Κυριακή, 18 Μαρτίου 2018

Το Πελίτι γίνεται 23 ετών και σας προσκαλεί στην γιορτή τουΘα ήταν ενδιαφέρον, ακόμα και εαν δεν είστε γεωργός ή γεωπόνος, να παρεβρεθεί ή και να συμμετέχετε τουλάχιστον μια φορά στην ζωή σας στην Γιορτή Σπόρων του Πελίτι στη γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου! Ξέρω από ιδία πείρα διότι το έχω κάνει, πριν πολλά χρόνια, και έχω μείνει με τις καλύτεερες εντυπώσεις. Τι θα σας  συμβεί εκεί; Μα είναι τόσο απλό: θα ανακαλύψετε ότι οι τομάτες που μυρλιζου ντοματίλα δνε φυτρώνουν στο σουπερμάρκετ. Θα γνωρίσετε κάποιες πτυχές της καλής Ελληνικής επαρχίας που δεν γνωρίζετε (υπάρχουν και πολλές κακές, αλλά δεν θέλετε να ξέρετε, πσιτέψτε με!), θα συμμετέχετε σε μία λαϊκή γιορτή της υπαίθρου από αυτές που νομίζετε ότι υπάρχουν μόνο στιςταινίες, ιδίως αν είστε γέννημα - θρέμμα κάτοικος μεγάλης πόλης (και, μην σπεύσετε να με κατηγορήσετε, στα Εξάρχεια και το Ζωγράφου της Αθήνας μεγάλωσα, είδα γαϊδούρι πρώτη φορά στα 11 και νόμιζα ότι θα με φάει...).

Σε αυτό το πνεύμα και με τις καλύτερες προοπτικές θα ήθελα να σας επισημάνω ότι στη 18η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι στη γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου το Σάββατο 14 Απριλίου 2018, δλδ την ετήσια κεντρική εκδήλωση του Συλλόγου Πελίτι για τις παραδοσιακές ποικιλίες, τα αυτόχθονα αγροτικά ζώα, την αχρήματη οικονομία και φέτος για την γιορτή των 23 ετών (1995-2018) μπορείτε να αναλογιστείτε να συμμετέχετε.  Η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι για το 2018 γίνεται παράλληλα με την 2η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων, που πρότεινε το Πελίτι στην Παγκόσμια Λαϊκή Συνέλευση στις 14-16 Οκτωβρίου 2016 στη Χάγη. Ως τώρα (26 Ιανουαρίου 2018) έχουν δηλώσει συμετοχή αγρότες και ακτιβιστές από Ελλάδα, Η.Π.Α, Μεξικό, Γουατεμάλα, Βενεζουέλα, Νότια Αφρική, Μπουρκίνα Φάσο, Γαλλία, Τουρκία, Κύπρο, Βουλγαρία, κ.α.  Η 18η γιορτή σπόρων του Πελίτι οργανώνεται από το Πελίτι, www.peliti.gr.

Πρόγραμμα γιορτής: Διανομή παραδοσιακών σπόρων 10:30 π.μ. - 14:00 μ.μ. Επίσκεψη στο σπίτι των σπόρων του Πελίτι 10:30-14:00 Ομιλίες - Εργαστήρια 11 :00-14:00 Δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά 10:30 π.μ. - 13:30 μ.μ. Εργαστήριο ψηφιδωτού από σπόρους, ανοιχτό σπορείο και πολλά ακόμη. Και πολλά ακόμη που θα τα δείτε και θα τα ζήσετε στη γιορτή. Δείτε την σελίδα τους για πληροφορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου