Παρασκευή, 4 Ιανουαρίου 2019

Παρουσίαση του βιβλίου του Ευάγγελου Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

Οι Εκδόσεις Πατάκη (Εκδόσεις Πατάκη-Patakis Publishers) και ο Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση (E-κύκλος) σας προσκαλούν το Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019 στις 11:30 π.μ. στην παρουσίαση στη Θεσσαλονίκη του νέου βιβλίου του Ευάγγελου Βενιζέλου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας: προσδοκίες και κίνδυνοι από την αναθεώρηση του Συντάγματος».

Ομιλητές: Πέτρος Βασιλειάδης, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ και διευθυντής του Θεολογικού Μεταπτυχιακού του IHU Θανάσης Διαμαντόπουλος, ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Πάντειο Πανεπιστήμιο Παναγιώτης Μαντζούφας, αναπλ. καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, ΑΠΘ Γιώργος Σκαμπαρδώνης, συγγραφέας  Εισαγωγή και συντονισμός: Σάκης Μουμτζής, αρθρογράφος & συγγραφέας.  Την εκδήλωση θα κλείσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στο βιβλίο οι όψεις της κρίσης της φιλελεύθερης Δημοκρατίας και οι  αναφορές στη μετεξέλιξη, τις αμφισβητήσεις και τις αντοχές του Συντάγματος ως έννοιας και ως θεσμικού φαινομένου συνιστούν το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί να αξιολογηθεί η συζήτηση για την ανάγκη μιας νέας αναθεώρησης του Συντάγματος και παραδίδονται οι δημόσιες παρεμβάσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου στη συζήτηση αυτή κατά την τελευταία  πενταετία (2013-2018). Οι παρεμβάσεις αυτές ολοκληρώνονται με τον σχολιασμό των προτάσεων αναθεώρησης που υποβλήθηκαν τον Νοέμβριο του 2018 από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία.  Το βιβλίο επίσης ασχολείται με την κρίση και τις προοπτικές του πολιτικού συστήματος, τα ζητήματα της δικαιοσύνης, τις νέες απειλές για τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις θεσμικές εγγυήσεις, το πάντοτε κρίσιμο ζήτημα των σχέσεων κράτους και εκκλησίας σε συνδυασμό με την υποχρέωση απόλυτου σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας, καθώς και με το ερώτημα αν τα νομοθετικά μέτρα διαχείρισης της οικονομικής κρίσης συνιστούν δίκαιο της ανάγκης.  «Η Δημοκρατία, η φιλελεύθερη αντιπροσωπευτική δημοκρατία, λειτουργεί εξ ορισμού συγκυριακά, μέσα από τους κύκλους των περιοδικών εκλογών, αλλά κρίνεται εντέλει ιστορικά, εξ αποτελέσματος και εκ των υστέρων» αναφέρεται χρακτηριστικά στο οπισθόφυλλο. .   

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Electra Palace (Αριστοτέλους 9, Θεσσαλονίκη). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου