Παρασκευή, 18 Αυγούστου 2017

Ούτε εγώ θρήνησα για την τρομοκρατική ενέργεια στην Burkina Faso

Πάρτε κι έναν χάρτη για να μάθετε που "πέφτει" η Burkina Faso
Και φυσικά σοκάρομαι περισσότερο για τις τρομοκρατικές ενέργειες στο Παρίσι, στο Λονδίνο, στην Βαρκελώνη, ή οπουδήποτε στον Δυτικό Κόσμο, όχι επειδή η απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής δεν έχει την ίδια αξία για μένα, αλλά, επειδή, με τους Ισπανούς, τους Γάλλους, και τους Αγγλους, μοιράζομαι περισσότερα κοινά, αλλά και μας ενώνουν ιστορικά αγώνες που οδήγησαν στην βελτίωση των συνθηκών ζωής (που είναι και παρόμοιες σε πολλές πτυχές τους ώστε να είμαι σε θέση να τους "νιώσω" περισσότερο), στην εξέλιξη της κοινωνίας, στο ξεπέρασμα της κατάρας του Εμφυλίου, των εθνοκαθάρσεων και των σφαγών. Και αυτό που ζούμε είναι ένας εφιάλτης που η Ευρώπη έχει ξαναζήσει πολλάκις στην μακραίωνη ιστορία της, και πολύ πρόσφατα κα μετά από αγώνες απεμπολίστηκε. Και με στεναχωρεί, προβληματίζει, και ενοχλεί ιδιαίτερα αυτό το πισωγύρισμα· πολύ περισσότερο από όσο θα προβλημάτιζε από ό,τι σε μία χώρα της Μαύρης Αφρικής, όπου οι συνθήκες είναι εντελώς άθλιες από την εποχή της Αποικιοκρατίας και μετά, και όπου σφάζονται αναμεταξύ τους συνεχώς από το 1983 και ύστερα συστηματικά.

Ναι, θα ήθελα η Burkina Faso να εξελιχθεί, όπως και όλες οι χώρες του πλανήτη. Να σταματήσουν οι πόλεμοι και οι σφαγές, και μία ανθρώπινη ζωή πράγματι να ισούται με μία ανθρώπινη ζωή. Να πεθαίνουμε όλοι από γηρατειά, έμπλεοι φιλοσοφικών σκέψεων και πνευματικών επιτευγμάτων, έχοντας αναλώσει τις ικανότητες και τις ιδιατερότητες μας υπέρ της πολιτιστικής και πολιτισμικής προόδου. Ωστόσο αυτό δεν συμβαίνει. Δυστυχώς αυτή η χώρα της Μαύρης Αφρικής, όπως και πολλές άλλες σε αυτή την ήπειρο  αλλά και σε άλλες, παραμένουν προσκολημένες σε μια περίοδο τεράτων. Κανείς δεν τις βοηθάει και στις ίδιες δεν έχει δοθεί ποτέ η ευκαιρία της κοινωνίκης τριβής και εξέλιξης κατά τον Δυτικό τρόπο των κοινωνιών ώστε να θεραπεύσουν τις πληγές τους.

Ευτυχώς όμως υπάρχετε και εσείς που νοιάζεστε περισσότερο για την Burkina Faso, παρά για την Γαλλία, την Αγγλία και την Ισπανία. Σας βλέπω ήδη από τα προηγούμενα χρόνια να γεμίζετε τα αεροπλάνα ώστε τα χρήματα που δίνετε στις διακοπές σας να μην πηγαίνουν  σε χώρες που δεν τα έχουν ανάγκη, όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Αγγλία, ενώ είμαι βέβαιος ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων με αποκαλείτε "υποκριτή / βολεμένο / προσκυνημένο καπιταλιστή / ανήθικο / δούλο των μνημονίων / υποχείριο των αμειρκάνων, και πολλά άλλα, έχετε συμμετέχει τουλάχιστον μία φορά στην ζωή σας σε εθελοντική αποστολή ανακούφισης χωρών όπως η Burkina Faso...

ΤΙ, ΟΧΙ????

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου