συμπληρωματικές, τελικά βοηθούν και υποστηλώνουν την ισοροπία, ακολουθώντας με τρόπο θαυμαστό αυτή καθαυτή την ουσία του ανθρώπινου πολιτισμού. 

Το Homo Ludens είναι ένα βιβλίο της εποχής που διαρκούσαν οι επαναστάσεις στην διανόηση, της εποχής που η διανόηση και οι επαναστάσεις της έτειναν πραγματικά να είναι κτήμα όλων. Αν ένα από τα βασικά ιδανικά σας είναι η γνησιότητα των σχέσεων, η παιγνιώδης συμπεριφορά, αν το χιούμορ και ο αυτοσαρκασμός παίζει πρωταρχικό ρόλο στην ζωή σας, κι αν μια λεπτή ισοροπία μεταξύ σοβαρότητας με πράγματα που άλλοι θεωρούν ασήμαντα, και της κριτικής και ελαφρώς  σαρκαστικής διάθεσης για πράγματα που οι πολλοί παίρνουν πολύ στα σοβαρά νομίζετε ότι είναι μια από τις βασικές σας αρετές, το βιβλίο αυτό εισηγείται μια θεώρηση του κόσμου που πρέπει να διαβάσετε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου